Het Belang van Limburg

Genkse start-up zet honderden studenten aan het werk als tijdelijke privéchauf­feur

- Roel Damiaans

Jezelf in een kostuum hijsen en klanten rondrijden in hun eigen luxewagens. Het klinkt als de ideale studentenj­ob. Dat is het ook volgens Mathia Palaia (32), CEO van Troom. De Genkse start-up wil het gat opvullen tussen een taxi en een voltijdse privéchauf­feur en schakelt daarvoor honderden studenten in.

Wel een aparte naam, Troom. “Als je een bedrijf opricht, dan kun je met de naam twee kanten uit. Ofwel kies je een naam die de lading dekt. In ons geval zou dat bijvoorbee­ld MyDriver of Drive2Me kunnen zijn”, zegt CEO Mathia Palaia (32) uit Genk. “Ofwel kies je voor een naam die misschien op het eerste moment niets zegt, maar waarvan je een begrip kunt maken. Denk aan Uber, dat nu ook al een werkwoord is geworden: uberen. Dat hoop ik met Troom ook ooit te bereiken.”

Het idee is nochtans niet nieuw. “Klopt”, zegt Palaia. “In Nederland en de VS bestaat dit al langer. Ook in ons land kan je bij sommige bedrijven al persoonlij­ke chauffeurs inhuren. Maar door het gebruik van de app en een grote pool van flexibele chauffeurs kunnen we meer bieden. De ambitie van Troom is om een internatio­nale ondernemin­g te worden. Het concept zoals wij het uitgeteken­d hebben, is perfect schaalbaar en kan dus in verschille­nde landen uitgerold worden. Vandaag zijn we al actief in België en Spanje en we hebben Nederlands­e klanten uit de grensregio.”

Persoonlij­ke BOB

De CEO beklemtoon­t dat Troom geen taxidienst is. “Een taxibedrij­f heeft eigen voertuigen. Bij Troom rijdt de chauffeur met de wagen van de klant”, legt Palaia uit. “Noem het een privéchauf­feur à la carte, al is ook dat niet helemaal juist. Het klopt dat vandaag vooral CEO’s, ondernemer­s en kapitaalkr­achtige mensen gebruikmak­en van onze dienst. Maar eigenlijk kan je evengoed een auto delen om samen met vrienden op restaurant te gaan. Dan bestel je eigenlijk een persoonlij­ke BOB.”

Troom werkt vandaag uitsluiten­d met studenten. “Ik krijg geregeld mailtjes van gepensione­erden die graag willen rijden, maar jammer genoeg zijn flexijobs in de transports­ector niet mogelijk”, zegt Palaia. “Voor studenten is het een mooie bijverdien­ste. Het uurtarief voor de klant bedraagt 25,50 euro, de student krijgt daar een flink stuk van. Vandaag hebben we al 400 chauffeurs op de lijst staan en elke maand komen er 30 à 40 nieuwe bij. Dat is nodig voor onze werking, want studenten zijn beperkt in het aantal uren dat ze per jaar mogen werken. Het is voorlopig nog een echte mannelijke activiteit. Ik zou liever meer vrouwelijk­e chauffeurs hebben,

“Het is voorlopig nog een echte mannelijke activiteit. Ik zou liever meer vrouwelijk­e chauffeurs hebben, maar voorlopig stellen ze zich nog niet kandidaat”

maar voorlopig stellen ze zich nog niet kandidaat.”

CEO Troom

Kostuum en das

Hoe werkt het systeem van Troom nu precies? “Zowel de klanten als de chauffeurs maken gebruik van de Troom-app”, vertelt Palaia. “Een klant bestelt een dag op voorhand een chauffeur, al kan het soms ook last minute zijn. Geïnteress­eerde studenten kunnen vervolgens aangeven als ze de rit willen doen. Wanneer meerdere chauffeurs zich aanmelden, is het de klant die een keuze maakt.”

Vooraleer de chauffeurs aan de slag kunnen, moeten ze een Driver Day volgen. “Het gebeurt vaak dat de studenten met wagens uit het luxesegmen­t moeten rijden. Daarvoor willen we hen ook goed opleiden. Tijdens die studiedag leren ze hoe ze bijvoorbee­ld met een Aston Martin, Mercedes AMG G-klasse of een BMW uit de 5-reeks of hoger moeten rijden. Daarnaast is er nog een theoretisc­h luik waarin we de kandidaten bijscholen over de waarden van ons bedrijf en de specifieke behoeften van onze klanten.”

Toch kan niet iedereen zomaar bij Troom aan de slag. “We selecteren de beste kandidaten op basis van verschille­nde criteria tijdens de Driver Day”, zegt Palaia. “Het is niet de bedoeling dat onze chauffeur met een gescheurde jeans bij de klant aankomt. Standaard dragen al onze chauffeurs daarom een kostuum en das. Tenzij de klant dat niet nodig vindt, maar die moet dat dan wel expliciet aangeven in de app.”

 ?? © SVEN DILLEN ?? CEO Mathia Palaia met twee van zijn Troom-chauffeurs.
© SVEN DILLEN CEO Mathia Palaia met twee van zijn Troom-chauffeurs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium