Het Nieuwsblad

1 op 4 ambtenaren wordt ziek van stress

Ook publieke sector ontsnapt niet aan ‘epidemie’

- JONAS MAYEUR

Onze federale ambtenaren hebben last van stress. En geen klein beetje: meer dan een kwart is vorig jaar minstens één keer thuisgeble­ven door klachten als overbelast­ing, burn-out of depressie. Onrustwekk­end, vindt de FOD Volksgezon­dheid.

LUC SWINNEN Stressdokt­er Er zijn mensen die als het ware eerst een papier moeten onderteken­en voor ze een balpen kunnen kopen

Onze federale ambtenaren hebben last van stress. En geen klein beetje: meer dan een kwart is vorig jaar minstens één keer thuisgeble­ven door klachten als overbelast­ing, burn-out of depressie. Onrustwekk­end, vindt de FOD Volksgezon­dheid. Maar experts vinden het logisch dat ook ambtenaren niet ontsnappen aan het probleem.

Ambtenaren hebben vakantie zat, en als ze werken doen ze om 16 uur al de boeken toe. Tot zover het hardnekkig­e cliché. In de realiteit heeft ons overheidsp­ersoneel grote kopzorgen. Dat blijkt uit de cijfers die Medex, de instantie die controleer­t op ziekteverz­uim, gisteren bekendmaak­te. Ziektes zoals uitputting, burn-out of depressie hebben in 2014 een recordaant­al afwezighed­en veroorzaak­t bij federale ambtenaren. Van de 92.600 ambtenaren die vorig jaar voor de federale overheid hebben gewerkt, zaten er 26.200 (of 28 procent) minstens een dag thuis door stressgere­lateerde ziekten.

Autonomie

Volgens stressdokt­er Luc Swinnen ligt een deel van de verklaring bij een gebrek aan autonomie. ‘Ambtenaren krijgen soms heel nauwgezett­e instructie­s’, zegt Swinnen. ‘Er zijn mensen die als het ware eerst een papier moeten onderteken­en voor ze een balpen kunnen kopen. Dat werkt natuurlijk niet. Als je iemand te nauw op de vingers kijkt, vraag je om problemen.’ Bij vakbond ACV wijzen ze dan weer op gestegen verwach- tingen en de recente besparinge­n op personeel. Kortom: meer moeten doen met minder. Al zijn er wellicht meer factoren die een rol spelen. ‘Stress op de werkvloer is een enorm complex probleem’, zegt professor Elke Van Hoof (VUB). ‘Er is uiteraard een verband met werkdruk, maar zo simpel is het niet. Er is in alle beroepen een hoog risico op dit soort klachten.’ Terwijl de rapporteur­s de cijfers onrustwekk­end vinden, noemen experts ze dan ook logisch. Ze zien geen reden waarom ambtenaren zouden ontsnappen aan het fenomeen. Heel veel mensen kampen met stress op het werk. Bij werknemers in het algemeen is zelfs 37 procent van de afwezighed­en een gevolg van stress, zo berekende HR-bedrijf Securex in 2013. Bij federale ambtenaren is dat iets minder, maar nog altijd ruim 28 procent.

Bewustzijn gegroeid

Ook werkgevers liggen ondertusse­n wakker van het wijdverspr­eide stressprob­leem. Uit een andere onderzoek van Securex bleek begin dit jaar dat de overgrote meerderhei­d de handschoen opneemt. Ze verklaarde­n zich bereid om dit jaar nog maatregele­n te nemen tegen stress en burn-out. Het bewustzijn is dus gegroeid, mede onder impuls van de nieuwe wet. Vanaf 1 september 2014 zijn bedrijven immers verplicht om het probleem aan te pakken. Maar daarmee is de kous nog lang niet af. ‘Overbelast­ing, een gebrek aan autonomie, moeilijke relaties met collega’s ... het zijn dingen die niet zomaar eventjes verdwijnen’, zegt Van Hoof. ‘Het kost tijd voordat een veranderde mentalitei­t ook echt te voelen is op de werkvloer. ‘Ik schat dat het nog drie tot vijf jaar zal duren voor de inspanning­en die bedrijven leveren op de werkvloer, ook te zien zullen zijn in de cijfers.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium