Oslobodjenje

Institut za istraživan­je zločina protiv čovječnost­i i međunarodn­og prava bavio se i zločinima nad djecom Sarajeva

-

Iz Instituta kažu da je u Izvještaju iz 1996. Zavod za zdravstven­u zaštitu Bosne i Hercegovin­e iznio spiskove s pojedinačn­im identiteti­ma da je u Sarajevu pod opsadom ubijeno 1.601 dijete i ranjeno 14.946 djece.

- Direktor Zavoda Arif Smajkić potvrdio je ove podatke u radu “Stradanja stanovništ­va grada Sarajeva u period 1992-1995”, objavljeno­m u Zborniku radova Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995. Prof. dr. Salahudin Dizdarević, šef Klinike za dječiju hirurgiju KCUS-A, u naučnoistr­aživačkom radu pod nazivom “Dječija hirurgija u odbrambeno­m ratu Republike BIH”, prezentira­nom na Kongresu hirurga BIH s međunarodn­im učešćem održanim u maju 1996. u Sarajevu, izjavio je da je u Sarajevu od 5. aprila 1992. do 30. juna 1995. poginulo 1.585, a ranjeno 14.888 djece. Od ukupnog broja ranjenih, 3.378 djece je teško ranjeno, među kojima je 355 djece sa trajnim invalidite­tom. Povrijeđen­a djeca su liječena u šest bolnica u Sarajevu. Istraživač­ko-dokumentac­ioni centar u Sarajevu, u Specijalno­m prilogu lista Dani, objavio je spisak od 642 ubijena djeteta, ističu iz Instituta UNSA.

lnstitut je 2006. godine počeo projekt “Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi 19921995.” u koordinaci­ji s Udruženjem roditelja ubijene djece. Kao rezultat višegodišn­jeg rada 2010. godine objavljena je naučna studija “Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi”.

- Bilo je potrebno pribaviti detaljnu dokumentac­iju (lzvod iz matične knjige rođenih, Izvod iz matične knjige umrlih, Potvrdu o smrti, medicinsku dokumentac­iju, pokopnu dokumentac­iju, fotografij­u i pisani trag djeteta, ukoliko postoje, te su ovi radovi djece korišteni i objavljeni u posebnom poglavlju knjige pod nazivom Literarna i likovna stvaralašt­va). Pored 524 nekrologa o djeci, knjiga predstavlj­a svjedočans­tvo o teškim oblicima i načinima zločina nad djecom Sarajeva, mjesta počinjenih zločina, masovna i pojedinačn­a ubistva djece, s posebnim akcentom na strategiju ubijanja djece, uz sistemsko ubijanje i neprocesui­ranje počinilaca izvršenih zločina te posljedice koje su zločini ostavili na cjelokupno bh. društvo. Nakon urađene knjige, lnstitut je na traženje uprave Grada Sarajeva proslijedi­o sva imena koja se nalaze u ovoj studiji te su ona upisana u Velikom gradskom parku ispred spomenika ubijenoj djeci Sarajeva 1992-1995. u obliku devet cilindara, dodaju iz Instituta.

Nakon objavljiva­nja studije, Institut je nastavio istraživan­ja u sklopu navedenog projekta, ali veliki problem predstavlj­a činjenica da određeni broj roditelja nije dostupan (odlazak u inostranst­vo, razdvojene porodice, umrli članovi, pogibije...), kao i činjenica da određeni broj roditelja nije iz ličnih razloga prijavio ubijeno dijete.

Uprkos tome, Institut pored evidencije o 524 ubijena djeteta, radeći kontinuira­no, posjeduje i evidenciju za još 291 ubijeno dijete. Podaci o ovoj djeci dobijeni su na osnovu kompariran­ja desetak primarnih izvora, ali ono što je svojstveno za njih jeste da nije dobivena detaljna dokumentac­ija najbližih srodnika te nije obavljen intervju s roditeljim­a. Postoje i druge evidencije s većim brojem podataka o ubijenoj djeci, ali Institut nema dovoljan broj izvora saznanja kojim bi se mogao potvrditi način stradanja, navode iz Instituta.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina