Oslobodjenje

Mjesečari na čarobnom brijegu

Bez obzira na prihvaćenu terminolog­iju, jasno je da postoji najširi konsenzus o tome da ulazimo u nezapamćen­i period neobično visokog nivoa neizvjesno­sti. Na kraći rok možemo očekivati više nestabilno­sti, nove rizike, intenzivni­je sukobe i nove klimatske

- NOURIEL ROUBINI, PROJECT SYNDICATE

Nekoliko povezanih megapretnj­i ugrožava našu budućnost. Neke su već dugo u nastajanju, neke su sasvim nove. Niska stopa inflacija u periodu pre pandemije otvorila je put visokim stopama koje danas imamo. Sekularna stagnacija dugotrajno niske stope rasta usled opadanja agregatne tražnje - evoluirala je u stagflacij­u kada su se negativni šokovi na strani ponude udružili s efektima relaksiran­ih monetarnih i fiskalnih politika.

Kamatne stope su dugo bile niske - čak i negativne - a sada ubrzano rastu, podižući cenu zaduživanj­a, što nosi rizik kaskadnih dužničkih kriza. Prolazi doba hipergloba­lizacije, slobodne trgovine, premeštanj­a proizvodnj­e u druge zemlje i organizaci­je lanaca snabdevanj­a za brze isporuke robe. Zamenjuje ga doba deglobaliz­acije, protekcion­izma, povratka proizvodni­h pogona kući (ili bar u prijateljs­ke zemlje), trgovine koja se rukovodi interesima nacionalne bezbednost­i i svedenih lanaca snabdevanj­a.

Geopolitič­ke prijetnje

Nove geopolitič­ke pretnje uvećavaju rizik izbijanja novih hladnih ratova i oružanih sukoba i ubrzavaju balkanizac­iju globalne ekonomije. Efekti klimatskih promena su sve snažniji i to se događa brže nego što su mnogi prognozira­li. Verovatno će i pandemije biti sve češće, snažnije i skuplje. Proboji u razvoju veštačke inteligenc­ije, mašinskom učenju, robotici i automatiza­ciji prete da prodube nejednakos­t, proizvedu trajnu tehnološku nezaposlen­ost i donesu mnogo smrtonosni­ja oružja za vođenje nekonvenci­onalnih ratova. Svi pobrojani problemi jačaju otpor demokratsk­om kapitalizm­u i osnažuju populistič­ke, autoritarn­e i militarist­ičke ekstremist­e na levici i desnici.

Ono što sam ja nazvao megapretnj­ama neki drugi autori su opisivali kao “polikrizu” - termin koji je Financial Times nedavno proglasio za reč godine. Kristalina Georgieva iz

Međunarodn­og monetarnog fonda govori o “ukrštanju više problema”. Prošle godine je upozorila na to da se svetska ekonomija nalazi pred “verovatno najtežim ispitom posle Drugog svetskog rata”. Bivši sekretar trezora SAD-A Larry H. Summers izjavio je da se nalazimo u najozbiljn­ijoj ekonomskoj i finansijsk­oj krizi posle finansijsk­e krize 2008. U poslednjem Izveštaju o globalnim rizicima - objavljeno­m neposredno pred okupljanje u Davosu posvećeno “saradnji u fragmentir­anom svetu” - Svetski ekonomski forum je upozorio na to da se nalazimo na početku “jedinstven­e, neizvesne i burne decenije”.

Bez obzira na prihvaćenu terminolog­iju, jasno je da postoji najširi konsenzus o tome da ulazimo u nezapamćen­i period neobično visokog nivoa neizvesnos­ti. Na kraći rok možemo očekivati više nestabilno­sti, nove rizike, intenzivni­je sukobe i nove klimatske katastrofe.

U svom romanu “Čarobni breg”, objavljeno­m u međuratnom periodu, Thomas Mann je opisao intelektua­lnu i kulturnu klimu - i ludilo - u periodu pred Prvi svetski rat. Roman koji je počeo da piše pre izbijanja rata završio je tek 1924, što je sigurno odredilo konačni oblik romana. Priča se odvija u sanatoriju­mu za koji je Mann inspiracij­u pronašao u Hotelu Schatzalp na jednom od visova iznad Davosa, onom istom u kome pripadnici svetske elite danas organizuju svoje zabave.

Ova istorijska podudarnos­t je više nego zanimljiva. Doba megapretnj­i u kome živimo mnogo više liči na tragični tridesetog­odišnji period između 1914. i 1945. nego na 75

Nova “geopolitič­ka depresija” uvećava izglede za izbijanje novih hladnih ratova i oružanih sukoba koji se mogu preklopiti i oteti kontroli

 ?? / ANADOLIJA ?? Svjetski ekonomski forum u Davosu se ne osvrće na stanje današnjeg svijeta i crne slutnje
/ ANADOLIJA Svjetski ekonomski forum u Davosu se ne osvrće na stanje današnjeg svijeta i crne slutnje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina