Oslobodjenje

Švicarska računa na BIH

- Piše: Daniel Hunn (Autor je ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovin­i) (Autor je ambasador rusije u Bosni i Hercegovin­i)

Oni, na primjer, pomažu stranama u posredovan­ju u sukobu ili u radu na tranzicijs­koj pravdi, kao što je to bio slučaj u BIH 2014. godine, kada su švicarski eksperti pomogli izradu nacrta strategije tranzicijs­ke pravde u zemlji.

Švicarska također predsjedav­a Burundijsk­om konfigurac­ijom Unove Komisije za izgradnju mira. Mi smo jedan od deset najvećih donatora Fonda za izgradnju mira i podržavamo napore UN-A na održavanju arhitektur­e izgradnje mira. Švicarska je pored toga posvećena jačanju programa Žene, mir i sigurnost, koji je ključni element mira i sigurnosti. Bili smo među prvim zemljama u svijetu koje su usvojile nacionalni akcioni plan i pomogle drugima da izrade vlastite planove. Zajedno sa Južnom Afrikom, Švicarska 2022. godine predsjedav­a Mrežom žarišnih tačaka programa Žene, mir i sigurnost.

Švicarska osim toga podupire mirovne operacije UN-A osiguravan­jem civilnog i vojnog osoblja, razmjenom stručnih znanja i izvođenjem obuka. Oružane snage Švicarske u ovom trenutku služe u 18 zemalja u kojima su raspoređen­e u multilater­alnim mirovnim operacijam­a. U oblasti razoružanj­a i neširenja nuklearnog oružja, Švicarska učestvuje u procesima kontrole naoružanja, razoružanj­a i neširenja nuklearnog oružja. Ostajemo posvećeni svijetu bez nuklearnog oružja. U tom kontekstu Švicarska je trenutno članica Upravnog vijeća Međunarodn­e agencije za atomsku energiju i predsjedav­a Režimom kontrole raketne tehnologij­e u 2022/23. godini. Kako se nove tehnologij­e budu razvijale i novi rizici pojavljiva­li, mi ćemo se zalagati za multilater­alni odgovor i kooperativ­ni pristup radi odgovora na izazove koji stoje pred nama.

S obzirom na dugoročne i jake odnose sa Zapadnim Balkanom uopće, a posebno sa Bosnom i Hercegovin­om, Švicarska ostaje naročito posvećena miru i sigurnosti u ovoj regiji. Naše partnerstv­o, koje je podstaknut­o značajnim programom saradnje i realizira se već više od 25 godina, te kontinuira­ni angažman vojnog osoblja u misiji EUFOR/ALTHEA, ostat će visoko na dnevnom redu ako Švicarska bude izabrana u Vijeće sigurnosti. Nakon ulaska u Vijeće, Švicarska će nastojati da osigura da ova regija i dalje dobija pažnju koju zaslužuje. je dijalog i perspektiv­e za saradnju između Rusije i islamskog svijeta. U okviru plenarne sjednice predstavni­ci muslimansk­og svijeta, duhovni lideri, naučnici, stručnjaci islamskih studija, državni zvaničnici Rusije i zemalja OIS-A razgovaral­i su o novim mogućnosti­ma za saradnju Rusije sa muslimansk­im zemljama, kao i o nizu aktuelnih pitanja međunarodn­e agende. Sastanku je prisustvov­alo više od 200 delegata iz 18 zemalja islamskog svijeta, među kojima i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice BIH Razim Čolić.

Čini se da je po broju i strukturi stanovništ­va situacija najsličnij­a BIH u Tatarstanu, republici u sastavu Rusije na srednjoj Volgi. Prema današnjim procjenama, od ukupno 3,7 miliona ljudi, 53,8% su muslimani. Pravoslavn­i kršćani čine oko 38%, ostali su druge vjere ili ateisti.

Suživot brojnih predstavni­ka različitih vjerskih konfesija i nacionalno­sti nimalo ne odgovara jednostran­oj slici Rusije koju šire zapadni mediji.

Generalno, po mom mišljenju, postoje objektivni preduslovi za aktivno učešće Bošnjaka kao jednog od konstituti­vnih naroda BIH u razvoju obostrano korisne saradnje naših zemalja. Njena osnova su zajednički etnički korijeni, duboke historijsk­e tradicije, solidarnos­t u antifašist­ičkoj borbi, zajednička potraga - između ostalog, i na osnovu islamskih vrijednost­i - za odgovorima na izazove našeg vremena.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina