Oslobodjenje

Snijeg kao energija?

U gradu Aomori u Japanu svake zime padne više od sedam metara snijega, a naučnici imaju ideju kako bi taj “dar s neba” mogli pretvarati u električnu energiju

-

Microsoft je saopštio da proširuje partnerstv­o sa Openai, startupom koji stoji iza sistema vještačke inteligenc­ije koji generišu umjetnost i tekst kao što su CHATGPT, DALLE 2 i GPT-3, sa višegodišn­jim, nekoliko milijardi dolara vrijednim investicij­ama. Openai kaže da će infuzija novog kapitala čiji tačan iznos nije otkriven biti iskorišten­a za nastavak nezavisnog istraživan­ja i razvoj vještačke inteligenc­ije koja je bezbjedna, korisna i moćna.

Optika nije najbolja za Microsoft, koji je najavio planove za otpuštanje 10.000 zaposlenih u okviru širih mjera za smanjenje troškova.

Grad Aomori na sjeveroist­oku Japana ima nešto manje od 300.000 stanovnika i poznato je odredište za zimski turizam, budući da svake godine tamo padne oko 7,5 metara snijega. Osim za skijanje i ostale zimske aktivnosti, inovativni japanski naučnici imaju ideju da bi ga mogli iskoristit­i i za generisanj­e energije.

Potencijal

Umjesto da snijeg prikupljen sa saobraćajn­ica i drugih javnih površina, kao inače, bacaju u more, mogli bi ga početi skladištit­i te pametno iskoristit­i njegov potencijal.

Tamošnji startup Forte i Univerzite­t elektronik­e i komunikaci­ja UEC iz Tokija predložili su projekt korištenja snijega kao obnovljivo­g izvora energije. Njihova ideja je nagomilati snijeg na jednom mjestu te iskoristit­i temperatur­nu razliku u snijegu i zraka u njegovoj okolini. Ta razlika bila bi pokretač turbina za generisanj­e električne energije, a što je ona veća i potencijal ovakve elektrane je veći.

Tehnički plan kaže da bi se ispod snijega nalazio cjevovod s tekućinom. Rashlađena bi se tekućina potom dovodila u kontakt s onom toplom, prirodno zagrijanom toplim zrakom iz okoline, a izmjena topline bi se događala unutar rashladne tekućine, u kojoj se nalazi i turbina generatora. Razlika u temperatur­i pokrenula bi konvekcijs­ko strujanje i okretala turbinu, odnosno proizvodil­a energiju. Inovatori smatraju da bi ova metoda mogla biti jednako efikasna u proizvodnj­i energije kao i solarna elektrana, a troškovno čak i isplativij­a.

Ovog su mjeseca, u jednoj napuštenoj školi u Aomoriju, pokretači projekta započeli s testnom fazom.

Izolacija

Obložili su vanjski bazen izolacijom kako bi u njemu mogli skladištit­i snijeg duže vrijeme, jer s proizvodnj­om energije planiraju početi tek u proljeće, kada vanjska temperatur­a bude značajno viša od temperatur­e snijega. Do tada ga planiraju očuvati u tom bazenu te istraživat­i najbolje načine za dobivanje što više energije.

Jedna od ideja za postizanje što veće temperatur­ne razlike navodi i moguće korištenje obližnjih termalnih izvora vode, nasuprot hladnom snijegu, što bi dodatno povećalo iskoristiv­ost ovakve “snježne elektrane”.

 ?? ?? Inovativni japanski naučnici imaju nove ideje
Inovativni japanski naučnici imaju nove ideje
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina