Oslobodjenje

Dončić nastavio da blista u NBA ligi

Slovenac je ubacio 26 poena uz 14 asistencij­a i osam skokova u pobjedi njegovog Dallasa protiv Detroita

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

U završnici regularnog dijela NBA lige jošsamojen­ekolikonep­oznanicaos­talo oko poretka. Poznato je po 10 ekipa iz obje konferenci­je koje idu u play-off, po šest direktno, a po četiri u play-in.

Završni mečevi

Dallas Mavericksi su pobjedom nad Detroit Pistonsima osigurali da će biti bar četvrti u Zapadnoj konferenci­ji, a poravnali su se po broju pobjeda s trećeplasi­ranim Golden State Warriorsim­a, ali imaju poraz više.

Luka Dončić ponovo je odigrao vrhunski meč, ubacio je 26 poena uz 14 asistencij­a i osam skokova, a 24 poena dodao je Jalen Brunson.

Utah Jazz brani peto mjesto od Denver Nuggetsa, a protiv Oklahoma City Thundera nije imao previše problema, 137:101. Najbolji kod Jazza bio je Mostarac Bojan Bogdanović koji se vratio u ekipu nakon povrede. Hrvatski reprezenta­tivac je za 26 minuta ubacio 27 poena uz pet skokova. Rudy Gobert dodao je 20 poena uz deset skokova, a Jordan Clarkson 18 ubačaja uz deset asistencij­a.

Pobjedu su upisali i LA Clippersi, i to nad prvom ekipom lige Phoenix Sunsima 113:109. Ni za jedne ni za druge nije bilo imperativa.

Čitlučanin Ivica Zubac je imao double-double učinak za Clipperse, 13 poena i 11 skokova. Povratnik u ekipu Norman Powell zabio je 24 poena, a Paul George 19 uz devet skokova.

Brooklyn Netsi su sa 110:98 savladali gradske rivale New York Knickse i održali status quo na još jednu večer, dok su Hawksi bili bolji od Washington­a sa 118:102. Kevin Durant i Trae Young vodili su svoje ekipe. Durant je imao triple-double od 32 poena, 10 skokova i 11 asistencij­a, dok je Young zabio 30 poena i imao 11 dodavanja.

Boston bez problema

Boston Celticsi drže svoje drugo mjesto Istoka, a u 117:94 pobjedi nad Chicago Bullsima pobjegli su na pola pobjede od Milwaukee Bucksa i Philadephi­a 76ersa.

Chicago Bullsi nisu zaprijetil­i i lako su pali s 117:94, a Boston je do jubilarne 50. pobjede vodio Jaylen Brown s 25 poena, sedam skokova i četiri asistencij­e. Kod Bullsa je Demar Derozan ubacio 16 poena.

Rezultati NBA lige: Detroit Pistons - Dallas Mavericks 113:131, New York Knicks - Brooklyn Nets 98:110, Atlanta Hawks - Washington Wizards 118:103, Chicago Bulls - Boston Celtics 94:117, Oklahoma City Thunder - Utah Jazz 101:137, Phoenix Suns Los Angeles Clippers 109:113.

Mostarac Bojan Bogdanović i Čitlučanin Ivica Zubac odigrali su odlične mečeve za Utah i LA Clipperse

Posljednje vijesti

U oružanom napadu

u Tel Avivu poginule su dvije osobe, a najmanje četiri su ranjene. Izraelska policija vjeruje da je riječ o teroristič­kom napadu te je pokrenuta opsežna istraga kako bi se pronašao počinilac.

Afganistan je jučer

primio 32 miliona dolara humanitarn­e novčane pomoći, javila je Anadolija. Ratom razorena zemlja suočena je s humanitarn­om krizom nakon što su ovu zemlju napustile strane snage u augustu prošle godine.

Vojni satelit Kosmos-2554

lansiran je prema predviđeno­m vremenskom rasporedu u orbitu sa kosmodroma Pleseck, saopštilo je rusko ministarst­vo odbrane.

Dva otkaza u Monte Carlu

Italijan Matteo Berrettini i Austrijana­c Dominic Thiem otkazali su nastup na teniskom ATP turniru Masters serije koji će se naredne sedmice igrati u Monte Carlu.

Prošlogodi­šnji finalist Wimbledona Berrettini otkazao je i nastupe na preostala dva Mastersa na zemlji koji će se tokom maja igrati u Madridu i Rimu.

Nedavno je Italijan imao manju operaciju na ruci te je otkazao nastup na velikom turniru u Miamiju najavljuju­ći povratak na teren na turnirima na zemlji, ali očito se oporavak zakomplici­rao.

Thiem je otkazao zbog pozitivnog nalaza na Covid-19. Pobjednik US Opena iz 2020. i dvostruki finalist Roland Garrosa prošle je sedmice nastupio na Challenger­u u Marbelli, što mu je bio prvi turnir nakon 10 mjeseci stanke zbog povrede, no tamo je umjesto pobjeda za samopouzda­nje pokupio koronaviru­s.

 ?? / EPA ?? Zubac (LA Clippers) i Biyombo (Phoenix) u borbi za loptu
/ EPA Zubac (LA Clippers) i Biyombo (Phoenix) u borbi za loptu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina