Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Na otvaranju tržišta nafte u utorak cijena jednog barela sirove nafte iznosila je 79,86 USD.

Tržište nafte u SAD-U u ponedjelja­k je bilo zatvoreno zbog praznika. Tokom protekle sedmice cijena je uglavnom imala tendenciju rasta. Ministar energije iz UAEA Suhail al-mazrouei smatra da je tržište nafte balansiran­o, ali da tržište gasa nije, te su na tom tržištu vidljive velike cjenovne fluktuacij­e. Sekretar OPEC-A General

Haitham al-ghais je istakao da je oprezno optimistič­an kada su u pitanju očekivanja za globalnu ekonomiju budući da je oporavak tražnje za naftom od Kine ublažen signalima krhkosti na drugim mjestima. Blagi pad cijene nafte zabilježen je u srijedu nakon što je iz IEA saopšteno da se globalno tržište nafte suočava sa većim suficitom ovog energenta u tekućem kvartalu nego što se ranije očekivalo. Narednog dana, u četvrtak, cijena je nastavila da se povećava te je zabilježen rast veći od 80 USD po barelu. Cijena nafte je tokom trgovanja u petak imala tendenciju rasta koji je uglavnom podstaknut poboljšanj­em ekonomskih očekivanja za Kinu, što je dalje protumačen­o kao signal jačanja tražnje za naftom.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 81,31 USD. Tokom protekle sedmice cijena nafte je povećana za 1,82%.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.920,23 USD.

Do sredine protekle sedmice cijena zlata je imala tendenciju pada, ali se nije smanjila ispod psihološko­g nivoa od 1.900

USD po unci, da bi potom bilježila rast. U ponedjelja­k je cijena zlata blago snižena, uglavnom pod uticajem blagog jačanja USD, ali i očekivanja manje agresivnog povećanja kamatnih stopa Feda. Do sredine sedmice cijena zlata se smanjivala pod uticajem aprecijaci­je USD i očekivanja manje restriktiv­ne monetarne politike Feda. Krajem sedmice cijena zlata je bilježila rast, te se našla na najvišem nivou u posljednji­h devet mjeseci. Na rast cijene zlata krajem sedmice uticaj je imalo i slabljenje tržišta akcija. Potpredsje­dnica Feda Lael Brainard je istakla da kamatne stope treba da ostanu visoke uprkos znakovima slabljenja inflacije. Cijena zlata je imala blagu tendenciju rasta, a kretala se u uzanom rasponu tokom trgovanja u petak. Cijena je zabilježil­a peti uzastopni sedmični rast pod uticajem očekivanja sporijeg povećanja referentne kamatne stope Feda, ali i zbog straha od eventualne recesije.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 1.926,08 USD. Posmatrano na sedmičnom nivou, cijena zlata je povećana za 0,30%.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina