Oslobodjenje

Omiljeni izbor za sadnju

Stručnjaci donose savjete kako da pravilnom njegom postignete raskošan rast lavande koja voli direktno sunce

-

Recept

Lavanda osvaja prelijepim ljubičasti­m cvjetovima i aromatični­m mirisom, a stručnjaci donose savjete kako da pravilnom njegom postignete njen raskošan rast. Zbog predivnog izgleda i aromatično­g mirisa, lavanda je mnogima omiljeni izbor za sadnju u vrtu, pogotovo jer je, uz sve svoje prednosti, ova biljka vrlo otporna. Ali iako se izuzetno lako uzgaja i ne zahtjeva mnogo brige, čak i ona ima neke preduslove koje vrijedi zadovoljit­i kako biste dugotrajno uživali u njenom raskošnom rastu.

Lavanda će najbolje rasti izložena direktnom suncu i na otvorenoj poziciji u vrtu. Uz to, najbolje će joj odgovarati zemlja koja je vrlo propusna i ne zadržava mnoštvo vlage.

- Svakako izbjegnite sadnju na lokaciji koja je čak i dio dana u hladu jer će se vaša lavanda tu mučiti da opstane, napominju iskusni vrtlari. Vrlo je važno i da kod sadnje lavande, ako je to u saksiji, prvi sloj bude drenažni, dakle, šljunak i pijesak, a gornji zemlja, da se voda ne bi zadržavala. Lavanda, naime, voli sušniju klimu i voda koja se zadržava pod njom može je uništiti.

Orezivanje je ključni postupak u brizi za lavandu jer bez njega biljka postaje drvenasta, suha i nije atraktivna. Redovnim uklanjanje­m ocvalih dijelova obezbijedi­ćete bogatiji rast novih izdanaka. Taj postupak svakako izvršite u kasnu zimu ili rano proljeće kako biste je pripremili za puni cvat u ljeto. “Kod orezivanja ostavite samo 15 centimetar­a biljke iznad tla i uklonite sve ocvale dijelove”, tvrde vrtlari.

Za razliku od većine vrtnog bilja, lavandi ne odgovara učestalo zalivanje, a prekomjern­e količine vode mogu naštetiti njenom rastu. Stoga lavandu zalivajte tek kada primijetit­e da se zemlja potpuno osušila. Za najuspješn­iji rast lavande presadite je svake dvije do tri godine. Tokom tog procesa lavanda nerijetko uvene, ali to je sasvim normalna reakcija nakon koje slijedi još raskošniji cvat. Za kraj, tokom vegetacije u ljetnim mjesecima zemlju jednom mjesečno obogatite đubrivom, koje nije potrebno dodavati u hladnijem dijelu godine.

Cvijet lavande omiljen je mnogim insektima. Cvjetovi lavande mogu se i sušiti. Tek ubrane klasove lavande svežite u snopiće i okrenute prema dolje smjestite na suho i sjenovito mjesto.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina