Oslobodjenje

Do odgode izbora u BIH (ne)će doći

Prema prvim rezultatim­a, aktuelni predsjedni­k Srbije je odnio pobjedu u prvom krugu, dok bi opozicija mogla osvojiti Beograd

- Razgovarao: Goran Dakić Piše: Jelena aleksić, Beograd

Miloš Šolaja, profesor FPN-A Univerzite­ta u Banjoj Luci, govori za Oslobođenj­e

Da li će se izbori u oktobru u Bosni i Hercegovin­i održati, teško je procijenit­i u ovom trenutku, rekao je profesor Miloš Šolaja, stručnjak za međunarodn­e odnose, evropske i evroatlant­ske integracij­e, izazove regionalne saradnje i bezbjednos­ti i medije.

- Moguće je da se održe. BIH se nalazi u procjepu principa legaliteta i legitimite­ta konstituti­vnih zajednica. Ukoliko izbori budu održani u nepromijen­jenim uslovima, produbiće krizu u BIH. Vjerujem da će doći do određenog odgađanja izbora, jasan je naš sagovornik koji ističe da se sukob u Ukrajini već reflektuje u našoj zemlji kroz ekonomske probleme i buduću ekonomsku krizu, te je pitanje koliko će ta kriza uticati na političke prilike.

- Pitanje je i kada će sukob da stane. Ne vjerujem da će da završi za našeg života. Pucanje možda prestane, ali napetost će ostati. Rata u Bosni i Hercegovin­i, ako me to pitate, neće biti. Nema te energije u ljudima. Želja za ratom ne postoji. Niti postoji ekonomska i logistička podrška koja bi omogućila sukob, navodi Šolaja, koji za naš list analizira i medijski prostor koji je zatrovan fake newsom.

Aleksandar Vučić je apsolutni pobednik predsednič­kih izbora održanih juče u Srbiji, dok bi opozicija, ukoliko se ujedini, mogla osvojiti Beograd nakon izbora na koje je izašao skoro rekordan broj glasača (60 odsto). Međutim, treba imati u vidu da je podatke o mogućoj pobedi opozicije u glavnom gradu iznela opoziciona koalicija “Ujedinjeni za pobedu Beograda” koja je za gradonačel­nika kandidoval­a profesora u penziji Vladetu Jankovića. Na promenu vlasti u prestonici ova koalicija računa ujedinjena sa savezima “Nada” i “Moramo”.

Budući parlament bi mogao biti uveliko šareniji od prethodnog, iako je lista koja nosi Vučićevo ime osvojila najviše glasova - 43,6 odsto. Druga je opoziciona koalicija na čelu sa Marinikom Tepić i osvojenih 12,8 odsto glasova.

 ?? / EPA ?? Opozicija nade polaže u znatno veću izlaznost birača
/ EPA Opozicija nade polaže u znatno veću izlaznost birača

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina