Oslobodjenje

Klavirska kamerna muzika sa mnogo ruku

- N. S.

- Eh, ko će to nabrojati… Ali, evo na prvu, zagrebačka Arena dva puta, stadion Koševo, a iznenadile su me i ljubljansk­e Stožice. Došlo je 15.000 ljudi, dvorana puna k’o šipak, sve besprijeko­rno… I znaš šta me iznenadilo, poslije koncerta dolazi mi ona njihova ministarka vanjskih poslova Tanja Fajon. Pravi moj fan. Pitam je, otkud ti znaš, a zna takoreći sve moje pjesme, a ona mi kaže da je, kad je radila u ime Bruxellesa na Balkanu, obilazila sve gradove - i Skoplje i Beograd i Sarajevo, i tad me negdje čula i zaljubila se u moje pjesme. A kad smo kod Slovenije, da ti ispričam i ovo. Trebao sam ugraditi stent kod doktora Miloševića u Sloveniji i rekli mi koliko košta, ja spremio pare i taman da krenem, telefon. Zove me Zoran Janković, bilo je to onda kad su Slovenci postali prvaci Evrope u košarci. Oni bi slavili i da su drugo mjesto bili, a osvojili zlato. Kaže, hoćeš doći da pjevaš, biće košarkaši, njihove familije i prijatelji. Naravno da hoću, odem, a tamo sve one zvijezde - Dončić, Zoran i Goran Dragić… njihovi roditelji. I u jednom trenutku, oni hoće da se slikaju sa mnom. Pa se poredali, čučnuli ispred mene, a Janković kaže: “Vidi koliko je milionera ispod tebe”. Naravno, šalio se, a ja ga pitam kako su se odlučili za mene. A on mi kaže: “Pa kad su oni u svlačionic­i, samo tvoje pjesme slušaju”.

Južnom prugom sa Safetom i Bebom

U Sloveniju je Halid dolazio davnih sedamdeset­ih godina sa svojim starijim kolegama Safetom Isovićem, Bebom Selimović… Bile su to turneje koje su nazivali južnom prugom, od Gevgelije do Triglava. I tada su punili dvorane u Kopru, Jesenicama, Ljubljani. Kasnije je dolazio sam sa svojim ansamblom. I može se reći, oduvijek je imao svoju publiku i u Sloveniji. No, u posljednji­h desetak godina dogodilo se kao neko čudo. Njegove pjesme uzdigle su ga u rang najpopular­nijih muzičkih zvijezda.

Sam je govorio o Stožicama, a ja ću nastaviti s Mariborom i koncertom u Sportskoj dvorani Tabor. Kažu da prima od četiri do pet hiljada

U okviru 74. pozorišne i koncertne sezone Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a u organizaci­ji Kamernog simfonijsk­og orkestra Zenica, Osnovne muzičke škole, Srednje muzičke škole Zenica i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, sinoć je upriličen koncert klavirske kamerne muzike pod nazivom “Čarobni prsti”.

- Cilj ovakvog koncerta jeste povezivanj­e djece iz Osnovne sa djecom iz Srednje muzičke škole Zenica, druženje, zajedničko sviranje i stvaranje novih poznanstav­a i prijateljs­tava. “Muzika spaja ljude” stara je izreka koja je uistinu i tačna - muzika spaja i širi ljubav i pozitivnu energiju, hrani nas veseljem i radošću, kupa nas u milozvučju i vodi u nebesko plavetnilo i u morske dubine. Veliku pomoć pružili su i drugari iz škole sa gudačkog i duvačkog odsjeka, kao i kolege perkusioni­sti i harmonikaš­i, kazali su organizato­ri.

Na koncertu “Čarobni prsti” izvedene su kompozicij­e za četiri ruke, kao i za šest, osam, ali i šesnaest ruku. Sve kompozicij­e su izvedene na dva klavira, a učesnici koncerta bili su učenici Osnovne i Srednje muzičke škole sa gošćama iz Muzičkog vrtića Notica.

 ?? ??
 ?? / FB ?? Sa Željkom Bebekom u Zürichu, u Švicarskoj
/ FB Sa Željkom Bebekom u Zürichu, u Švicarskoj
 ?? ?? Cilj je povezivanj­e i druženje
Cilj je povezivanj­e i druženje
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? am bio i ostao veseljak
/ SENAD GUBELIĆ am bio i ostao veseljak

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina