Oslobodjenje

Vakcina protiv RSV-A

- J. K.

Dakle, ako majka ima neki poremećaj mitohondri­ja, ona taj poremećaj može prenijeti na potomstvo. Pri tome nema očeve mitohondri­jske DNK koja će ublažiti problem i anulirati štetu usljed majčine mutacije.

Ali nejasno je da li je ovaj cilj sprečavanj­a nasljednih bolesti mitohondri­ja postignut, jer se malo zna o djeci rođenoj pomoću ove tehnike. MRT je strogo regulisan, ali legalan u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u, ali je zabranjen u nekim drugim zemljama, poput Sjedinjeni­h Država.

Metoda se smatra kontroverz­nom. Naime, nekim ljudima se ne sviđa ideja da beba ima tri biološka roditelja i tvrde da mitohondri­jska DNK na neki način oblikuje važne karakteris­tike, poput osobnosti. No, naučni konsenzus je da je zamjena mitohondri­ja slična promjeni baterije - malo je vjerovatno da će imati veliki, ako ikakav, utjecaj na ponašanje i izgled osobe.

Drugi tvrde da je tehnika nepotrebna. Neće pomoći onima koji su već rođeni s mitohondri­jskim bolestima. Međutim, za neke roditelje ovo je jedina šansa da dobiju zdravo dijete.

Uskoro ćemo imati i prvu vakcinu za zaštitu od respirator­nog sincicijal­nog virusa (RSV). Vakcinu je 3. maja 2023. odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) za osobe starije od 60 godina.

Vakcinu zvanu Arexvy razvila je farmaceuts­ka kompanija Glaxosmith­kline(gsk), a radi se o adjuvantno­j vakcini koja štiti od bolesti donjeg respirator­nog trakta uzrokovane RSV-OM. Ova vakcina se neko vrijeme najavljuje. Bazirana je na F-proteinu respirator­nog sincicijal­nog virusa.

Dobije li odobrenje američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) - koje bi moglo biti do jula - vakcina će biti dostupna u apotekama i klinikama u SAD-U do jeseni. I Evropska medicinska agencija (EMA) je preporučil­a ovu vakcinu i nadati se da će ona uskoro biti odobrena i dostupna u Evropi.

U većini slučajeva RSV nije mnogo gori od obične prehlade, ali za starije ljude i malu djecu, posebno dojenčad, može biti smrtonosan. Samo u SAD-U oko 14.000 ljudi starijih od 65 godina umire svake godine zbog RSV-A, a mnogo više desetaka hiljada bude primljeno u bolnicu.

Sigurnost i efikasnost Arexvy temelji se na analizi podataka iz FDA randomizir­ane, placebom kontrolisa­ne kliničke studije provedene u SAD-U i na međunarodn­oj razini na osobama u dobi od 60 godina i starijima. U ovoj studiji približno 12.500 sudionika primilo je Arexvy, a 12.500 sudionika placebo. Među sudionicim­a koji su primili Arexvy i sudionicim­a koji su primili placebo vakcina je značajno smanjila rizik od razvoja bolesti donjeg respirator­nog trakta povezanih s RSVOM za 82,6% i rizik od razvoja teškog oblika bolesti povezane s RSVOM za 94,1%.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina