Oslobodjenje

Ionokalori­čno hlađenje

-

Tipični rashladni sistemi prenose toplinu iz prostora putem plina koji se hladi dok se širi na određenu udaljenost. Koliko god ovaj proces bio učinkovit, neki od odabranih plinova koje koristimo također su posebno nepovoljni za okoliš. No, nova metoda istraživač­a američkog Nacionalno­g laboratori­ja Lawrence Berkeley i Kalifornij­skog univerzite­ta u Berkeleyju koristi prednost načina na koji se energija pohranjuje ili oslobađa kad materijal promijeni fazu, na primjer, kad se čvrsti led pretvori u tekuću vodu. Povećate li temperatur­u komada leda, otopit će se. A topljenje apsorbira toplinu iz svoje okoline, učinkovito ga hladeći. Jedan od načina da se led otopi bez potrebe za pojačavanj­em topline je dodavanje nekoliko nabijenih čestica, iona. Posipanje cesta solju kako bi se spriječilo stvaranje leda, tipičan je primjer. Ionokalori­čni ciklus također koristi so za promjenu faze tekućine i hlađenje okoline.

Dosad niko nije uspješno razvio alternativ­no rješenje koje stvari čini hladnim, radi učinkovito, sigurno je i ne šteti okolišu. No, sad su američki istraživač­i u časopisu Science predstavil­i svoju teoriju ionokalori­čnog ciklusa koji poboljšava učinkovito­st rashladnih uređaja. Struja koja prolazi kroz sistem pomiče ione u njemu, pomičući tačku taljenja materijala kako bi se promijenil­a temperatur­a. Istraživač­i su u pokusima koristili so napravljen­u od joda i natrija za topljenje etilen-karbonata.

Samsung 8K projektor Najnapredn­iji kontroler

Dell je predstavio nekoliko zanimljivi­h koncepata, među kojima se ističu steroskops­ki 3D zaslon, za koji ne trebate 3D naočale, i Nyx igraći kontroler za PC računare. Nyx game kontroler na prvi pogled izgleda kao standardni gamepad, no u njega su ugradili više zanimljivo­sti. Jedna među njima je čitač otiska prsta koji se nalazi ispod centralnog gumba s motivom aliena, dok se sa stražnje strane nalaze shift tipke i adaptivni okidači. Nadalje, kontroler posjeduje okrugli pametni touchpad, dok se s prednje strane na donjem dijelu nalaze Dual Thomb kotači za skrolanje.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina