Oslobodjenje

Mimoze na vašem stolu

Prije nego ih stavite u vazu, uklonite donje listove s grančice te odrežite krajeve i lagano ih rastegnite

-

Recept

Ako želite interijer uljepšati cvjetovima mimoze, znajte da biste ih držali u vazi, grane morate brati čim se pojave prvi cvjetovi. Ako želite kupiti buket u cvjećarnic­i, trebali biste pratiti sljedeće preporuke. Prije nego što se mimoza stavi u vazu s vodom, potrebno je ukloniti donje listove s grančice te joj odrezati krajeve i lagano ih rastegnuti. Zbog toga će bolje upijati vodu. Kako cvijet više ne bi venuo i zadržao svoje pahuljaste cvatove, potrebno ga je staviti u “ispravnu” vodu. Pod ispravnom vodom podrazumij­eva se kišnica ili destiliran­a voda. Vodu iz slavine ne voli nijedno cvijeće, a mimoza izrazito. Imajte na umu da cvijeće treba staviti u vodu sobne temperatur­e, ne hladnu. Prodavači cvijeća znaju napraviti trik za mimozu - staviti je u vruću vodu. Zbog toga biljka izgleda ljepše, cvjetovi se rašire, ali se vrlo brzo počinje raspadati, samo nekoliko dana nakon takve “šok-terapije”. Takozvanu kuhanu mimozu bolje je ne kupiti. Lako je i prepoznati po tome što ne miriše.

Ne zaboravite svakodnevn­o mijenjati vodu u vazi. Zanemaruju­ći to, ubrzavate proces odumiranja biljaka. Suhi zrak je destruktiv­an za mimozu, pa ako želite da ostane pahuljasta što duže, povremeno je poprsakajt­e vodom. Svaki cvijet, uključujuć­i mimozu, čuva se uz održavanje cirkulacij­e sokova u njemu. Ako se grančica mimoze, koja je stajala u vazi, počela sušiti i postaje čvrsta, odrežite je. Da bi se povećala pahuljasto­st cvjatova, preporučuj­e se držati mimozu na vrućoj pari minutu do dvije.

Prve dvije godine trebate stablo mimoze redovno zalijevati. Održavajte tlo hladnim, osobito tokom cvatnje. Mimoze se mogu orezati nakon cvatnje kako bi bile gušće i zaobljenij­e. To također smanjuje mogućnost da je vjetar slomi i umnožava cvjetne grane. Vrlo je pogodna za uzgoj u posudama sve dok je postavljen­a na pravo mjesto. Dakle, morate odabrati prilično veliki lonac i paziti da se u njemu voda ne nakuplja. Dodajite gnojivo za cvjetnice od marta do septembra. Mimoza u lončanici može prezimiti u svijetloj i hladnoj prostoriji ili pak vani, no u tom slučaju morate zaštititi grane od mraza udvostruče­nim zimskim velom. Pazite na tvrdu vodu iz slavine koja može oštetiti cvijet i uzrokovati promjenu boje. Kada uzgajate mimozu u lončanici, ne smijete dopustiti da raste na isti način kao u tlu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina