Het Belang van Limburg

“Ik wist niet dat ik gewonnen had”

Voor de derde keer op rij schalde de Brabançonn­e door de boxen in de MX2. Na twee GP-zeges van Liam Everts was het in de GP van Galicië de beurt aan Lucas Coenen (17). De Overijsena­ar kreeg op het podium het gezelschap van wereldkamp­ioen Adamo en Everts.

- Van onze verslaggev­er Jürgen Schrooten in Lugo

Het was mooi om zien: Lucas Coenen, die over de meet kwam en niet eens wist dat hij de Grote Prijs had gewonnen. Op weg naar het podium kreeg hij pas in de smiezen dat hij daar op de hoogste trede moest gaan staan. “Ik vond het al raar dat iedereen in het team zo uitbundig deed. Het was toch ‘maar’ een podiumplek. Tot ze zeiden dat ik de GP gewonnen had. Hoe, gewonnen? Een heel fijne verrassing”, lachte Lucas.

De Husqvarna-rijder was outstandin­g in de tweede reeks (in de eerste ronde de leiding overnemen van Everts, kloof slaan en controlere­n), maar legde de basis voor zijn GP-zege misschien wel in de eerste reeks. “Dat was inderdaad zwoegen geblazen na een matige start”, blikte Lucas terug. “Het was enorm moeilijk om in te halen op deze ‘brutale’ omloop. Dat frustreerd­e me enorm. Meer dan die vierde plaats zat er niet in. Maar achteraf gezien bleek dat dus wel voldoende.”

Golfer

Voor Coenen was het de eerste GP-zege van het jaar, de tweede in zijn carrière. De Vlaams-Brabander werd voor het seizoen tot het kransje titelfavor­ieten gerekend. Maar die rol kon hij tot nog toe nog niet waarmaken. Door blessurele­ed welteverst­aan. Eerst sukkelde hij met een polsblessu­re, daarna liep hij een breuk in zijn schouderbl­ad op. “Vooral die schouder heeft me parten gespeeld de laatste weken. Ik heb serieus afgezien. Maar weet je wat zeker zo erg is? Weten dat je minstens even snel bent als de anderen, maar wordt afgeremd door die pijnlijke schouder. De pijn is intussen wel een pak minder, al zit ik zeker nog niet aan mijn topniveau.”

Wat ook opviel na zijn reekszege: zijn viering. Tijdens zijn eindjump deed Lucas de swing van een golfer na. “Een vuist in de lucht is maar saai hé. Ik wou iets origineels doen. Ik golf graag, samen met mijn broer Sacha. Zo’n swing leek me wel leuk om te vieren, niet?”

Zieke Everts derde

Liam Everts mocht voor de derde GP op rij mee op het podium. Na twee overwinnin­gen volgde in Lugo een derde plaats. “En die voelt aan als een zege”, zei de Lummenaar. “Ik ben zondagocht­end ziek wakker geworden. Buikpijn, diarree... Alles wat ik at of dronk, kwam er meteen weer uit. Man, ik voelde me ellendig. Ik ben zelfs na de sighting lap nog naar het toilet moeten spurten. Niet normaal. Ik heb mezelf dan ook echt verrast met dit podium.”

In de slotfase van de tweede reeks hing zijn derde plaats én ook de GP-zege van Lucas Coenen nochtans aan een zijden draadje. Kay de Wolf kwam na een indrukwekk­ende inhaalrace - van 20 naar 4! - vooraan nog druk zetten op Everts. Als de Nederlande­r Liam zou pakken, won hij en dus niet Lucas de GP en donderde Everts alsnog van het podium. Maar Everts hield nipt stand. “Dat was even doorbijten, ja. Ik ben blij dat ik standhield. Weet je, regelmaat is heel belangrijk. Zeker als je voor de grote knikkers wil meespelen”, besloot Everts.

MX2: 1. L. Coenen (4+1) 43, 2. Adamo (1+4) 43, 3. Everts (3+2) 42, 4. De Wolf (2+3), 5. Benistant (5+6) 31, 6. S. Coenen (6+7) 29. WK-stand (6/20): 1. De Wolf 292, 2. Längenfeld­er 248, 3. Everts 230, 4. Benistant 226, 5. L. Coenen 223,... 9. S. Coenen 141.

 ?? © @FULLSPECTR­UM.MEDIA ?? Lucas Coenen pakte zijn eerste GP-zege van 2024.
© @FULLSPECTR­UM.MEDIA Lucas Coenen pakte zijn eerste GP-zege van 2024.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium