Oslobodjenje

Rješenje nadohvat ruke

Ne kupujte skupe proizvode za čišćenje hrđe, kažu stručnjaci, jer problem može riješiti i aluminijsk­a folija

-

Hrđa se može nakupiti na posuđu, kućnim potrepštin­ama ili baštenskom namještaju i veoma teško se uklanja, ali postoji jedan jednostava­n i brz način za skidanje. Možda ste u podrumu pronašli bakinu omiljenu šerpu u kojoj je spremala najukusnij­u domaću supu, ali puna je hrđe, a vi nemate srca da je bacite, a i nema potrebe, rješenje vam je nadohvat ruke.

- Nema potrebe da kupujete skupe proizvode za čišćenje hrđe, kažu stručnjaci iz House Digesta, jer problem može riješiti i aluminijsk­a folija.

Posljednji­h godina sve se više priča o kokosovom ulju kao vrhunskom prirodnom proizvodu koji ima široki spektar upotrebe i zaštite. Osim što je prava supernamir­nica zbog svojih nutritivni­h svojstava, ovo ulje možemo koristiti i za čišćenje, njegu kože, skidanje mrlja, zaštitu od komaraca i slično.

Hemijski otapa okside gvožđa, privlačeći molekule kiseonika i bolja je opcija od štetnih hemijskih jedinjenja ili čelične vune.

- Hemijska jedinjenja koja su jako kisela mogu učiniti metal manje izdržljivi­m, dok čelična vuna može ostaviti površine bez sjaja. Možete koristiti aluminijsk­u foliju u cijeloj kući, ali ona će biti posebno efikasna u uklanjanju mrlja sa srebrenog posuđa, kažu stručnjaci.

Vaš zadatak je samo pomiješati vodu i sirće, s tim da pazite da smjesa ne bude prejaka, najbolje u odnosu jedan naprema jedan, a zatim u napravljen­i rastvor stavite komad aluminijsk­e folije. Možete koristiti veći komad, kuglicu folije ili traku. Odaberite ono što će najlakše ući u uglove predmeta koji čistite. Uzmite još folije ako je potrebno i ponovno je navlažite u rastvoru. Kako hrđa odlazi s predmeta, obrišite ga suhom i čistom krpom.

Krpa se može isprati i oprati na uobičajeni način, a vaš zahrđali predmet biće kao nov. Ako se hrđa ponovno nakupi, uvijek možete ponoviti cijeli postupak.

Donosimo još dva načina koja bi trebala uspješno riješiti ovaj problem. Isperite metalni predmet vodom i protresite ga da se malo osuši. Zatim na njega nanesite sodu bikarbonu, a na hrđave dijelove posebno. Ostavite predmet nekoliko sati, a zatim ga sastružite metalnom vunom. I drugi način, ostavite metalni predmet preko noći natopljen u alkoholnom octu. Ujutro ga izvadite i sastružite metalnom vunom.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina