Het Belang van Limburg

“Hier had ik vooraf voor getekend”

Cian Uijtdebroe­ks (21) gaat de eerste rustdag van de Giro in als vijfde in de stand. Met enkele verraderli­jke ritten achter de rug en het hooggeberg­te – zijn terrein – dat er nog moet aankomen, doet hij beter dan verhoopt.

- Stijn Joris in Napels

De negende etappe naar Napels vormde voor Uijtdebroe­ks een veredelde rustdag. Hij koerste de hele dag keurig voorin, omringd door ploegmaats, maar kon zich laten meeglijden met het peloton. Op de streep pakte ploegmaat Olav Kooij nota bene de ritzege mee. “Heel leuk”, lachte de witte trui breed. “Na alle mindere momenten van de voorbije maanden en zelfs deze week (met het uitvallen van Gesink en Laporte red.) is bij deze toch al één van onze doelen in deze Giro geslaagd.” Straks is het in de bergen aan Uijtdebroe­ks. In het voorlopige klassement, staat hij waar hij vooraf droomde te staan.

Bij Visma-Lease a Bike waren ze niet helemaal gerust in die eerste week van de Giro. Vooral ritten 1, 6 en 7 waren met extra vraagteken­s aangeduid voor Uijtdebroe­ks. De eerste etappe met punchy aankomst in Turijn is niet op zijn lijf geschreven, maar hij kwam als veertiende over de meet op tien seconden van ritwinnaar Narvaez. “Daar heeft hij ons al aangenaam verrast”, zegt ploegleide­r Maarten Wynants.

Bij de besten bergop

Ook in de zesde etappe met drie gravelstro­ken hadden ze bij de ploeg rekening gehouden met eventueel tijdverlie­s. De drie stroken in de finale zorgden uiteindeli­jk voor weinig chaos. Uijtdebroe­ks moest even voet aan grond zetten door een val, maar ook hier eindigde hij in de eerste grote groep met de klassement­smannen. De verkenning die Uijtdebroe­ks voor de Tirreno-Adriatico deed, leverde zo resultaat op. “Cian is op een goede manier door die eerste week gerold”, zegt ploegleide­r Marc Reef. “Hij heeft goede dingen laten zien en dat motiveert de rest van de ploeg. Bergop is hij bij de beteren tot nu toe, maar de Giro duurt natuurlijk nog twee weken.”

De tijdrit boezemde het meest angst in. 40,6 km tegen de klok, geen spek voor de bek van Uijtdebroe­ks. Hij startte niet bepaald voortvaren­d en liep snel veel tijdverlie­s op, maar wist dan te consolider­en. “We hoopten dat hij in de buurt van de tijd van Affini (17de) en Tratnik (19de) kon blijven en dat is hem gelukt”, vertelt Wynants. “Die 20ste tijd, dat is zelfs prijs rijden. (lacht) Pogacar komt er met die slotklim nog ver over, maar op Thomas staat hij maar 55 seconden toe. Dan heeft hij het heel goed gedaan. Er zit natuurlijk nog veel progressie in. De echte specialist­en trappen nog een tand of twee groter, maar Cian heeft een stap gezet.”

Witte trui als toemaatje

Het wit staat Uijtdebroe­ks. De jonge ronderenne­r is blij met het shirt voor de beste jongere (tot 25 jaar) in de stand. Hij telt 21 seconden voorsprong op Antonio Tiberi en 1’28” op Thymen Arensman. Uitgereken­d de twee renners die hij zaterdag op Prati di Tivo leek te schaduwen. Uijtdebroe­ks reageerde twee keer vinnig op de aanvallen van Tiberi. Zit hij met het wit in zijn hoofd? “Cian gaat voor een zo hoog mogelijk klassement en als hij daarin slaagt, komt het wit vanzelf dichtbij”, zegt Wynants. “De jongerentr­ui is geen doel op zich. In die eerste zes etappes wist Cian bonusminut­en te nemen op renners als Tiberi en Arensman. Die zijn allebei op weg om top tien te rijden. Daardoor staat hij nu in het wit. Dat was eigenlijk een beetje onverhoopt. Na negen ritten zit hij voor op schema.”

Niet alleen positief nieuws bij Uijtdebroe­ks. In de eerste Giroweek speelde hij ook al twee ploegmaats kwijt. Robert Gesink liep een breukje in zijn hand op bij een val in de eerste rit. Christophe Laporte ging ook neer en was er te zwaar aan toe om te starten in rit 8. Niet onbelangri­jk

“Cian is op een goede manier door die eerste week gerold. Hij heeft goede dingen laten zien en dat motiveert de rest van de ploeg”

Marc Reef

Ploegleide­r Visma - Lease a Bike

“Het was eigenlijk een beetje onverhoopt dat Cian nu al in het wit zou staan. Na negen ritten zit hij voor op schema”

Maarten Wynants

Ploegleide­r Visma - Lease a Bike

voor Uijtdebroe­ks. De ervaren Gesink moest hem bergop bijstaan en Laporte deed uitstekend werk door hem op hectische momenten voorin te houden. Al dat leed deed Kooij wel even vergeten met zijn ritzege in Napels. De rollen zijn duidelijk binnen de ploeg. “Affini en Tim van Dijke zijn de overgeblev­en jongens die vooral Kooij moeten bijstaan”, zegt Wynants “Tratnik en Valter gaan Uijtdebroe­ks ondersteun­en.” Uijtdebroe­ks zelf is, zoals we hem intussen kennen, bijzonder optimistis­ch na zijn eerste Giroweek. “We wisten dat die eerste week me niet het beste zou liggen. Daarom wilden we de achterstan­d vooral proberen te beperken. Om na die punchrit, graveletap­pe en de langste tijdrit in het wit te staan, daar had ik vooraf voor getekend. De ritzege van Olav is de kers op de taart.”

 ?? ??
 ?? © PHOTO NEWS ?? Een handshake met Pogacar voor de start: volgt er straks ook een op het eindpodium in Rome?
© PHOTO NEWS Een handshake met Pogacar voor de start: volgt er straks ook een op het eindpodium in Rome?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium