Het Belang van Limburg

Laatste bruine kroeg van Beringen sluit

In het centrum van Beringen was er donderdag een groot feest. Honderden klanten en vrienden namen afscheid van het iconische Café Smeulders. Cafébaas Patrick schonk alle flessen die hij nog staan had, gratis leeg.

- Zahra Boufker

Na meer dan zes decennia sloot het iconische Café Smeulders in Beringen donderdaga­vond voorgoed de deuren. Voor velen was dit het allerlaats­te ‘bruine café’ van Beringen. “Na vanavond sta ik aan de andere kant van de toog, te genieten van mijn pensioen”, glunderde uitbater Patrick Smeulders (59). “Al moet ik wel zeggen dat ik de mensen heel erg ga missen. Ik had nooit gedacht dat er zo veel volk zou afkomen. Mijn pensioenfe­est is nu al geslaagd.”

Er hangt heel wat geschieden­is in dit café, dat zestig jaar op dezelfde plek draaide. “Het exacte ontstaan van het café blijft een mysterie”, aldus Patrick. “Mijn grootouder­s baatten het café al uit en pas in 1959 is het huidige gebouw met appartemen­ten opgericht.” Ooit stond het bekend als ‘De Boerkes’, naar de boerenaf komst van zijn grootouder­s. In 2003 werd de hele zaak grondig gerenoveer­d, maar de aloude charme bleef behouden.

Spek

Donderdaga­vond zat het café een laatste keer stampvol, net als de grote tent voor het café en het terras vooraan. “We hebben spek met brood en drank voor iedereen. En we gaan door tot alles op is, alle flessen moeten leeg”, aldus de cafébaas.

Marcel Theunis (68), Maurice

Janssen (73) en Betty Aerts feesten mee. “We komen hier al meer dan dertig jaar, van toen Patricks ouders het café nog uitbaatten. Iedereen was hier altijd welkom. Tot op vandaag is er niets veranderd. Altijd even gezellig en correct.” Waar de vrienden nu naartoe gaan? “Waar kan je in Beringen nog heen? Dit is het laatste bruine cafeetje. Zo jammer dat het sluit”, zegt Betty. “We zijn nog op de dool. Hier kon je tenminste nog een goede pint drinken.” Achter de toog zwoegde Patrick met nog een paar vrijwillig­ers een laatste keer om al het volk te bedienen. Veel bier en bubbels, maar evenveel verhalen en herinnerin­gen.

 ?? ??
 ?? ZB © ?? Patrick Smeulders (met Duvel) neemt afscheid van zijn café. “Mijn pensioenfe­est is nu al geslaagd.”
ZB © Patrick Smeulders (met Duvel) neemt afscheid van zijn café. “Mijn pensioenfe­est is nu al geslaagd.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium