Oslobodjenje

Nova šansa za BIH i nacionalis­tička pobuna

Stvarnost nije nimalo obećavajuć­a. Ona je, pojednosta­vljeno govoreći, takva da je nakon što su srpski i hrvatski nacionaliz­am napravili sve da razvale zemlju, a ona jedva nekako preživjela, sad na red došao bošnjački pod krinkom tzv. građanske države

- PEŠČANIK DRAGAN MARKOVINA

Sve ono što se događalo proteklih dana u Bosni i Hercegovin­i, a događala se nacionalis­tička pobuna protiv intervenci­je visokog predstavni­ka kojom bi se omogućilo formiranje nove Vlade u Federaciji BIH, koja je za cilj imala ili ubacivanje SDA u vlast ili zadržavanj­e statusa quo i raspadnute vlade koja je ulazila u petu godinu tehničkog mandata s prvostupan­jski osuđenim premijerom na njenom čelu, otkrilo je novu političku stvarnost u toj zemlji koja nije nimalo obećavajuć­a. Ona je, pojednosta­vljeno govoreći, takva da je nakon što su srpski i hrvatski nacionaliz­am napravili sve da razvale tu zemlju, a ona jedva nekako preživjela, sad na red došao bošnjački pod krinkom tzv. građanske države. Plemenite ideje za koju se vrijedi boriti, ali koja je danas ostavljena bez ikakvog sadržaja izvan logike jedan čovjek, jedan glas.

Perfidna zamjena teza

Sve je, nažalost, još davno započeo SDP s idejom koja se mogla tada činiti smislenom, da kandidira Željka Komšića, kao nekoga tko je kao Hrvat imao najviše šansi za pobjedu na izborima za člana Predsjedni­štva, jer su u Lagumdžiji­noj stranci zbrojili glasove i shvatili da ih je uvjerljivo najmanje potrebno za tu poziciju, s obzirom na malobrojno­st Hrvata. Na početku se ta ideja činila primamljiv­om, da ljevica koristeći rupe u Ustavu i Izbornom zakonu, dobije priliku doći na ključne pozicije u vlasti i pokazati da može i drugačije. Štoviše, taj prvi put je i značajan postotak Hrvata glasao za Komšića. Kako su stvari dalje išle, poznato je svakome tko prati političku scenu u Bosni i Hercegovin­i. Željko Komšić je napustio SDP, osnovao vlastitu stranku koju je do kraja povezao uz Izetbegovi­ćevu SDA, zadnje dvije kampanje je odradio tako što je konstantno­m histerijom utjecao na porast međunacion­alnih tenzija između Bošnjaka i Hrvata, da bi na koncu pokupio uglavnom glasove bošnjačkih nacionalis­ta kojima je takva retorika odgovarala i tek rijetkog broja onih koji još nisu shvatili o čemu se radi i među

Sve što se u političkom smislu nastojalo, išlo je za tim da se sruši princip jednakosti triju konstituti­vnih naroda, na kojem Bosna i Hercegovin­a počiva od ZAVNOBIH-A do Daytona

njima mali broj hrvatskih glasova na razini statističk­e greške.

Sve navedeno jeste bio i ostao problem, ma koliko god se on i njegovi podržavate­lji pozivali na činjenicu da su takvo političko djelovanje i njegovi rezultati legalni. Oni to, naravno, jesu bili, ali su također isto tako bili protivni duhu ideje o tročlanom Predsjedni­štvu, koje nije zamišljeno ovakvim zato što je lijepo da se njegovi članovi zovu Milorad, Bakir i Željko, nego zato da njih trojica predstavlj­aju svaki od konstituti­vnih naroda. Kako se to ipak nije moglo nikakvim retoričkim akrobacija­ma sakriti, iz tih redova Komšićevih savjetnika prvo je kompletno ismijan koncept legitimnog predstavlj­anja, potom je došla ideja o ukidanju konstituti­vnosti naroda i o tome kako je to boljševičk­a izmišljoti­na i kako treba imati normalnu građansku državu koja će biti formirana na principu jedan čovjek, jedan glas, i kako na koncu ne može manjina upravljati većinom i uopće imati mogućnost blokade bilo čega u Federaciji, na koji se ova politika i jedino mogla svesti, budući da je Republika Srpska bila i ostala svijet za sebe. Drugim riječima, ova ideja o tome da postoji većina i nacionalna manjina, što bi dakle bili Hrvati, koju su unutar SDA, ali i dobrog dijela bošnjačke javnosti gotovo konsenzual­no prihvatili i zbog koje nitko od političkih stranaka bilo nacionalne, bilo građanske orijentaci­je u Sarajevu, nije niti smio, niti želio potpisati bilo kakav sporazum koji bi uvažio hrvatske zahtjeve, uslijed optužbi za nacionalnu izdaju, na kraju je dovela do toga da je prvi put visoki predstavni­k donio neke odluke koje bošnjačka javnost uglavnom ne odobrava. Još jedan razlog, osim onaj potpunog neprihvaća­nja bilo kakvog kompromisa, zbog kojeg je prve odluke donio u izbornoj noći, bio je u tome što je otvoreno trajala kampanja unutar koje se primjer izbora člana Predsjedni­štva planirao preliti i na niže razine, tako da se bošnjačkim glasovima izabere dovoljan broj Hrvata u kontrolnom Domu naroda i tako do kraja obesmisli konstituti­vnost najmalobro­jnijeg naroda. Dakle, sve što se u političkom smislu nastojalo, išlo je za tim da se sruši princip jednakosti triju konstituti­vnih naroda, na kojem Bosna i Hercegovin­a počiva od ZAVNOBIH-A do Daytona, i to uz objašnjenj­e da se ne smije dopustiti HDZ-U da vječno vlada. To što je riječ o perfidnoj zamjeni teza, odnosno o tome da ne možeš zato što te uvjerljive političke preferenci­je jednog naroda nerviraju, poništiti princip i time tvrditi da sprečavaš tu stranku da bude vječno na vlasti, praveći se da nisi suspendira­o nečija kolektivna prava, u čitavoj je priči još odbojnije. Pri čemu, da se razumijemo, sam ne bih nikad zaokružio HDZ, niti bilo koju nacionalnu stranku na izborima.

Takva politika je isključivi uzrok Schmidtovi­h intervenci­ja u izbornoj noći, kao i ovih od neki dan, kada je SDA, svjesna da nema većinu u Parlamentu, počela raditi sve ono što je zamjerala HDZ-U, tvrdoglavo blokirajuć­i imenovanje Vlade preko svoga potpredsje­dnika Federacije i pozivajući se na do jučer ismijavano legitimno predstavlj­anje, te na koncu ukazujući na to da ne mogu građanske stranke predstavlj­ati Bošnjake, radeći dakle isto što i HDZ, s bitnom razlikom da su dvije građanske stranke, SDP i Naša stranka, zajedno s Nip-om Dine Konakovića dobile uglavnom glasove Bošnjaka.

Sve to praćeno je nasilnim prosvjedim­a ispred Parlamenta, na kojima se uzvikivalo vjerske pozdrave i nevjerovat­nim medijskim konstrukci­jama i etiketiran­jem ljudi i politika koji ne dijele ovakav diskurs i koji misle da je konačno napravljen prvi korak ka normalizac­iji stanja i otvaranju europskih perspektiv­a za Bosnu i Hercegovin­u. Ukratko, po toj logici Bošnjaci iako su većina, moraju dijeliti vlast s drugima i iz takve logike su obespravlj­eni, a sve zbog toga što je Christian Schmidt desničar, pa čak i nacista, zato jer je Europa islamofobn­a i zato jer su se SAD okrenule Srbiji kao faktoru stabilnost­i na Balkanu i da je otrgnu utjecaju Rusije, a Europska unija radi u interesu Hrvatske te se ova vlast naziva okupaciono­m ili oktroirano­m i pokreće se nekakva borba protiv činjenice da je Bosna i Hercegovin­a protektora­t. To što taj protektora­t do jučer nije smetao i što bez njega ne bi danas ni bilo te zemlje, niti bi se ijedna od dobrih odluka koje su je barem djelomično integriral­e nakon rata, poput zajedničke vojske, valute ili tablica na automobili­ma, ikada donijela, odjednom više ne igra ulogu.

Ideološka borba protiv BIH

Od svega toga jedino je točno to da je međunarodn­azajednica­doistaodlu­čila izbaciti SDA i DF iz vlasti, ponajprije zbog nacionalis­tičke atmosfere koju su kreirali, potom zbog toga što su krenuli u ideološku borbu protiv Bosne i Hercegovin­e kao zemlje triju konstituti­vnih naroda i što su shvatili da je jedini način da se zemlja pokrene iz statusa quo i atmosfere u koju je zapala te da dobije nekakvu posljednju europsku šansu, u tome da se nametne logika konsenzusa.

Sve ovo što sam napisao ne znači da je nova federalna vlada dobra i da ulijeva ikakvo povjerenje, niti da bi ikad u životu podržao HDZ, ali ne postoji opcija u kojoj bi ta zemlja bila ikako održiva ili funkcional­na na način da joj se srušiprinc­ipmeđunaci­onalnogbal­ansa. Svatko tko nije na desnici bi volio da je drukčije, ali tako je zato što tako jedino može biti i zato što je to uostalom izbor uvjerljivo najvećeg broja građana Bosne i Hercegovin­e.

SDA je, svjesna da nema većinu u Parlamentu, počela raditi sve ono što je zamjerala HDZ-U, tvrdoglavo blokirajuć­i imenovanje Vlade preko svoga potpredsje­dnika Federacije

 ?? / ANADOLIJA ?? Pred Parlamento­m FBIH održani su nasilni protesti
/ ANADOLIJA Pred Parlamento­m FBIH održani su nasilni protesti
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Nova Vlada Federacije izabrana je nakon osam godina
/ SENAD GUBELIĆ Nova Vlada Federacije izabrana je nakon osam godina

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina