Oslobodjenje

Peljto: Pravila se stalno mijenjaju

Najbolji bosanskohe­rcegovački fudbalski sudija bio je gost devetog izdanja podcasta “(In)direkt”

- Piše: SANEL KONJHODŽIĆ

Podcast “(In)direkt” stigao je do devete epizode, a u naš studio došao je najbolji bosanskohe­rcegovački fudbalski sudija Irfan Peljto.

Ponašanje

Peljto se nalazi u elitnoj grupi sudija, na koje evropska i svjetska fudbalska krovna organizaci­ja ozbiljno računa. Dokaz za to je i broj utakmica koje je sudio u prethodne dvije godine na evropskoj sceni.

Dovoljno je toga rečeno o njemu u prethodnim godinama, pa smo pokušali sumirati prvo njegovu fudbalsku karijeru koja je rano završila, a potom i to kako je počela njegova sudijska karijera.

Otkrio je Peljto da je kao dječak imao problema sa kilažom, te da ga je to jedno vrijeme ozbiljno ometalo. Odluku da postane sudija donio je u dogovoru sa svojim ocem, proslavlje­nim sudijom Mesudom Peljtom, koji mu je rekao da proba i tako je počela karijera.

Govorio je Peljto i o tome kako se uopšte sprema za sve izazove koje nosi profesiona­lni fudbal, ali i o tome kako se on sam sprema za utakmice.

“I ja se moram spremiti za utakmicu kao i treneri. Gledamo kako se ekipa ponaša kad igra kući i kad igra na strani. Ko napada visoko, ko igra na prekide, neke ekipe se okuraže kad igraju kući, ima dosta toga o čemu vodimo računa. Ako igra Sloga, koja je visoka ekipa i znaš da je centaršut njena prednost, onda samo gledaš kako se ponaša. Sa druge strane imate Velež koji igra brzo, okomito sa krila, bokova, sa majstorima u sredini i onda se treba spremiti i za to.”

Uvijek poslije utakmice radi i analizu svega onoga što se dešavalo na samom susretu.

Kritike su mi na početku karijere teško padale. Kada sam počeo suditi evropske utakmice, ugasio sam mreže

“Kao što analiziram­o utakmice i protivnike prije utakmice, tako i gledamo kako smo sudili odmah poslije utakmice. Kada sudimo UEFA utakmice, odmah u avionu gledamo analizu, kako smo se kretali, kako smo se ponašali, da li smo dobro sarađivali. Sve je to dio našeg posla.”

Sjetio se i svog prvog derbija i osjećaja kada je saznao da će suditi na toj utakmici.

“Evo ponovo sam progutao knedlu. Ne sjećam se kome sam prvom javio da sam dobio tu utakmicu. Starom ili supruzi. Pomiješana doza straha, sreće i neizvjesno­sti. Živio sam gore na Betaniji i najgore mi je bilo na dan derbija. Cirkulacij­a mi je stala, pa mi je supruga fenom grijala ruke i noge. Uvijek je lakše na Koševu zbog konstrukci­je stadiona. Sa jedne strane Mehmed Janjoš, sa druge Slavko Petrović. Bilo je 0:0 do 75. minute. Do tada je bilo 20 faulova, a završilo je na 60.”

Pravila se konstantno mijenjaju i nije ih problem upratiti, ali je, kako kaže, problem implementi­rati.

“Dosta ljudi ne zna pravila, pa onda sudijske odluke tumače na osnovu svog znanja. Evo jedan primjer. Da li si znao da iz direktnog ili indirektno­g udarca ne možeš dati autogol? Ako šutiraš na svoj gol, a lopta uđe u mrežu, to nije gol, nego korner, ako je neko dirne na putu do mreže, onda je pogodak. To je samo jedno pravilo, a ona se stalno mijenjaju.”

Interesant­an je Peljto odgovor dao na pitanje kako se nosi sa kritikama.

“Kritike su mi na početku karijere teško padale. Kada sam počeo suditi evropske utakmice, ugasio sam

 ?? ?? Irfan Peljto: Sjećam se svog prvog derbija
Irfan Peljto: Sjećam se svog prvog derbija

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina