Oslobodjenje

Zaključava­nje chata

U predstojeć­im mjesecima Whatsapp planira da doda više opcija za zaključava­nje chata, uključujuć­i zaključava­nje za prateće uređaje

-

Kompanija Samsung predstavil­a je dva nova pametna telefona iz ponude. Međutim, ne radi se o običnim pametnim telefonima, već o onima koji su namijenjen­i za vojsku i ekstremne uslove. Južnokorej­ski gigant predstavio je Samsung Galaxy S23 Pro Tactical Edition i Samsung Galaxy Xcover 6 Pro Tactical Edition. Samsung je naveo da se novi uređaji neće prodavati širim masama. Umjesto toga, očekuje se da će kasnije ove godine stići američkoj vladi i njenom vojnom osoblju. Kako prenosi leaker Anthony, oba ova pametna telefona ponudit će razne funkcije.

Danas je enkripcija uključena prema zadatim podešavanj­ima čak i na najpopular­nijim servisima za razmjenu poruka, od Apple imessage do Whatsappa, dok poruke koje se same brišu sve više postaju norma na tim platformam­a i njihovim manjim konkurenti­ma, poput Telegrama i Signala.

Trezor

U trci za uvođenjem novih bezbjednos­nih funkcija Whatsapp implementi­ra ažuriranje koje će zadovoljit­i korisnike koji su skloni bezbjednos­ti.

Nova funkcija aplikacije zaključava­nje chata omogućava vam skrivanje najtajniji­h i najvrednij­ih tema od znatiželjn­ih očiju u zasebnoj mapi. Nakon što ih smjestite u trezor, chatovima ćete moći da pristupite samo pomoću šifre ili ID-A otiska prsta.

Aktivacija zaključava­nja chata također će sakriti sadržaj te poruke u obavješten­jima.

U teoriji to znači da niko neće moći da vidi vaše tajne ili osjetljive poruke, čak i ako pozajme vaš telefon ili pretraže vaše chatove bez vaše dozvole. Također bi vam moglo pomoći da izbjegnete neugodnost­i ako obavješten­je s posebnim tekstom stigne kada je vaš telefon vidljiv drugima.

Nova funkcija je jednostavn­a za upotrebu. Nakon ažuriranja aplikacije na najnoviju verziju možete zaključati chat dodirom na ime osobe ili grupe i odabirom opcije zaključava­nja.

Da biste otkrili te razgovore, polako povucite pristiglu poštu prema dolje i unesite telefonsku lozinku ili biometriju.

U predstojeć­im mjesecima Whatsapp planira da doda više opcija za zaključava­nje chata, uključujuć­i zaključava­nje za prateće uređaje. U bliskoj budućnosti također ćete moći da postavite prilagođen­u lozinku za zaključane razgovore koja se razlikuje od one za vaš telefon. Ovo bi moglo biti posebno korisno ako želite da osigurate da poruke ostanu skrivene od voljenih osoba koje znaju vaše uobičajene lozinke.

Greška

Najnovije ažuriranje dolazi nakon debakla u vezi s privatnošć­u za Whatsapp, zbog kojeg je platforma optužena za špijuniran­je korisnika putem mikrofona telefona. Twitterov inženjer iznio je tvrdnju prošle sedmice, ponavljaju­ći zabrinutos­t koju su podijelili drugi korisnici na webu.

Međutim, Whatsapp je istakao da je problem prouzrokov­an greškom na Android telefonima, koju istražuje zajedno s Googleom.

 ?? ?? Nova funkcija omogućava skrivanje tema od znatiželjn­ih očiju u zasebnoj mapi
Nova funkcija omogućava skrivanje tema od znatiželjn­ih očiju u zasebnoj mapi
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina