Het Belang van Limburg

“Eindelijk hebben we iets tastbaars in handen”

Eindelijk prijs voor Union! In een zenuwslope­nde en weinig entertaine­nde bekerfinal­e tegen Antwerp bleek een doelpunt van Koki Machida voldoende om de Brusselse club de eerste prijs in 89 jaar te bezorgen. “Er valt een enorme druk van onze schouders”, rea

- Pieter Vanlommel

Een uitverkoch­te Heizel, twee traditiecl­ubs en heerlijk lenteweer. Alle ingrediënt­en waren aanwezig om er één groot voetbalfee­st van te maken op Hemelvaart­sdag in wat de derde bekerfinal­e in vijf jaar voor Antwerp was en de eerste in 110 (!) jaar voor Union.

Dat het op details zou aankomen en dat het een gesloten f inale zou worden, voorspelde Alessio Castro-Montes. Hij was de enige Limburger aan de aftrap in deze eindstrijd, en bij uitbreidin­g de enige gouwgenoot op het wedstrijdb­lad.

De Truienaar kreeg gelijk, want deze finale stond synoniem voor veel strijd en nervositei­t, maar weinig doelgevaar. Union kon de dominantie voor de rust niet omzetten in doelpunten, bij Antwerp was Ekkelenkam­p er nog het dichtst bij met een knal tegen de paal.

Machida breekt finale open

Net toen beide ploegen zich opmaakten om met een brilscore de kleedkamer in te gaan, viel toch het openingsdo­elpunt. Van Den Bosch verlengde een hoekschop van Union ongelukkig richting tweede paal, waar Machida maar hoefde binnen te prikken. De Japanner trapte de 1-0 op het bord en de Heizel ontplofte, althans de helft ervan.

Ook de tweede helft stelde teleur voor de neutrale lief hebber, maar de Antwerp-en Unionsuppo­rters bleven 90 minuten lang nagelbijte­nd toekijken. “We moesten voortduren­d vechten voor elke bal”, sprak Castro-Montes na af loop. “We begonnen niet goed aan de tweede helft, maar onze verdediger­s hebben geweldig werk geleverd. We hebben afgezien, maar het eindresult­aat telt. Dit is een verdiende overwinnin­g.”

Goed samengewer­kt

Zo bleek het doelpunt van Machida uiteindeli­jk voldoende om deze finale te beslissen. “Ik dacht niet na en probeerde rustig te blijven toen ik trapte”, lachte de Japanse matchwinna­ar in gebroken Engels. “Ik won eerder al prijzen in Japan, maar dat was niet als titularis. Nu stond ik op het veld in de finale, dan is de beleving heel anders. Dit is het mooiste moment in mijn carrière. Hier hebben we hard voor gewerkt. Op het einde werd het nog spannend, maar we hielden stand als team.”

‘Allez Union!’, de decibels bereikten ongekende hoogten in het Koning Boudewijns­tadion toen ref Erik Lambrechts een einde maakte aan deze finale en daarmee ook aan een droogte van 89 jaar voor Union. De Truiense Union-CEO Philippe Bormans en met hem het uitzinnige geelblauwe legioen gingen een lange feestnacht in. “Eindelijk hebben we iets tastbaars in handen”, liet Bormans kort optekenen. “We werden al eens vicekampio­en, eens derde en we zitten nog altijd in de titelstrij­d. Hopelijk is deze prijs de eerste van velen.”

Historisch

“Er valt een enorme druk van onze schouders”, klonk ook CastroMont­es duidelijk opgelucht. “Niet enkel voor de hele ploeg, maar ook voor de stad, het bestuur en de supporters. Nu kunnen we verlost de laatste drie wedstrijde­n aanvatten en nog vol voor de titel gaan. Maandag (na de wedstrijd tegen Club Brugge, red.). zullen we weten of we écht nog kans maken op de dubbel. Ik ben hoe dan ook blij dat ik deel mag uitmaken van deze groep, die iets historisch heeft verwezenli­jkt.”

Bij het offensief onmondige Antwerp bleef niets dan ontgoochel­ing achter na de krappe nederlaag. Vorig jaar pakte The Great Old nog de dubbel, nu blijft het met lege handen achter. “Dit is een grote teleurstel­ling”, stak aanvoerder Toby Alderweire­ld zijn ontgoochel­ing niet weg. “We hebben hier lang naartoe gewerkt en wilden heel graag winnen. Het is heel zuur als je dan verliest na een doelpunt op een stilstaand­e fase.”

ANTWERP: Lammens, De Laet, Alderweire­ld, Van Den Bosch, Wijndal, Kerk, Keita, Ekkelenkam­p, Matazo, Balikwisha, Janssen.

UNION: Moris, MacAlliste­r, Burgess, Machida, Castro-Montes, Vanhoutte, Puertas, Rasmussen, Lapoussin, Amoura, Nilsson.

VERVANGING­EN: 73’ De Laet door Bataille; 73’ Matazo door Yusuf; 73’ Kerk door Eyuke; 80’ Lapoussin door Sykes; 80’ Nilsson door Rodriguez; 84’ Rasmussen door Sadiki; 86’ Wijndal door Coulibaly; 86’ Ekkelenkam­p door Ilenikhena; 90+5 Amoura door Amani.

GELE KAARTEN: 24’ Amoura; 30’ Matazo; 55’ Janssen; 68’ Burgess; 88’ Van Den Bosch; 90+1’ Moris.

DOELPUNTEN: 45+1’ Machida 1-0.

 ?? © BELGA ?? Castro-Montes neemt een selfie met de beker en de fans.
© BELGA Castro-Montes neemt een selfie met de beker en de fans.
 ?? © BELGA ??
© BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium