Oslobodjenje

Novim pravilima protiv korupcije

Josep Borrell kaže da je korupcija globalni, transnacio­nalni fenomen, koji prema procjenama košta najmanje pet posto BDP-A na globalnoj razini

-

Evropska komisija jučer je predložila nova pravila za borbu protiv korupcije u Evropskoj uniji i izvan nje, koja, između ostaloga, proširuju definiciju i sankcije za korupciju.

Komisija želi da se u koruptivna djela uz podmićivan­je uključe pronevjera, trgovanje utjecajem, zloupotreb­a položaja, ometanje pravde i nezakonito bogaćenje.

Standardiz­iranjem pravnih definicija i sankcija pomoglo bi se prekograni­čnim istragama, rekla je Komisija.

Prema prijedlogu, o kojem konačnu riječ imaju Vijeće EU i Parlament, strani državljani bit će sankcijama kažnjeni za korupciju.

Osobama, bez obzira na njihovo državljans­tvo, koje se nađu na popisu sankcionir­anih zbog teških koruptivni­h djela, bit će zamrznuta imovina koju imaju u EU i zabranjen ulazak na evropski teritorij.

- Korupcija je poput raka i kao i kod liječenja te bolesti, moramo poboljšati prevenciju. Moramo imati i jake instrument­e represije i kažnjavanj­a korupcije, ne samo na nacionalno­j već i na evropskoj razini, izjavila je potpredsje­dnica Komisije za transparen­tnost i vrijednost­i Vera Jourova.

Visoki predstavni­k EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell ističe da je korupcija globalni, transnacio­nalni fenomen, koji prema procjenama­koštanajma­njepetpost­obdp-ana globalnoj razini.

- Zbog toga, paralelno s inicijativ­amakomisij­ezajačanje­borbeproti­vkorupcije­unutareu,predlažemu­spostavu novog režima sankcija u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike usmjerenog­naozbiljna­djelakorup­cije u cijelom svijetu, kako bi se nadopunio naš vanjski alat za borbu protiv korupcije, rekao je Borrell.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina