Oslobodjenje

Uži izbor za Nin-ovu nagradu za 2022.

Najuži krug i razgovore s finalistim­a žiri Nin-ove nagrade objaviće 19. januara u štampanom izdanju NIN-A

- Đ. K.

Žiri za dodjelu Nin-ove nagrade za 2022. godinu uvrstio je, kako je saopštio sedmičnik NIN, u uži izbor 13 romana, među kojima su i djela tri ranija dobitnika tog književnog priznanja, ali i čak sedam debitantsk­ih romana.

U užem izboru su raniji laureati: Slobodan Tišma (nagrađen 2011), a sada nominovan za roman “Astal tiš riba friš. Život pjesnika - Political nigredo” (Nojzac), Bora Ćosić (1969), koji je u trci romanom “Bergotova udovica” (LOM), te Goran Petrović (2000), nominovan za “Papir sa vodenim znakom” (Laguna).

U užem izboru je čak sedam prvih romana čiji su autori: Vladimir Jaćimović - “Povratak na Zejrek” (Arhipelag), Danica Vukićević - “Unutrašnje more” (Nojzac), Bojan Vasić “Vlastelins­tva” (Treći trg/srebrno drvo),

Vladimir Mirkov Živanović - “Slepi putnik” (Partizansk­a knjiga), Mirjana Drljević - “Niko nije zaboravlje­n i ničega se ne sećamo” (Booka), Marijana Čanak - “Klara, Klarisa” (Bulevar books) i Dalibor Pejić - “Mesečari” (Geopoetika), saopštila je redakcija NIN-A. Jaćimoviću, Živanoviću i Mirjani Drljević to je, dodaje se, ujedno i prva objavljena knjiga.

Milan Tripković je u konkurenci­ji svojim drugim romanom - “Klub istinskih stvaralaca” (Fabrika knjiga), a Uglješa Šajtinac i Mirjana Novaković ranije su bili u najužem izboru - 2011, odnosno 2000. godine. Šajtinac je sada nominovan za roman “Koljka i Sašenjka” (Arhipelag), a Mirjana Novaković za “Mir i mir” (Laguna).

Najuži krug i razgovore s finalistim­a žiri Nin-ove nagrade objaviće 19. januara u štampanom izdanju NIN-A.

Članovi Nin-ovog žirija kritike za najbolji roman godine - Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Goran Korunović i Teofil Pančić saopštiće ime 69. dobitnika ili dobitnice Nin-ove nagrade 23. januara, oko podneva.

U širem izboru za Nin-ovu nagradu za 2022. bio je 31 roman od ukupno 177 primljenih na konkurs.

Prošle godine Nin-ova nagrada dodijeljen­a je književnic­i Mileni Marković za romanpoemu “Deca”. U konkurenci­ji su bila 43 naslova u širem i 17 u užem izboru, a odabrani su bili među 196 koji su ispunili propozicij­e.

U širem izboru za Nin-ovu nagradu za 2022. godinu bio je 31 roman od ukupno 177 primljenih na konkurs

 ?? / FENA ?? Radovi su interesant­ni
/ FENA Radovi su interesant­ni

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina