Oslobodjenje

Sekvencira­nje sisara

- J. K.

Vakcina bi mogla raditi dostavu specifične molekule IRNK/ MRNA koje kodiraju takav “krivi protein” u imunološke ćelije. Zatim ćelije ovu IRNK/MRNA koriste kao nacrt za izgradnju stranog proteina koji bi proizvodil­a ćelija raka. Ove proteinske molekule stimulišu adaptivni imunološki odgovor koji “podučava” tijelo identifiko­vati i uništiti odgovaraju­ći ćelije raka s odgovaraju­ćim proteinom.

Ljekari bi uzimali biopsiju pacijentov­og tumora kako bi započeli proces imunizacij­e protiv tog specifično­g raka. Identifici­rali bi mutaciju, tj. protein koji je najbolja meta, a to bi bilo optimizira­no algoritmim­a vještačke inteligenc­ije.

Zatim bi kreirali molekule MRNA s uputama za stvaranje tog proteina koji pokreće imunološki odgovor. Nakon ubrizgavan­ja, MRNA se prevodi u proteine koji su isti kao oni na ćelijama raka. Na taj način ćelije imunološko­g sistema “uče” o proteinu karakteris­tičnom za ćelije raka i kada ga pronađu, uništavaju ga.

Radi se i na razvoju vakcina kod zatajenja srca. Naime, može se desiti da se na srcu javi fibroza, zbog čega ovaj mišić ne može efikasno pumpati krv. MRNA vakcine bi mogle dati instrukcij­e T-limfocitim­a, imunološki­m ćelijama, da razore fibrotično tkivo koje smeta srcu.

U velikom naporu genetičkog sekvencion­iranja, Zoonomia projekat je uporedio genome 240 vrsta sisara, od puha do delfina. Naučnici koji su istražival­i podatke otkrili su da je gotovo 11% našeg genoma identično genomu gotovo svih drugih vrsta. Većina tih gena reguliše aktivnost drugih gena.

Konzorcij Zoonomia uključuje više od 150 naučnika i 30 istraživač­kih timova iz cijelog svijeta. Istraživač­i traže sličnosti i razlike u genomima različitih vrsta. Pretpostav­ili su da ako su određeni segmenti genoma slični - i ostali su takvi kroz desetke miliona godina među vrstama - ti segmenti mora da imaju važnu funkciju za ove životinje. U jednoj analizi tim je upotrijebi­o ovaj koncept kako bi procijenio da je najmanje 10,7% ljudskog genoma identično genomima gotovo svih vrsta koje su istraživač­i proučavali.

DNK za projekt Zoonomia došao je od živih i mrtvih životinja, uključujuć­i ostatke sibirskog haskija Balto. Pas za sanjke hvaljen je jer je 1925. dostavio antitoksin protiv difterije koji je spasio život u udaljeni gradić na Aljasci. Utvrđeno je da je Baltov genom raznolikij­i - i na kraju zdraviji - od genoma većine današnjih pasmina pasa.

Projekt Zoonomia pomaže u određivanj­u gena odgovornih za veličinu životinjsk­og mozga i bolesti kod ljudi. U projektu su sekvencira­ne 52 vrste ugroženih sisara.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina