Oslobodjenje

Borba za vlastiti život, prijateljs­tvo, ali i ljubav

Nova serija u programu OBN-A “Ljubav u doba mržnje” priča je o nevoljama, sukobima, ali i ratnim zbivanjima u BIH

-

”Ljubav u doba mržnje” je nova serija u programu televizije OBN, koju gledatelji mogu pratiti svakog vikenda od subote, 14. januara, u terminu od 20 sati.

Najbolji prijatelj

To je priča o borbi za život, prijateljs­tvu, nevoljama, sukobima, a posebno o ljubavi. Glavni akteri serije su mladi ljudi Aida, Murat, Marko i Derya, koji su zatečeni ratnim zbivanjima u Bosni i Hercegovin­i. Radnja počinje u Bosni i Hercegovin­i 1991. godine, neposredno prije rata. Murat, nakon studija medicine u Istanbulu, vraća se u svoj rodni grad. Njegov povratak željno iščekuje djevojka Aida, koja je zaljubljen­a u Murata još od djetinjstv­a. Murat osjeća isto prema njoj, ali ta osjećanja krije, jer ga zabrinjava­ju stvari koje se dešavaju oko njega, stvari koje su promijenil­e njihov svijet.

Aida nije jedina zaljubljen­a u Murata. Tu je i

Derya iz bogate turske porodice, Muratova prijatelji­ca sa studija. Osjećaji prema Muratu dovode je u Bosnu, u kojoj, uprkos ratu, ostaje da se bori za svoju ljubav i za vlastiti život. U priču se uključuje i Marko, Muratov najbolji prijatelj iz djetinjstv­a.

Zanimljiv je podatak da je serija snimana 2011. godine u BIH, u Sarajevu i Konjicu.

Glavnu ulogu u seriji “Ljubav u doba mržnje” ostvarila je Oya Okar kao Aida, inače magistrica glume, koja pored iskustva u teatru, iza sebe ima i nekoliko uspješnih serija.

Glumačka ekipa

Yunus Emre Yildirimer, koji je diplomirao na Teatarskoj akademiji i glumio u nekoliko popularnih serija, utjelovio je Murata. Cahit Gok, glumac koji je privukao najviše pažnje tokom boravka u BIH, a našoj publici je poznat kao Kenan Birkan iz mlađih dana u turskoj seriji “Ezel”, glumi Marka, dok ćemo u ulozi Derye gledati Gamze Topuz, popularnu pjevačicu i glumicu iz Turske.

Maria Callas, jedna od najtalenti­ranijih opernih pjevačica svog vremena, naizgled je imala sve. Skromnog porijekla, uvijek se osjećala zanemareno­m zato što je majka više voljela njenu sestru. Rasla je u nesretnom okruženju, sve do trenutka kada je njena operna karijera doživjela nagli uzlet. U subotu, 14. januara na Prvom programu HTV-A u 17.20 sati, bit će prikazan drugi i posljednji nastavak serije “Callas i Onassis”, u sklopu “Ciklusa biografski­h mini serija”. Aristotel Onassis,

U dokumentar­noj reportaži “Od mahale do favele” upoznajte sarajevsko­g umjetnika Nijaza Gojaka, koji je u svojim radovima spojio savremenu umjetnost i tradiciona­lno akademsko slikarstvo i njegov put od sarajevski­h mahala do brazilskih favela.

Nijaz se rodio i odrastao u mahali, u njoj je stvarao i radio, ali je potvrdu kvalitete svog rada, zahvaljuju­ći internetu i modernim tehnologij­ama,

Sveopća kriza, inflacija, nestabilna politička situacija, niske plaće, sve skuplji troškovi života, visoka nezaposlen­ost, zaduženost... Sve ovo doprinosi tome da je veliki broj građana Bosne i Hercegovin­e na rubu siromaštva, a mnogi su odavno prešli i taj rub.

O tome govore analitičar­i, teolozi doc. dr. Safija Malkić, prof. Pavle Mijović i hazan Igor Kožemjakin. U također, potječe iz siromašne grčke obitelji. Zahvaljuju­ći ambiciji i odvažnim poslovnim potezima, postao je brodarski magnat koji je bogatstvom kupio ulaznicu u visoko društvo, o čemu je nekad mogao samo sanjati. Oboje snažne osobnosti, bili su toliko slični da ih je njihova strast na kraju uništila...

Glumačku postavu čine Luisa Ranieri, Gérard Darmon, Serena Autieri... Scenarij: Laura Ippoliti i Salvatore Basile, režija: Giorgio Capitani. Urednica je Branka Papić.

Radnja počinje u Bosni i Hercegovin­i 1991. godine, neposredno prije rata. Murat, nakon studija medicine u Istanbulu, vraća se u svoj rodni grad

dobio iz Brazila, gdje je njegov likovni rad Mona Liza objavljen na naslovnoj strani udžbenika likovne kulture za srednje škole. Nijaz u svojoj mahali vodi egzistenci­jalnu bitku savremenog umjetnika, balansiraj­ući između komercijal­e i umjetnosti.

Dokumentar­na reportaža “Od mahale do favele” je na programu BHT1 u nedjelju, 15. januara, u 21.35 sati. Autor je Anadin Butković. uvodnoj priči o iskustvu Srpskog humanitarn­og udruženja Dobrotvor, o njihovom radu koji je usmjeren ka pomaganju najugrožen­ijim među nama. Publika u studiju, volonterke Crvenog križa/krsta BIH i Udruge Pomozi.ba, prenijeli su vlastita iskustva rada na terenu. “In medias Res”, nedjelja, 14.30, BHT1.

Urednica i voditeljic­a je Neda Tadić.

 ?? ??
 ?? ?? Serija je snimana u BIH
Serija je snimana u BIH
 ?? ?? Ljubavna priča
Ljubavna priča
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina