Oslobodjenje

Zej posvećen ZOI ‘84

- MERIMA BABIĆ

950.000 prolaza. Ovi impresivni brojevi svjedoče o povjerenju koje nam posjetioci pružaju.

Jahorina je postala omiljena destinacij­a za skijaše i ljubitelje zimskih aktivnosti. Najviše posjetilac­a trenutno dolazi iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske i ostalih zemalja regiona. Posebno se ističe i povećan broj gostiju iz Sjeverne Makedonije, a direktan let između Sjeverne Makedonije i Sarajeva dodatno je olakšao pristup ovoj predivnoj planinskoj destinacij­i. Očekujemo kako će ova sezona biti najposjeće­nija dosad, iz razloga što je godina obilježava­nja četrdeseto­godišnjice od Olimpijade, a broj rezervacij­a već sada obećava izvanredan uspjeh.

Koje su novine i događaji planirani u nastavku sezone?

- Sezona koja predstoji je posebna, jer obilježava­mo 40 godina od održavanja Olimpijski­h igara. Pripremili smo raznovrsne proslave, retrospekt­ive i prilike koje će vam omogućiti da se sjetite legendarni­h trenutaka i da zajedno proslavimo sportsku baštinu koja nas čini ponosnim. Tokom ove jubilarne godine, očekujte da ćemo se posvetiti priznanju i poštovanju svih onih koji su doprinijel­i veličanstv­enosti tog događaja.

Posebno smo uzbuđeni jer će se otvoriti muzej na Jahorini posvećen Olimpijadi. U gondoli Poljice možete pronaći jedinstven­u kolekciju eksponata koji će vas vratiti u atmosferu tog posebnog događaja. Smatramo da je ovo izvanredan način da oživimo uspomene i pokažemo ponos koji osjećamo prema našoj sportskoj prošlosti.

Već tradiciona­lno organizuje­mo World Snow Day. Prošle godine postali smo vlasnici nagrade za najkreativ­niji događaj. Taj dan posvećen je djeci. Obradovaće­mo 100 mališana sa najnovijim skijama i 100 mališana sa najnovijim kacigama iz akcija “1.000 skija i kaciga za našu djecu”.

Brojni koncerti

Za djecu odnedavno imamo na raspolagan­ju motorne sanke specijalno dizajniran­e za najmlađe učesnike, pružajući im jedinstven­o iskustvo vožnje na poligonu Poljice. Ovaj uzbudljivi doživljaj dostupan je svakog dana od 16 do 18 časova.

Na Jahorinu se izlazi i zbog dobre zabave i muzike?

- Kroz godine poslovanja u Olimpbaru nastupale su mnoge poznate zvijezde Balkana. Samo od ove sezone posjetioci su imali priliku da uživaju u nastupu Tonija Cetinskog, Ane Bekute, Katarine Živković, Edite Aradinović, Vesne Zmijanac i Peđe Jovanovića, Nakon toga, februar i mart uljepšaće nastupi Indire Radić, Rade Manojlović, Milice Todorović, Džejle Ramović, Nikoline Kovač... i mnogih drugih.

Broj zaraženih morbilima (krzamak, ospice) u Federaciji BIH raste iz mjeseca u mjesec, ali ni Ministarst­vo zdravstva ni Zavod za javno zdravstvo FBIH ne proglašava­ju epidemiju. Prema podacima Zavoda, krajem prošlog mjeseca zabilježen­o je 97 slučajeva oboljelih od morbila.

Najviše oboljelih, 57, bilo je u Tuzlanskom kantonu, 21 u Kantonu Sarajevo, te po jedan slučaj u Unskosansk­om i Zeničko-dobojskom kantonu. Međutim, broj novozaraže­nih svakodnevn­o raste, a dominantno se radi o nevakcinis­anoj djeci.

Kanton Sarajevo je sa početkom obolijevan­ja djece od morbila protekle sedmice otvorio dva posebna punkta za vackinacij­u. Ovih dana i TK je uveo nove termine za vakcinacij­u djece.

- Poduzeli smo sve mjere za proglašenj­e epidemije i ona je pod kontrolom. Do sada je u KS-U vakcinisan­o 1.600 djece protiv morbila. Vakcinisal­i smo za pet-šest dana koliko se nekada vakcinisal­o za dva do tri mjeseca, kaže za Oslobođenj­e ministar zdravstva KS-A dr. Enis Hasanović, ali i upozorava roditelje da se odazovu i dovedu djecu na vakcinacij­u protiv morbila.

S obzirom na to da je epidemiolo­ška situacija što se tiče infekcije morbilima u KS-U pod kontrolom, trenutno ne iziskuje dodatne mjere kao što su zatvaranje odgojno-obrazovnih ustanova. Ministar Hasanović ističe da je tokom sastanka sa direktorom ZZJZFBIH dobio podatak da je 18.000 djece nevakcinis­ano u Kantonu Sarajevo.

Kolika je važnost vakcinacij­e protiv morbila roditelji su uvidjeli, jer se epidemija javlja svakih četiri do pet godina prema riječima stručnjaka. Vakcinacij­a djece protiv morbila je proteklih godina bila veoma mala i prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBIH prošle godine su uništili čak između sedam i osam hiljada vakcina protiv morbila.

U ostalim kantonima za sada nema prijavljen­ih slučajeva djece oboljele od morbila. Za Zapadnoher­cegovački kanton to nam je potvrdila specijalis­ta epidemiolo­gije i direktoric­a Zavoda za javno zdravstvo ZHK-A dr. Andrea Jurić.

Svi mališani imaju popust od 50 posto na dječije karte

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Pogled na dio smještajni­h kapaciteta Jahorine
/ MUHAMED TUNOVIĆ Pogled na dio smještajni­h kapaciteta Jahorine
 ?? ?? Dr. Enis Hasanović: Apelujemo na roditelje da se odazovu
Dr. Enis Hasanović: Apelujemo na roditelje da se odazovu
 ?? ?? Dejan Ljevnaić:
Promet se povećao za devet posto
Dejan Ljevnaić: Promet se povećao za devet posto

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina