Oslobodjenje

Sve je u rukama izvršne vlasti i Plenkovića

Predstavni­ci udruga sudaca i državnih odvjetnika jučer su u Zagrebu razgovaral­i o svom statusu sa ministrom Ivanom Malenicom

- JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica jučer poslijepod­ne sastančio je s predstavni­cima Udruge hrvatskih sudaca, a zatim i s predstavni­cima Udruge hrvatskih državnoodv­jetničkih dužnosnika, koji od 22. siječnja provode mjere upozorenja, u javnosti nazvane bijeli štrajk. Odvojeni sastanci koje je inicirao resorni ministar održani su u Ministarst­vu pravosuđa i uprave RH u Zagrebu.

Upitan uoči sastanka što očekuje, Malenica je izjavio kako očekuje da će se tzv. bijeli štrajk pravosudni­h dužnosnika nakon sastanaka završiti. No, iz Udruge sudaca odgovorili su da ova udruga jeste za “brzi dogovor, ali vrlo konkretan”, s naglaskom na ovo konkretan. Malenica je govorio o prijedlogu Vlade, ali bez preciziran­ja.

Cjelovito uređenje

“Bilo bi malo neozbiljno da ja sad ovdje iznosim ponudu, ali ćemo razgovarat­i o prijedlogu koji dolazi s naše strane”, kazao je.

Podsjeća da su suci i državni odvjetnici zapravo odbili povećanje (plaća) prije dva tjedna.

“Suočit ćemo određene činjenice i prijedloge, pa ćemo vidjeti u kom će smjeru sve to skupa ići, očekujem da štrajk završi”, istaknuo je ministar.

“Ukoliko ta ponuda ostane na onome što su nudili, onda pomaka neće biti, osim javnog obećanja mora biti nešto konkretno”, komentiral­a je sutkinja Vesna Horvat iz sudačke Udruge.

Resorni ministar je ponovo naglasio da je Vlada otvorena za razgovore o unapređenj­u statusa sudaca i državnih odvjetnika. Iz Udruge sudaca su ponovili da će suci prekinuti mjere upozorenja odmah ako Vladina ponuda bude išla u smjeru dosadašnji­h traženja i obećanja.

Suci kao i u svibnju 2023. traže cjelovito uređenje sustava plaća, izradu jedinstven­og zakona kojim bi se uveli indeksacij­a, usklađivan­je osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenim­a u RH u prethodnoj godini prema izračunu Državnog zavoda za statistiku RH, sustav platnih razreda i materijaln­a prava (koja dosad nisu imali, tj. božićnica, regres, uskrsnica, dar za dijete i sl). Spomenuti zakon trebao je biti donesen do kraja 2023. Suci traže da se ispuni javno obećanje s tim u vezi iz svibnja 2023. nakon što su prvi put u povijesti aktivirali mjere upozorenja.

Iz resornog ministarst­va zasad im je predloženo samo uvođenje materijaln­ih prava, što su iz sudačke Udruge odbili. Iz Udruge sudaca su, također, upozorili na činjenicu da plaće sudaca nisu usklađivan­e s gospodarsk­im kretanjima u državi već 25 godina, od 2000, kako navode, prosječna plaća je rasla 125 posto, dok je plaća sudaca stagnirala i gubila na vrijednost­i. Vezano uz najavu sastanka suci su rekli da je “neozbiljno očekivati da će nakon 12 dana tišine, bez ikakvog kontakta (s nadležnima, op. a) doći do završnog dogovora unutar nekoliko sati”.

“Tim više što je predsjedni­k Vlade Andrej Plenković svojim izjavama o tome da indeksacij­a i platni razredi nisu opcija za mandata ove vlade poništio sve dosadašnje razgovore, a i narušio pregovarač­ku poziciju ministra Malenice”, priopćili su.

“Sve je u rukama izvršne vlasti i premijera Plenkovića. Kao što predsjedni­k Vlade naglašava da ne može prihvatiti nikakve ultimatume, Udruga nije u mogućnosti prihvatiti ‘uzmi ili ostavi’ pristup koji proizlazi iz izjave ministra Malenice medijima da očekuje okončanje mjera upozorenja”, rekli su u sudačkoj Udruzi.

Suci traže uređenje sustava plaća, uvođenje indeksacij­e i usklađivan­je osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom u Hrvatskoj

Građani sa sjevera, koji plate primaju u dinarima, više nemaju mogućnost da novac podižu u Komercijal­noj banci

Međusobne prozivke

Iz Udruge sudaca kažu da mjere provodi 85 sudaca na sudovima u cijeloj Hrvatskoj. Podaci resornog ministarst­va su drukčiji, tvrde da je ta brojka puno manja. Pale su međusobne prozivke i teške riječi. Sudačka Udruga ranije je apelirala na medije da mjere upozorenja i nazivaju takvima jer suci kao pravosudni dužnosnici nemaju pravo na štrajk. No, mediji i dalje pričaju o bijelom štrajku. Mjere su na snazi do 2. ovog mjeseca, suci i državni odvjetnici rade samo na hitnim predmetima. O okončanju mjera odlučit će isključivo članstvo Udruge, nakon što glasuje o ponudi koju izloži izaslanik predsjedni­ka Vlade.

 ?? / EPA ?? Zagreb: U prošloj godini je bilo manje razvedenih brakova
/ EPA Zagreb: U prošloj godini je bilo manje razvedenih brakova
 ?? ?? Ivan Malenica očekuje završetak bijelog štrajka
Ivan Malenica očekuje završetak bijelog štrajka
 ?? ?? Besnik Bislimi: Zaštita potrošača i platnog sistema
Besnik Bislimi: Zaštita potrošača i platnog sistema

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina