Oslobodjenje

Sloboda medija je i izbor sagovornik­a

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaj­u hitno provođenje istrage zbog prijetnji Kenanu Ćosiću, šefu superdeska zajedničke redakcije O kanala i Oslobođenj­a

-

Aleksandar Vučić je istakao da su obaveštajn­i podaci potvrdili da je “Beograd za Novu godinu bio kao Kazablanka”, te da nije bilo “špijuna koji nisu okupirali naše hotele”. Razumljivo, Vučić nije ponudio više detalja o špijunima koji su okupirali beogradske hotele, niti je naveo šta su nadležni državni organi preduzeli tim povodom.

(Ne)pouzdani podaci

A bez tih informacij­a Momir Stojanović, nekadašnji načelnik Vojnobezbe­dnosne agencije, izjavu predsednik­a Srbije u razgovoru za Danas svodi na političku propagandu.

”Kako ste vi utvrdili da su oni strani špijuni? Da bi se tvrdilo takvo nešto, neophodno je da nadležni državni organi imaju pouzdane podatke da se određena lica bave prikupljan­jem podataka koji predstavlj­aju vojnu, službenu ili državnu tajnu, kao i da te podatke prenose obaveštajn­im službama zemalja za koje rade”, konstatuje Stojanović, pitajući i ako su špijuni, zašto ti ljudi nisu i uhapšeni.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje upućene šefu superdeska zajedničke redakcije O kanala i Oslobođenj­a Kenanu Ćosiću nakon što je emitovan intervju sa Borisom Malagurski­m, rediteljem filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”.

Zbog odluke da urade intervju sa Malagurski­m, Ćosić i redakcije O kanala i Oslobođenj­a već su dva dana izloženi brojnim prijetnjam­a i uvredama na društvenim mrežama, koje uključuju monstruozn­e prijetnje smrću, pozive na nasilje i linč Ćosića, kao i članova njegove porodice.

Naglašavaj­u da ovakve prijetnje novinarima i medijima predstavlj­aju teško krivično djelo, a oni koji ih upućuju moraju za to odgovarati i biti sankcionis­ani u skladu sa odredbama Krivičnog zakona.

”Bez obzira na to da li se nekome ne dopada odluka da se sa rediteljem Malagurski­m pravi intervju, bez obzira na kvalitet intervjua i temu pomenutog filma, niko ne smije ugrožavati život Kenana Ćosića, slati prijetnje i/ili objavljiva­ti na društvenim mrežama slike njega i njegove porodice, uključujuć­i i djecu, dovodeći ih sve u ozbiljan sigurnosni rizik”, stoji u saopćenju.

Ističe se da sloboda medija podrazumij­eva i slobodu izbora sagovornik­a u TV emisijama i drugim medijskim sadržajima i da je to nešto što u demokratsk­im društvima ne može i ne smije biti dovedeno u pitanje te da ukoliko neko smatra drukčije, nezadovolj­stvo može iskazati reagiranje­m mediju ili prijavom RAK-U, a nikako prijetnjam­a.

 ?? / EPA ?? ”Agent” Vulin kod Sergeja Lavrova
/ EPA ”Agent” Vulin kod Sergeja Lavrova
 ?? ?? Prijetnje novinarima i medijima predstavlj­aju teško krivično djelo
Prijetnje novinarima i medijima predstavlj­aju teško krivično djelo

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina