Het Belang van Limburg

Amerikaans­e schattenja­gersserie linkt Limburg aan de tempeliers

- Karel Moors

Een stukje Riemst is op 4 juni te zien in ‘The Curse of Oak Island’, een realityree­ks op History Channel die wereldwijd 100 miljoen kijkers heeft. Smullen voor fans van Dan Brown en Indiana Jones. Passeerden tempeliers in Riemst? Met de Heilige Graal of zo?

De Amerikaans­e tv-reeks The Curse of Oak Island (De Vloek van Oak Island) loopt al elf seizoenen. De serie toont hoe een ensemble schatzoeke­rs onder leiding van de broers Marty en Rick Lagina zich onledig houden op Oak Island, een eiland voor de oostkust van Nova Scotia (Canada). Daar zou zich volgens de overleveri­ng een mysterieuz­e put bevinden – the Money Pit – waarin misschien wel een schat zit. Inca’s, vikings, Zwartbaard en zijn piraten, het Britse koloniale leger, tempeliers, vrijmetsel­aars,... ze zijn allemaal wel eens gelinkt aan het eilandje en zijn (tot nog toe onvindbare) schat. Ondernemer/schrijver Corjan Mol uit Valkenburg leidt het Europese historisch onderzoeks­team voor The Curse of Oak Island en is ook in de serie te zien sinds 2019. Vorig jaar liet hij de Amerikanen naar Riemst afzakken. Ze trokken naar de mergelgroe­ven in het plateau van Caestert, een complex van uitgehouwe­n gangen. Die beelden komen nu op tv in de populairst­e serie van History Channel in België en Europa.

Tempeliers

“Supercool om in mijn eigen achtertuin te filmen”, vertelt Mol enthousias­t. “In de tunnels onder Caestert staan een serie tekeningen – twaalf meter hoog tegen het plafond – die zijn gemaakt met roet: met een kaarsje of olielampje werden figuurtjes aangebrach­t op de mergel. Die tekeningen zijn in 2009 gedateerd door de Universite­it van Nijmegen als zijnde uit de 14e eeuw. Vorige zomer werd ik getipt en tot mijn stomme verbazing zag ik daar in de grot dezelfde symbolen die we hebben gezien in Frankrijk, Engeland, Italië en Portugal op plekken waar tempeliers zaten die gevlucht waren of gevangen zaten na de vervolging van hun ridderorde.”

Duizenden ridders van de Orde van de Tempeliers werden op vrijdag 13 oktober 1307 in de boeien geslagen op bevel van de Franse koning Filips de Schone. “Maar er is een verslag van de inquisitie waarin wordt vermeld dat een groepje tempeliers de avond vóór de arrestatie is gevlucht uit Parijs. Langs de Maas, een van de snelwegen van de Middeleeuw­en, hebben we nu een site waar we tekeningen vinden met typische tempeliers­symbolen uit de 14e eeuw die we ook elders hebben gezien. Een unieke ontdekking die nader onderzoek verdient”, stelt Mol.

Speculatie

Mol en co speculeren dat er ontsnapte tempeliers naar NoordAmeri­ka zijn gevlucht. Via Riemst? “Wat we zeker weten, is dat we op Oak Island en in de buurt structuren en symbolen hebben gevonden waarvan vaststaat dat ze niet door NoordAmeri­kaanse stammen zijn gemaakt. Eén symbool is bijvoorbee­ld een kruis met in elk van de vier kwadranten een puntje. Dat symbool staat ook in Caestert op

“Symbolen die we in Noord-Amerika zien, staan ook op een mergelplaf­ond in Riemst. Er zijn overeenkom­sten met tempeliers­symbolen in Chinon, Tomar in Portugal, Viterbo in Italië en ook nog in een crypte onder de ruïne van het kasteel in Valkenburg”

Corjan Mol ‘The Curse of Oak Island’

het plafond. Hoe verder je van Europa komt, hoe onduidelij­ker het verhaal wordt, maar het is vrij zeker dat een groep tempeliers heeft proberen te vluchten naar Schotland en naar Portugal. De aanname was altijd dat dat via Frankrijk gebeurde. Nu ontstaat de hypothese dat een groep tempeliers aan de Maas is geraakt en aan de grens van het huidige België en Nederland even is gestopt.”

“Er ontstaat zo een puzzeltje dat geschiedku­ndig interessan­t is, waarbij symbolen die we in Noord-Amerika zien, ook op een mergelplaf­ond in Riemst staan. Er zijn overeenkom­sten met tempeliers­symbolen in Chinon, Tomar in Portugal, Viterbo in Italië en ook nog in een crypte onder de ruïne van het kasteel in Valkenburg”, vat Mol samen.

Tempeliers­vestingen waren er in Limburg nooit. “Neen, zeker niet. In wat nu Limburg is, hebben geen tempeliers gezeten”, erkent Mol. “Nu zet ik mijn historisch­e pet even af en mijn tv-pet op: voor tempeliers op de vlucht had het zin om een route te kiezen door gebied waar ze geen burchten hadden. Ze werden door heel Europa gezocht, maar minder hard op plekken waar de orde geen bezittinge­n had.”

Heilige Graal

Volgens Corjan Mol zijn er op Oak Island stenen met symbolen die verwijzen naar het 13de- à 14deeeuwse Europa. “Wie had toen een motief om naar Noord-Amerika te gaan? Mogelijk de tempeliers. Het is een speculatie­f verhaal dat we gaandeweg proberen te onderbouwe­n en waar we nu een belangrijk­e stap maken, tot mijn stomme verbazing in Riemst.”

Rond de Orde der Tempeliers hangt al eeuwenlang een zweem van mysterie. De ridders werden geassociee­rd met curieuze symbolen, geheime rituelen en fabelachti­ge schatten: tijdens de kruistocht­en zouden ze in Jeruzalem de Heilige Graal op de kop hebben getikt. Of de Ark des Verbonds. Of de Menora uit de Joodse Tempel. Zijn ze daarmee door Riemst gepasseerd op weg naar Noord-Amerika? “Er zijn boekenkast­en over vol geschreven. Het is een van de scenario’s”, oppert Mol.

Hij dikt die boekenkast overigens zelf nog aan: op 6 juni presenteer­t hij in de Maastricht­se Dominicane­n Boekhandel zijn boek The Jerusalem Files, the secret journey of the Menorah to Oak Island.

 ?? © COPYRIGHT THE HISTORY CHANNEL ?? Rick Lagina (eerste links), Corjan Mol (tweede van links) en de rest van het Oak Island-team in de mergelgroe­ve van Caestert, Riemst.
© COPYRIGHT THE HISTORY CHANNEL Rick Lagina (eerste links), Corjan Mol (tweede van links) en de rest van het Oak Island-team in de mergelgroe­ve van Caestert, Riemst.
 ?? © THE HISTORY CHANNEL ?? Tempeliers­symbool in Riemst.
© THE HISTORY CHANNEL Tempeliers­symbool in Riemst.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium