Het Belang van Limburg

Russen duwen Oekraïners verder in defensief rond Charkov

Met het nieuwe offensief verplichte­n de Russen de Oekraïense troepen om hun defensie rond Charkov, de tweede stad van het land, te versterken.

-

Een nieuw Russisch offensief heeft de Oekraïense strijdkrac­hten in de noordelijk­e regio rond Charkov in een moeilijke situatie gebracht.

Het Oekraïense leger wist de Russen zo’n twee jaar geleden terug te dringen uit de grensregio, maar met hun aanvallen dreigen de Russen nu een nieuw front te openen in een oorlog die al 27 maanden duurt.

Vrijdag hadden de Oekraïners gemeld dat de Russen met pantservoe­rtuigen door de verdedigin­gslijn rond Vovtsjansk probeerden te breken, een stadje in de buurt van de grens met Rusland, ten noordooste­n van Charkov. Het Russische ministerie van Defensie meldde zaterdag dat het vijf dorpen had veroverd in de regio. Zondag voegde het daar nog eens vier dorpen aan toe, enkele tientallen kilometer ten noorden van Charkov.

Zo zetten de Russen opnieuw druk op de tweede stad van Oekraïne. Omdat de omvang van het offensief te beperkt lijkt voor een echte aanval op Charkov, gaan veel analisten ervan uit dat de Russen de Oekraïners willen dwingen troepen weg te trekken uit de Donbas om daar de linies te verzwakken.

Geen wapens

Oleksandr Syrsky, de stafchef van het Oekraïense leger, meldde zondag via Telegram dat zijn troepen uit alle macht de aanvallen probeerden af te slaan. “Eenheden voeren felle defensieve gevechten, de pogingen van de indringers om door onze verdedigin­g te breken, zijn gestopt”, schreef Syrsky.”De situatie is moeilijk, maar de strijdkrac­hten doen er alles aan om de verdedigin­gslinies en posities te behouden en schade toe te brengen aan de vijand.”

De Russen maken momenteel gebruik van het Oekraïense gebrek aan mankracht, munitie en luchtafwee­r om aanvallen en bombardeme­nten uit te voeren. De maandenlan­ge obstructie van een steunpakke­t van 60 miljard dollar in het Amerikaans­e Congres heeft de Oekraïense verdedigin­gslinies uitgeteerd. Na de recente goedkeurin­g van dat steunpakke­t hopen de Oekraïners snel hun voorraad pantservoe­rtuigen, artillerie en luchtafwee­r te kunnen aanvullen.

“Ons probleem is heel eenvoudig: we hebben geen wapens”, verklaarde de adjunct-chef van de Oekraïense militaire inlichting­endienst, generaal-majoor Vadim Skibitski, vorige week aan het weekblad The Economist. “We hebben altijd geweten dat april en mei een moeilijke periode voor ons zouden zijn.”

“Het verstoren van Russische offensieve plannen is nu onze belangrijk­ste taak”, verklaarde president Volodimir Zelenski zaterdag. Om “het initiatief terug te geven aan Oekraïne” drong hij aan op versnelde wapenlever­ingen.

Meer dan 4.000 mensen werden al geëvacueer­d uit de grensgebie­den rond Charkov, meldde persbureau AFP zondag.

 ?? © AFP ?? Meer dan 4.000 mensen werden al geëvacueer­d uit de grensgebie­den rond Charkov,
© AFP Meer dan 4.000 mensen werden al geëvacueer­d uit de grensgebie­den rond Charkov,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium