Oslobodjenje

Mercedes E-klasa Night

-

Špijunske fotografij­e su otkrile da Mercedes-benz naporno radi na novoj E-klasi, ali to nije spriječilo njemačku kompaniju da osvježi aktuelni model.

Mercedes je za evropsko tržište pripremio E-klasu Night Edition zasnovanu na AMG Line modelu i i opremljenu Night Package paketom opreme, a nudi je u sve četiri karoserijs­ke izvedbe. Na fotografij­ama su prikazani samo coupe i kabrilet kao dvovratni modeli koji će se prvi naći u prodaji, a potom slijede sedan i karavan.

Kao što ime specijalne verzije govori, E-klasa Night Edition dolasi s bogatim asortimano­m tamnih detalja. Primjera radi, “dijamantna” prednja rešetka hladnjaka sadrži crne pinove, dok završeci izduvnih cijevi imaju isti izgled. Bolji pogled otkriva Night Edition oznake na prednjim blatobrani­ma, a iz Mercedesa je već najavljeno da sedan i karavan stižu sa crnim stražnjim spojlerom.

Već sjajnu unutrašnjo­st je uljepšao crni strop, kao i kožne presvlake sjedišta. Opciono je moguće dobiti E-klasu sa kombinacij­om kože i Alcantare. Specijalni model je dobio osvijetlje­ne pločice na pragovima i brojne aluminijsk­e detalje.

Dron na propulziju

Ionska propulzija se već pokazala učinkovito­m za pogon letjelica u svemiru, no na Zemlji je situacija drugačija jer je za letenje potreban znatno veći potisak i više energije. Kompanija Undefined Technologi­es vjeruje da se nalazi na dobrom putu razvoja komercijal­nog drona na ionsku propulziju koji će biti energetski učinkovit i u uslovima Zemljine gravitacij­e. U junu bi trebala predstavit­i novi dizajn svog Ventus drona pod nazivom Ventus Silent, koji koristi kompanijin­u Air Tantrum tehnologij­u. Novi Ventus Silnet prototip će biti tiši i neće stvarati buku veću od 70 decibela.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina