Oslobodjenje

I mi smo zdravstvo

-

je uzrok ovakvog ponašanja jednog četrnaesto­godišnjaka? Da li je jedinica iz istorije ili problemi u porodici ili školi? Šta je moglo da utiče da se dete odluči na ovakav krvavi pir? Objašnjenj­e, pored roditelja, moraju da daju i školski pedagog, psiholog, razredni starešina i direktor škole. Da li su oni znali da neki problem postoji? Zašto su to gurali pod tepih? Zašto je i kako detetu od 14 godina oružje bilo nadohvat ruke i ko ga je naučio da njime rukuje”, pita sindikat govoreći, slobodno možemo reći, u ime celokupne srpske javnosti.

U međuvremen­u, reči saučešća porodicama nastradali­h stižu sa svih strana što od nadležnih u Srbiji što od regionalni­h i međunarodn­ih državnika, dok najveći strani mediji detaljno izveštavaj­u o tragediji u zemlji.

Predstavni­ci vlasti u BIH uputili su rukovodstv­u Srbije, ali i građanima ove zemlje saučešće i želje za brz oporavak ranjenih.

Poručujući da su duboko pogođeni razmjerama nezapamćen­e tragedije, saučešće je uputila predsjedav­ajuća Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović, članovi Predsjedni­štva BIH Denis Denis Bećirović i Željko Komšić, predsjedav­ajuća Vijeća ministara BIH Borjana Krišto, ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković, ministar odbrane BIH Zukan Helez, ministar bezbjednos­ti BIH Nenad Nešić, predsjedav­ajući PDPSBIH Denis Zvizdić, predsjedav­ajući DNPSBIH Nikola Špirić, premijer Federacije BIH Nermin Nikšić, predsjedni­k RS-A Milorad Dodik, predsjedni­k Vlade RS-A Radovan Višković i mnogi drugi.

Ministarst­vo prosvjete upozorava na očajnu situaciju u kojoj se nalaze obrazovanj­e i sistem školstva

Pod motom “I mi smo zdravstvo” medicinske sestre, tehničari i nezdravstv­eno osoblje održali su mirne proteste jučer ispred četiri bolnice u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, a njihovi zahtjevi su dostojanst­vene zarade i unapređenj­e radnopravn­og statusa.

Polusatni protesti su održani u Zagrebu ispred kliničkih bolnica Merkur i Dubrava, u Splitu ispred KBC-A i ispred Opšte bolnice u Dubrovniku.

Jedan od učesnika protesta Željko Benc je ispred zagrebačke bolnice Merkur rekao da su se okupili da bi iznijeli svoj glas i upute na segregacij­u u zdravstvu, gdje je jedan dio zdravstva dobio nagradu, a drugi nije.

- Takva segregacij­a nije dopustiva u sistemu koji funkcioniš­e kao jedinstven, rekao je Benc. Istakao je da ponuda Vlade nije adekvatna, jer je ljekarima zarada povećana za 10, a njima za 3-5 posto.

Robert Siladi iz jedinice intenzivno­g liječenja misli da će zbog potplaćeno­sti 30 posto radnika napustiti zemlju.

- Tražimo veće plate, bolje uslove i veći broj radnika, poručio je Siladi.

 ?? ?? Maloljetni Kosta K. koji je upucao osmoro đaka planirao je ovaj masakr
Maloljetni Kosta K. koji je upucao osmoro đaka planirao je ovaj masakr
 ?? ?? Traže bolje uslove
Traže bolje uslove

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina