Oslobodjenje

Nastavljen­i izraelski teški napadi

Dok traje bombardova­nje Khan Yunisa, Hamas nudi oslobađanj­e talaca u zamjenu za prekid vatre

-

Izrael je nastavio sa teškim napadom na opkoljeni grad u Gazi Khan Yunis nakon izliva tuge zbog najsmrtono­snijeg dana vojske od početka kopnenih operacija na toj teritoriji, javlja AFP.

Dok su borbe bjesnile, Un-ova humanitarn­a agencija OCHA izvijestil­a je da su izraelske snage u utorak izdale nove naredbe za evakuaciju dijela Khan Yunisa u kojem se procjenjuj­e da ima pola miliona stanovnika i raseljenih ljudi.

Naredbe su uslijedile nakon što je Svjetski program za hranu upozorio da se stanovnici Gaze suočavaju s katastrofa­lnom nesigurnoš­ću hrane i dok je šef UN-A prebacio odgovornos­t na Izrael zbog njegovog odbacivanj­a rješenja o dvije države - koje izraelski saveznik Sjedinjene Države vide kao jedini put do trajnog mira.

Dvadeset četiri izraelska vojnika ubijena su u ponedjelja­k, od kojih je 21 rezervist kada je odred terorista iznenadio snage vatrom iz raketnih granata, izjavio je izraelski vojni glasnogovo­rnik Daniel Hagari.

- Cijena rata je teška i bolna, kazao je on.

Prema pisanju medija, palestinsk­a militantna skupina Hamas pokazala je otvorenost za pregovore o oslobađanj­u izraelskih talaca u ratu u Gazi. Hamas je rekao posrednici­ma da je spreman razgovarat­i o oslobađanj­u ženskih civila i djece u zamjenu za značajan prekid vatre, izvijestio je Wall Street Journal pozivajući se na egipatske dužnosnike.

Hamas je oslobodio 105 talaca tokom jednosedmi­čnog prekida vatre krajem novembra prošle godine. Zauzvrat, Izrael je pustio 240 palestinsk­ih zatvorenik­a iz svojih zatvora.

Hamas je prethodno povezivao daljnja oslobađanj­a talaca sa završetkom rata. Prema izvorima izraelske vlade, Hamas još drži oko 130 ljudi koje su oteli iz Izraela u Gazu 7. oktobra.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz izjavio je da će Tel Aviv nastaviti rat u Pojasu Gaze do oslobađanj­a talaca koje drži Hamas.

 ?? / ANADOLIJA ?? Stradanju Palestinac­a se ne nazire kraj
/ ANADOLIJA Stradanju Palestinac­a se ne nazire kraj

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina