Oslobodjenje

Nove učionice za vogošćansk­e osnovce

Uz pomoć sredstava resornog ministarst­va u OŠ “Zahid Baručija” biće dograđene nove prostorije

- Piše: alema Pendek

Osnovna škola “Zahid Baručija” u Vogošći biće proširena novim učionicama, prostorom za produženi boravak, kao i prostorom za stručne timove škole i trpezarijo­m.

Standardi

Tim povodom ministrica za odgoj i obrazovanj­e Kantona Sarajevo Naida Hota-muminović potpisala je ugovor o dogradnji objekta OŠ “Zahid Baručija” s općinskim načelnikom Migdadom Hasanoviće­m.

- Naš prioritet je da budu ispoštovan­i najsavreme­niji trendovi građenja, kao i da sve bude u skladu sa pedagoškim standardim­a i normativim­a. Ministarst­vo je za ovu namjenu iz budžeta KS-A u protekle dvije godine izdvojilo 2.800.000 KM. Ranije su vršeni i radovi na rekonstruk­ciji školske sale koja je preuređena u dvije učionice, kako bi se učenicima omogućilo nesmetano odvijanje nastave, istakla je Hota-muminović te dodala:

- Ovo je škola kojoj gravitira veliki broj djece i koju učenici s radošću upisuju, a obaveza svih nas je da im omogućimo što bolje uslove i pretpostav­ke da nastave nizati uspjehe kao i do sada.

Načelnik Hasanović je kazao da Vogošća konstantno bilježi trend rasta broja stanovnika, kao i broja upisane djece u osnovne škole, što prepoznaje Ministarst­vo odgoja i obrazovanj­a

KS-A, te daje podršku unapređenj­u školske infrastruk­ture.

- Ovo je definitivn­o jedna od potreba naše lokalne zajednice. Zahvaljuje­mo resornom ministarst­vu jer je iznašlo sredstva da što prije krenemo

Vogošća konstantno bilježi trend rasta broja stanovnika, kao i broja upisane djece u osnovne škole, kaže načelnik Hasanović

s realizacij­om projekta proširenja ove osnovne škole, u skladu sa pravilima struke koja su određena, a kako bi naši mali sugrađani dobili jedan moderan prostor i sve ono što im je potrebno za sticanje osnovnog obrazovanj­a. U narednompe­riodunasoč­ekujeizvođ­enje dodatnihra­dovakojima­želimoobog­atiti sadržaje u ovoj osnovnoj školi, naveo je načelnik Hasanović.

Direktor OŠ “Zahid Baručija” Refik Kurtović kazao je da se na ovaj projekt čekalo dugi niz godina.

Kapaciteti

-Mismoovego­dineupisal­irekordan broj prvačića u odnosu na prethodne godine, a već ove godine broj učenika u školi će biti veći od 700. Prostorni kapaciteti su mali, imamo trenutno odjeljenja koja nastavu pohađaju online, a nastava tjelesnog odgoja se odvija u sportskoj dvorani u blizini škole. S novim školskim blokom dobit ćemo punoboljeu­slovedarea­liziramona­stavu i postižemo ciljeve u skladu sa programom rada škole, rekao je Kurtović, naglašavaj­ući da se ova škola ponosi, a i poznata je po brojnim uspjesima svojih učenika i njihovim rezultatim­a koje postižu na takmičenji­ma u različitim oblastima.

Rok za izvođenje radova na proširenju objekta škole je šest mjeseci, a radove će izvoditi firma ITC.

 ?? ?? Gradiće se novi školski blok
Gradiće se novi školski blok
 ?? ?? Bolji uslovi za rad
Bolji uslovi za rad

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina