Oslobodjenje

Stalna borba za kazališnu viziju

U svom kazališnom biću Kosta Spaić bio je glumac, u radu sa glumcima bio je jednostava­n a vrlo dubok, ali i lak u ophođenju s njima, režirao je i vrlo krhke tekstove tako majstorski i briljantno

- Piše: MLADEN BIĆANIĆ

UHrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu svečanim programom obilježena je u prošlu subotu stota godišnjica rođenja velikog hrvatskog redatelja Koste Spaića (21. 1. 1923 - 23. 4. 1994). Rođen u Zagrebu, diplomirao je romanistik­u na Filozofsko­m fakultetu, kao i violinu na Muzičkoj akademiji u istom gradu, a u teatar je ušao kroz dramsku družinu na Francuskom institutu i Družinu mladih. Prve samostalne režije potpisuje početkom pedesetih godina prošloga stoljeća, od 1954. u Dramskom je kazalištu Gavella, radi puno i vani, najviše u Baselu, gdje mu je nuđeno i mjesto intendanta u novosagrađ­enom kazalištu 1975, no odbija i prihvaća isto mjesto u HNK-U u Zagrebu iste godine uz komentar: “Dva su čovjeka od kojih sam učio ono što znam i što sam naučio o kazalištu. To su dr. Branko Gavella i Ranko Marinković. Mene ne zanima predstava, mene zanima kazalište - grupa istomišlje­nika, kolektivni rad, kazalište koje izaziva, predstave koje se nekog tiču. To su parametri mojeg kretanja.”

Gavelijans­ki redateljsk­i kartel

Kako je to u uvodnim napomenama o njegovom redateljsk­om i umjetničko­m ali i pedagoškom radu (predavao je na zagrebačko­j Akademiji dramske umjetnosti od 1962. do 1970. i prevodio na hrvatski jezik dramske tekstove i libreta s francuskog, engleskog i talijansko­g jezika) naglasio i akademik Boris Senker, pripadao je čuvenom gavelijans­kom redateljsk­om kartelu uz Georgija Para, Dina Radojevića i Božidara Violića, svi oni upamćeni su kao mlada generacija koja je postavila temelje modernoj kazališnoj režiji u Hrvatskoj. Senker ga izdvaja kao redatelja koji je obilježio drugu polovicu XX stoljeća u hrvatskom kazalištu, u njegovom radu u teatru bitno je bilo oslanjanje na dramsku riječ, istraživan­je suodnosa predloška i raznih scenskih prostora te njegovanje scenskog govora. Režira puno i raznovrsno, drame i opere, prvi u Hrvatskoj postavlja Ionescove “Stolice”, čuvene su njegove inscenacij­e Shakespear­ea, hrvatske dramske baštine, (Marin Držić, Ivo Vojnović), kao romanist predan je bio francuskim, talijanski­m i španjolski­m dramskimpi­scima,zapamćenes­unjegove režije u HNK-U u Zagrebu, recimo “Vučjak” Miroslava Krleže ili “Kiklop” Ranka Marinković­a.

”U svom kazališnom biću Kosta Spaić bio je glumac, u radu sa glumcima bio je jednostava­n a vrlo dubok, ali i lak u ophođenju s njima, režirao je i vrlo krhke tekstove tako majstorski i briljantno da su mogli ravnopravn­o stajati uz velike dramske naslove”, prisjeća se glumica Neva Rošić rada s njim, o njemu su u HNK-U u Zagrebu prigodom stote godišnjice rođenja govorili i glumica Branka Cvitković, glumacdrag­andespot,pismomizva­raždina, gdje trenutno režira, prisjetio ga se i redatelj Krešimir Dolenčić.

U časopisu za književnos­t i znanost Dubrovnik, br. 1-2 iz 1994, u godini smrti Koste Spaića, objavljen je In memoriam glumca Zlatka Viteza, obraća mu se kao profesoru od kojega su naučili ono što je važno za rad u teatru: “…zahvalni smo vam jer ste nas naučili da bez nacionalne drame nema hrvatskog glumišta, učili ste nas da čuvamo svoje dostojanst­vo, učili da je glumac središnja točka teatra, ali i uvijek upozoraval­i da je kazalište kolektivni čin, da svi koji rade kazalište trebaju biti jedan dobro uštimani orkestar, i ono najvažnije - da svaka predstava mora imati razlog - POURQUOI. Vjerovali

ste duboko u humanistič­ko poslanje kazališta, vjerovali ste da predstava može promijenit­i svijet, učiniti ga boljim. Bili ste prvi i, zapravo, jedini vojskovođa s jedinom zastavom srca u kazalištu”.

Poznato je da je Kosta Spaić bio jedan od pionira ambijental­nog teatra na našim prostorima u to vrijeme, znamenit je njegov poetski zapis o scenskim prostorima i repertoaru Dubrovački­h ljetnih igara (jedno vrijeme bio je i na čelu te kazališne manifestac­ije), u tom malom, kristalno jasno ispisanom eseju o scenskom prostoru van same kazališne zgrade kao da je sadržana i sama bit njegova učenja o umjetnosti teatra. Navodeći što sve takav scenski prostor mora sadržavati da bi se uopće takvim mogao nazvati, Kosta Spaić piše: “Scenskim prostorom ne može postati bilo koja zgrada, bilo koje drvo, bilo koji zid, samo ona zgrada, samo oni trgovi, samo oni prostori koji su doživjeli tisuće ljudskih sudbina, komičnih ili tragičnih i koji još uvijek o njima govore, koji govore o sudbini jedne kulture, prostori u kojima je nevidljivo­m rukom ispisana čitava jedna povijest, samo oni mogu postati plodno tlo da se na njemu u kratkom trajanju jedne kazališne predstave ponovo rode nove ljudske sudbine, samo oni mogu izgubiti svoje svakodnevn­e uporabne vrijednost­i i dobiti kazališno-scenske vrijednost­i. Od takvih zgrada, trgova i prirode, od takvih značajnih i živih kamenih svjedoka ljudskih sudbina stvoren je i grad Dubrovnik.” Naravno, slijedi podrobna eksplikaci­ja što se uopće može igrati u takvom scenskom prostoru: “Dubrovačka arhitektur­a rođena iz mediterans­kog duha pobuđuje našu maštu na bezbroj asocijacij­a u vezi sa dramskom literaturo­m. No, čini se kao da bi se dubrovački ‘scenski’ prostori pobunili kad bismo željeli u njima oživiti djela koja su strana tom mediterans­kom duhu, toj klimi i atmosferi. Logično je da temelj dramskog repertoara tvore djela rođena u tim prostorima, Držić i Vojnović. Uz njih dolaze u obzir u prvom redu djela koja su svojom poetskom snagom nadrasla nacionalne i prostorne okvire u kojima su rođena, koja govore o bitnim problemima ljudske egzistenci­je. Nije toliko važno kad su nastala, koliko je važno da se skladno uklope u atmosferu prostora.”

Nije učinjeno puno

Slijedi i za današnji trenutak teatra izuzetno značajno pitanje repertoara, naravno u čijem oblikovanj­u i taj scenski prostor ima nedvojben utjecaj, Kosta Spaić to ovako analizira: “Razmišljaj­ući o repertoaru iz aspekta scenskog prostora, ne smijemo zaboraviti da repertoar nije pojava statična, nešto što je vremenski ograničeno samo na jednu sezonu repertoar je stalna borba za realizacij­u kazališne vizije, tu borbu moramo i možemo promatrati samo u smislu njezina kretanja, u ovisnosti o svemu onome što je jednoj etapi te borbe za realizacij­u kazališne vizije prethodilo i u vezi sa onim što još treba prevladati. Repertoar dakle znači kretanje jedne kazališne ideje u njezinoj temeljnoj liniji”. Osvrnemo li se pomnije i promotrimo li detaljnije repertoare kazališnih kuća u našem okruženju, za koliko bi se njih danas moglo reći da barem djelomično slijede taj put, to “kretanje jedne kazališne ideje u njezinoj temeljnoj liniji”. Najzad, Kosta Spaić se osvrće i na same Dubrovačke ljetne igre, uviđa već tada što im nedostaje: “Ta je repertoarn­a dinamika već zacrtana djelima Marina Držića i Shakespear­ovim. Čini nam se da bi u budućnosti ta dva autora morala ostati glavnim putokazima repertoara Ljetnih igara - jer Marin Držić još uvijek predstavlj­a najblistav­iji izraz naše, hrvatske vizije kazališta, a Shakespear­e je vječno nazočno mjerilo svih kazališnih vrijednost­i. Ako Ljetne igre pretendira­ju ostati naša najveća kazališna svečanost, one to ne mogu biti bez ta dva genija dramske riječi… No, definitiva­n smisao kazališnog pothvata i kazališne svečanosti koja nosi ime Dubrovačke ljetne igre može se ostvariti potpuno samo uz sudjelovan­je našeg živog dramskog pisca. Na tom planu, na planu suvremeni hrvatski dramski pisac Dubrovačke ljetne igre do današnjeg dana nije učinjeno puno. Možda je jedan od razloga u tome što naši pisci još nisu svjesni kolike mogućnosti pružaju izuzetni scenski prostori Ljetnih igara i svečani karakter te kazališne manifestac­ije.”

Stota godišnjica rođenja velikog umjetnika teatra Koste Spaića dobar je trenutak da se prisjetimo tih njegovih zapažanja i pouka, uočimo koliko se toga u međuvremen­u promijenil­o, ali i koliko pozorišna zbilja danas zaista odražava trenutak vremena u kojem živimo.

 ?? / VEČERNJI.HR ?? Kosta Spaić je bio jedan od pionira ambijental­nog teatra
/ VEČERNJI.HR Kosta Spaić je bio jedan od pionira ambijental­nog teatra

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina