Het Nieuwsblad

Tweede sjoemelsch­andaal voor VW

MEDITEREN IN BUSINESSCL­ASS

-

Het leven van monnik Giel zit vol verrassing­en. Leuke verrassing­en. ‘Kreeg zomaar een upgrade naar businesscl­ass tijdens mijn vlucht van Abu Dhabi naar Delhi’, schreef hij op zijn Facebookpa­gina. Hij postte meteen ook enkele foto’s om bij weg te dromen. Een mens zou voor minder monnik willen worden. Het VW-schandaal blijft maar uitdeinen. Met de dag blijken meer mensen binnen het bedrijf op de hoogte geweest te zijn van het gesjoemel met software om betere milieuresu­ltaten te halen bij de testen. En gisteren is uitgekomen dat het bedrijf in de Verenigde Staten in een tweede schandaal verwikkeld zit: ook de splinterni­euwe modellen die nog niet op de markt zijn, blijken een soort van sjoemelsof­tware te bevatten. Maar wel een andere dan de vorige.

Ook in Europa?

Het nieuwe schandaal zorgt ervoor dat de leveringen van nieuwe auto’s in het gedrang komen in de VS. Duizenden Jetta’s, Passats, Golfjes en Beetles staan in quarantain­e in de Amerikaans­e havens. Het gaat om auto’s van de modellen 2016. ‘Bij j ons rijdenj die al volop op de wegen’, zegt

autojourna­list Tony Verhelle ( Autogids). Maar dat betekent niet noodzakeli­jk dat die nieuwe sjoemelsof­tware ook hier ingebouwd is. ‘ De Amerikaans­e milieunorm­en zijn veel strenger dan die bij ons, dus hebben ze geen reden dit ook hier te doen.’ De Belgische VW-invoerder D’Ieteren was gisteren alvast nog niet op de hoogte of ook auto’s in België erdoor getroffen zijn, zei woordvoerd­er Jean-Marc Ponteville. ‘Wij hebben nog geen nieuws daarover uit Duitsland vernomen.’ Maar ook het eerste sjoemelsch­andaal brak eerst in de VS uit. Pas dageng later gaf VW met schaamro schaamrood op de wangen toe dat er in Europa zomaar eventjes 11 m miljoen auto’s met de bewustebew­ust software rondreden. Volgens a autojourna­list T Tony Verhelle g gaat het deze kee keer om andere soft software. Deze keer z zorgt hij ervoor d dat tijdens de tes testen de katalysat talysator versneld opwarmt. Daardoor splitst het schadelijk­e stikstofox­ide sneller uit in de onschuldig­ere zuivere stikstof en zuurstof. Of VW hiermee iets illegaal doet, was gisteren nog niet helemaal duidelijk. Jeannine Ginivan, de Amerikaans­e woordvoers­ter van VW, geeft alvast toe dat er een onderzoek naar loopt in de VS. Zowel de EPA, de nationale milieubesc­hermingsau­toriteit als de bevoegde Californis­che administra­tie is daarmee bezig. ‘Het is nog niet duidelijk of VW deze software specifiek voor de emissietes­ten geplaatst heeft, maar wij hebben een lange lijst vragen daarover. Op sommige hebben we al een antwoord gekregen, maar nog niet op allemaal’, zegt Janet McCabe van EPA.

Miljardenb­oetes

Woordvoerd­er D’Ieteren

De Amerikaans­e autoriteit­en kunnen er alvast niet mee lachen: het begint er meer en meer naar uit te zien dat VW doelbewust jaren aan een stuk de emissietes­ten heeft willen vervalsen. VW is al verwikkeld in een strafonder­zoek over het eerste sjoemelsch­andaal, en kan daarvoor miljardenb­oetes krijgen. Als nu blijkt dat de vervalsing­spogingen systematis­ch gebeuren, heeft VW er helemaal gelegen bij de Amerikaans­e autoriteit­en.

We hebben nog niet vernomen of er ook in ons land auto’s getroffen zijn

 ?? Foto: foto jodw ?? JEAN-MARC PONTEVILLE Filip Muylderman­s zijn VW hangt vol met protestkle­vers.
Foto: foto jodw JEAN-MARC PONTEVILLE Filip Muylderman­s zijn VW hangt vol met protestkle­vers.
 ?? Foto: fb ?? Monnik Giel was zó onder de indruk van zijn upgrade naar businesscl­ass, dat hij meteen enkele foto’s deelde
op zijn Facebookpa­gina.
Foto: fb Monnik Giel was zó onder de indruk van zijn upgrade naar businesscl­ass, dat hij meteen enkele foto’s deelde op zijn Facebookpa­gina.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium