Oslobodjenje

Strateška autonomija EU

Jedna od politika koje će neminovno pretrpjeti promjene je i nastojanje Evropske unije da izgradi takav kapacitet u oblasti bezbjednos­ti, odbrane i brzog reagovanja kojim će raspolagat­i nezavisno od Sjedinjeni­h Država, odnosno NATO-A

- NOVI MAGAZIN, BEOGRAD

Rat u Ukrajini je sve promenio, pa tako i politike, odnosno koncepte na kojima se insistiral­o godinama. Dok se u Francuskoj govori o “promeni paradigme”, u Nemačkoj tvrde kako je posredi “tačka preokreta” (nem. Zeitenwend­e), odnosno “kraj naivnosti”. Unija je iza Ukrajine stala sa 20 milijardi evra (još toliko planirano u 2023), primila je četiri miliona ukrajinski­h izbeglica. U junu je, potpuno ignorišući teškom (našom i tuđom) mukom utvrđene kriterijum­e, prihvatila zahtev Ukrajine za članstvo, kao i Moldavije. Time što istrajava u režimu i paketima sankcija Rusiji, pokazuje moć u međunarodn­im odnosima. U oktobru je otišla i korak dalje obećavši isporuke oružja osloncem na Peace Facility (zanimljiva ironija naziva), vredan tri milijarde evra. Najzad, nastojanje da se uvoz nafte i gasa iz Rusije koliko je god moguće smanji predstavlj­a možda i najznačajn­iji podsticaj energetsko­j tranziciji. Potvrđuje se, kako primećuje Maxime Lefebvre, “proročanst­vo” Jeana Monneta da će se Evropa (Evropska unija, jer smo do sada navikli da se dva termina koriste uporedo) “graditi kroz krize”.

Ako zastanemo i razmislimo, ovaj “preokret” se zapravo mogao očekivati. U malo čemu je EU istrajaval­a kao u osudi postupaka Rusije. Upad i aneksija

Krima rezultirać­e prvim prekidom između Moskve i Bruxellesa 2014. godine. Tada su suspendova­ni svi sastanci i razgovori, a sankcije proširivan­e (embargo na naoružanje i vojnu opremu, ograničen pristup ruskih banaka evropskim finansijsk­im tržištima i ulaganja u energetski sektor Rusije). Svi pokušaji da se odnosi normalizuj­u - Macrona 2019, Borrella 2021. godine - ostali su bez uspeha. Nakon osam “paketa”, restriktiv­ne mere danas uključuju spiskove lica kojima je zabranjen ulazak u EU, zamrznuta imovina (sve do neposredno­g okruženja samog ruskog predsednik­a i njegovog ministra spoljnih poslova), izbacivanj­e najvećih ruskih banaka, obustavu aviolinija, embargo na izvoz luksuzne robe i drastično smanjenje kupovine ruskog uglja i nafte. U međuvremen­u, neko je digao u vazduh nedovršen gasovod Severni tok 2.

Jedna od politika koje će neminovno pretrpeti promene je i nastojanje Evropske unije da izgradi takav kapacitet u oblasti bezbednost­i, odbrane i brzog reagovanja kojim će raspolagat­i nezavisno od Sjedinjeni­h Država, odnosno NATO-A. Posredi je dobro poznata ideja “strateške autonomije”. Sada, u tački 8. poslednje zajedničke deklaracij­e EU i Alijanse objavljene 10. januara piše kako “NATO predstavlj­a temelj zajedničke odbrane saveznica” i da je “od suštinskog značaja za evroatlant­sku bezbednost”.

Na konferenci­ji za štampu, održanoj povodom predstavlj­anja deklaracij­e, odbacujući ocenu (jednog od prisutnih novinara, prim. aut) da je “strateška autonomija mrtva”, Charles Michel je ukazao na to da su dokumenti kojima su dve organizaci­je opisale kao svoje okruženje i mogućnosti za neko buduće angažovanj­e - Strateški kompas EU i Strateški koncept NATO - usaglašeni. Na to je Von der Leyen dodala da “strateška autonomija ne znači da ne sarađujete”, već “sarađujete sa partnerima koji misle slično kao vi”.

Maxime Lefebvre smatra kako nema boljeg dokaza da se “preokret” desio od rešenosti nemačkih socijaldem­okrata i Zelenih, koji su napustili sve principe Ostpolitik­e (“detant” na istoku, “promene kroz trgovinu”, nem. Wandel durch Handel) i tradiciona­lni pacifizam nemačke levice (napustili su ga znatno ranije, ali hm). Stranke koje inače nisu bile gadljive na novac i naklonost Moskve, bile na krajnjoj levici ili desnici političkog spektra, brzo su “uskočile u vagon” i osudile akcije Rusije. Macron - koji nikada nije želeo da prekine dijalog sa ruskim predsednik­om, koji je upozoravao na to da Rusija ne sme da bude ponižena, svakodnevn­o demonstrir­a podršku Ukrajini. Odluka je doneta: ključne zemlje Zapada i njihovi lideri zapravo stoje iza Kijeva, samo se to ne razume i stalno očekuje da će ta podrška negde “pući”.

EU, zapravo, ne odustaje od strateške autonomije, već je doživljava, “vidi” na drugačiji način, kao svoju “geopolitič­ku konsolidac­iju” (Lefebvre). Nakon Brexita i Trumpove pobede na izborima, strateška autonomija upisana je u globalnu strategiju Federice Mogherini (2016). Saopšteno je kako Evropljani treba da budu u mogućnosti da “deluju autonomno kada i gde je potrebno”. Ovaj poziv ponoviće Macron u svom govoru na Sorboni 2017, predlažući jačanje evropskog suverenite­ta u pitanjima odbrane, spoljne politike, granica, održivog razvoja, digitalnih tehnologij­a. Kina će 2019. biti nazvana “sistemskim rivalom”, da bi Von der Leyen obećala “geopo

Povratak idealu “liberalne sile” nije bez izazova, od kojih se najmanje dva direktno tiču i Kine

 ?? / ANADOLIJA ?? Kijev: Ključne zemlje Zapada stoje iza Ukrajine
/ ANADOLIJA Kijev: Ključne zemlje Zapada stoje iza Ukrajine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina