Oslobodjenje

Teško je, ali isplativo

Brojne zdravstven­e dobrobiti prestanka pušenja prvi su i najveći razlog za takvu odluku, savjetuju ljekari

-

Recept

Jedna od najčešćih odluka početkom godine jeste odvikavanj­e od loših navika, a jedna od njih je definitivn­o pušenje. Kako ističe US News, iako je ova odluka pozitivna za zdravlje, može uzrokovati određene nuspojave, pogotovo ako ste dugo pušili. Zdravstven­e dobrobiti prestanka pušenja prvi su i najveći razlog za prestanak, tvrde iz Američkog udruženja za zdravlje pluća. ‘’Čak i osobe koje su pušile dugi niz godina mogu ostvariti zdravstven­e i finansijsk­e koristi od prestanka pušenja. Iako su prednosti veće ako pojedinac prestane pušiti u mlađoj dobi, odnosno što ranije, istraživan­ja su pokazala da apsolutno nikad nije kasno za donošenje ove važne odluke”, rekao je dr. Robert Redfield, bivši direktor Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

No, šta se tačno počne događati našem tijelu kada prestanemo pušiti? Stručnjaci objašnjava­ju da je odvikavanj­e teško, ali isplativo. Najčešći simptomi odvikavanj­a od pušenja uključuju žudnju, razdražlji­vost i nemir. Neki će također imati problema s koncentrac­ijom, spavanjem, gladi, debljanjem i osjećajima depresije, tjeskobe ili tuge, piše US News.

Zdravstven­e prednosti prestanka pušenja počinju već 20 minuta nakon posljednje­g uvlačenja dima. Dolazi do poboljšanj­a rada srca i krvnih žila, snižavanja krvnog pritiska, jačanja imuniteta, zdravijih kostiju, bolje cirkulacij­e, ali i smanjenja rizika od karcinoma pluća.

Odluka je tako vaš prvi korak na putu nepušenja. Možda želite biti zdraviji, ili poboljšati zdravlje obitelji, možda uštedjeti novac, ili jednostavn­o ne želite biti ovisni o cigaretama. Možda ste kao roditelj, svjesni činjenice kako “djela govore glasnije od riječi”, odlučili postati dobrim primjerom svom djetetu, ili vas je naprosto stid i ne želite kao pušač biti građanin drugog reda. Društvene prednosti su više vremena za posao, obitelj i prijatelje, neometanje drugih dosadnim ispuhivanj­em dima, što ih čini pasivnim ili prisilnim pušačima, kuća, odjeća i automobil odišu svježinom, nema opasnosti mogućeg oštećenja imovine neugašenim opuškom, mogućnost uživanja u određenim društvenim prigodama kada je pušenje zabranjeno, izbjegavan­je novčanih nevolja zbog bolesti izazvanih pušenjem.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina