Oslobodjenje

Majstorija Beće za trijumf

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Mladi veznjak je ušao u nastavku meča, a u 91. minuti je fenomenaln­o pogodio za tri boda

Štilić u idealnih 11

Semiru Štiliću ukazana je velika čast, izabran je u najboljih 11 svih vremena poljskog Lecha. Prvotimac Željezniča­ra tako se našao u društvu Roberta Lewandowsk­og s kojim je jedno vrijeme igrao zajedno u Lechu. Idealni tim Lecha svih vremena čine: Piotr Mowlik, Hieronim Barczak, Bartosz Bosacki, Damian Łukasik, Marek Rzepka, Jarosław Araszkiewi­cz, Roman Jakóbczak, Mirosław Okoński, Semir Štilić, Teodor Anioła i Robert Lewandowsk­i.

Nekadašnji reprezenta­tivac BIH je za Lech igrao od 2008. do 2012, odigrao je 156 mečeva, te postigao 28 golova uz 47 asistencij­a. Sa Lechom je osvojio titulu šampiona Poljske, Kup i Superkup ove države. U svojoj karijeri, osim Lecha, i matičnog Željezniča­ra za koji nastupa sad, Štilić je igrao za ukrajinski Karpaty, turski Gazianteps­por, kiparski APOEL, Wislu iz Plocka, te u dva navrata za Wislu iz Krakowa. Za reprezenta­ciju BIH odigrao je osam mečeva.

ŽELJEZNIČA­R VELEŽ

Stadion: Grbavica. Gledatelja: 4.500. Sudija: Frano Jelić (Široki Brijeg). Žuti kartoni: Hajdarević, Kosorić, Hodžić, Beća, Joldić, Mulaosmano­vić (Željezniča­r), Radovac, Šikalo, Vehabović (Velež). Strijelci: 1:0 - Beća (90+1).

ŽELJEZNIČA­R: Bender, Galić, Malić, Kosorić, Cocalić (75. Drina), Hajdarević, Mekić, Subašić (46. Gasal), Bekrić (56. Zec), Hodžić (56. Beća), Vučenović (46. Resić). Trener: Edis Mulalić.

VELEŽ: Jovičić, Ćosić (64. Vehabović), Salčin (46. Radović), Zeljković, Isić, Hasanović (64. Zajmović), Pršeš, Radovac, Anđušić (77. Ovčina), Dejanović (77. Šikalo), Haskić. Trener: Feđa Dudić.

Neugodna lopta

U okviru 23. kola Premijer lige Bosne i Hercegovin­e Fudbalski klub Željezniča­r je ugostio ekipu Velež na stadionu Grbavica. Konačan rezultat utakmice glasio je 1:0 u korist plavih.

Za razliku od prije dva kola, kada su rođeni slavili sa 2:0, a Željo bio bolji na terenu, sinoć je situacija bila potpuno suprotna. Rođeni su bili bolji, imali više prilika, ali nisu postigli gol, a Željo je uspio da zatrese mrežu Jovičića, doduše u 91. minuti, ali sasvim dovoljno za pobjedu i tri vrlo vrijedna boda.

Prva šansa na utakmici viđena je u 8. minuti utakmice, kada je Zeljković probio po lijevoj strani i onda uputio neugodnu loptu ka petercu, a onda odlazi tačno između golmana Želje i napadača rođenih, pa Bender izbacuje loptu. Dvije minute kasnije

Na pauzi i Edis Mulalić i Feđa Dudić su morali napraviti neke promjene u svojoj ekipi, te tako pokušali da “razdrmaju” svoje ekipe

Nermin Haskić je imao zicer-šansu, ali je Josip Bender još jedanput pokazao svoju kvalitetu i odbranio nevjerovat­nu šansu.

Velež je ponovo pokušao u 18. minuti utakmice, ali je Dino Hasanović šutirao visoko preko gola. Najbolja šansa u prvom dijelu za plave bila je u 35. minuti susreta kada je Samir Bekrić šutirao iz slobodnog udarca, ali je Marko Jovičić sjajnom paradom izbacio loptu u korner.

Do kraja prvog poluvremen­a rezultat se više nije mijenjao. Na pauzi

TUZLA CITY: i Edis Mulalić i Feđa Dudić su morali napraviti neke promjene u svojoj ekipi, te tako pokušali da “razdrmaju” svoje ekipe u nastavku utakmice.

Dosta izmjena nije pomoglo instantno ni Veležu ni Željezniča­ru, ali je donijelo više svježine na terenu. Najbolja šansa u nastavku za Velež viđena je u 69. minuti utakmice, ali je Bender ponovo spasio plave nakon udarca Haskića.

Samo jedan minut poslije viđena je najbolja šansa za Željezniča­r na cijelom susretu, a ovoga puta šutirao

 ?? / SPORT1 ?? Plavi su naplatili promašaje iz prethodnih mečeva
/ SPORT1 Plavi su naplatili promašaje iz prethodnih mečeva
 ?? / SPORT1 ?? Zaslužen trijumf Cityja
/ SPORT1 Zaslužen trijumf Cityja
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina