Oslobodjenje

Izložba u Hanikahu

- N. S.

ukoliko iza nesvrhovit­osti stoji duhovitost.

Vaše pjesme na određeni način kanalizuju sraz kultura na Balkanu - zapadni pop, digitalno doba i društveno uređenje. Da li se osjeća potreba za vremenskom kamuflažom u muzici i umjetnosti uopće?

-Akodobrora­zumempitan­je,rekla bihdaumetn­ostimakata­rzičnemoći. Muzika možda i najdirektn­ije od svih umetnosti. Tako da je ta potreba za uranjanjem u umetnost razumljiva.

Rečenica “Umjetnica treba biti zdrava”, u najmanju ruku, obišla je planetu. Internet kao internet interpreti­rao ju je na više načina. Ali pozicija umjetnika će i dalje ostati ista - na marginama, zar ne?

Nije to ništa loše, to je prirodno tako, jer postoji otpor prema promeni pozicije, inercija. Odjeci umetničkog rada možda i ne moraju uvek da budu vidljivi odmah, za neke treba vremena.

Mislim na našu želju da ideju pjesme prenesemo najbolje što možemo i uvjerena sam da to može da se prepozna na različitim nivoima

Poslije Torina

Za vidljivost umetnika dobrodošla je uvek sistemska, društvena podrška, bar ako ni u čemu drugom, a ono u podsticanj­u radoznalos­ti kod publike. ukazivanje na male stvari ili smo život počeli shvatati previše zdravo za gotovo?

- Izgleda da jeste. Valjamo se po informacij­ama - slike, tekstovi, laži, istine, nebitno, bitno, sve je u istoj ravni - da se više ništa ne vidi, postoje samo neki nadražaji. Ne znam da li bih taj metod zvala onebičavan­jem, mada sviđa mi se ideja, ili možda pre predočavan­jem (besmisla).

Sada je u fokusu Evrovizija, ali šta nakon toga? Da li imate neke planove, ideje za suradnje, nastupe? I da li Zemlja gruva planira nešto novo?

- Za sada je fokus na Pesmi Evrovizije. Druge planove ostavljamo za period posle Torina. Biće koncerata. Nastupamo kao Konstrakta, bend je Zemlja gruva.

Izložba radova nastalih u Maarif Schools of Sarajevo, Mevlevijsk­om centru i Edukaciono­m centru Lalek bit će otvorena sutra u Gazi Husrev-begovom hanikahu, najavljeno je. Povod je Dan grada Sarajeva, a organizato­ri izložbe su turska fondacija Maarif, Grad Konya i Općina Seldžuk u suradnji s Gradskom upravom i Općinom Stari Grad. Riječ je o radovima različitih umjetnički­h smjerova, a slavi se i 15 godina centra Lalek. Postavka u Gazi Husrev-begovom hanikahu trajat će do 10. aprila.

 ?? ?? Inicijalno, ja nisam ni planirala da se prijavim
Inicijalno, ja nisam ni planirala da se prijavim
 ?? ?? Jedan od radova nastalih u centru Lalek
Jedan od radova nastalih u centru Lalek

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina