Het Belang van Limburg

“Trots op iedereen binnen de club”

Geen Europese finale voor Club Brugge, maar toch is Bart Verhaeghe tevreden. De voorzitter maakt een eerlijke analyse en blikt vooruit naar de titelstrij­d én volgend seizoen.

- Ludo Vandewalle

Bart Verhaeghe maakt de analyse die ook de meest verbeten fan van Club Brugge in alle eerlijkhei­d maakte. “Fiorentina was letterlijk ouder. Het toonde meer metier en voetbalde volwassene­r. Fiorentina speelt ook in een grotere competitie dan de onze. Maar wij waren op onze manier klaar. Fysiek en mentaal. Goed werk van Nicky Hayen en de volledige staf. We hebben meer gelopen dan Fiorentina. En dan die strafschop die er geen was, echt jammer. Ik vond de ref niet op het niveau van een Europese halve f inale. Maar kom, daar heeft het niet alleen aan gelegen. We hebben weer wat bijgeleerd. Ik ben trots op wat we presteerde­n, trots op iederéén in de club.”

Verhaeghe strooit met lof voor Hayen maar ook voor

“Nicky Hayen is natuurlijk een optie. Maar er zijn ook andere kandidaten. We gaan niet te snel handelen”

zijn assistente­n Michiel Jonckheere, Hayk Milkon en Wouter Biebauw. “Bij Club zijn we een team en dat heeft Nicky Hayen goed begrepen. Iedereen is weer betrokken, iedereen wil weer dezelfde richting uit, iedereen is belangrijk. Dat is de spirit van Club Brugge en die dreigden we te verliezen. Nicky Hayen kan zijn team mooi voetbal laten spelen maar ook voor het resultaat doen kiezen. Ik vond dat hij dat laatste bij Club NXT misschien wel eens te veel deed, maar het werkte uiteindeli­jk wel. Bij de eerste ploeg hadden we precies dat nodig en je kan wel zeggen dat hij daarin geslaagd is. Hij doet me denken aan Philippe Clement. Altijd rustig, analytisch en helder in zijn communicat­ie. Mensen die in onze club zijn opgeleid doen het meestal goed. Daar moeten we ook rekening mee houden.”

Met zoveel waardering borrelt uiteraard meteen de vraag op of Hayen dan ook nog volgend seizoen hoofdcoach zal zijn. “Dat is natuurlijk een optie. Maar er zijn ook andere kandidaten. We gaan niet te snel handelen. De competitie afwerken is nu het belangrijk­ste, er is geen tijd om rustig rond de tafel te gaan zitten. Het moet er deze keer ook echt wel op zijn. We hebben de jongste twee jaar niet altijd de juiste keuzes gemaakt. Vorig seizoen hadden we misschien moeten verder doen met Rik De Mil na Carl Hoef kens. Dit seizoen viel Ronny Deila tegen omdat hij te veel op zichzelf was en niet met dat team werkte. Ja, veel lof voor Hayen maar over de trainerske­uze voor volgend seizoen kan ik nog niets zeggen. Er is immers nog niets beslist. De afspraak is en blijft dat we spreken na dit seizoen. Ik doe dat niet alleen. Ook mensen als Bob Madou, Dévy Rigaux en Maarten Dedobbelee­r, die nu aan de oppervlakt­e komen en op een goede manier hun verantwoor­delijkheid nemen, hebben hun zegje.”

Kampioen

Uitgeschak­eld in de Conference League, maar Club Brugge heeft echt nog wel wat om voor te spelen. Het gaat als competitie­leider de laatste drie speeldagen van de Champions’ Play-offs in. Wat een ommekeer en vooral dankzij de halvering van de punten na de reguliere competitie. Een systeem waar de Club-voorzitter nochtans een rabiaat tegenstand­er van is. “Mijn mening is niet veranderd omdat we nu in deze situatie

“Hans Vanaken. Wat een wedstrijd speelde die alweer tegen Fiorentina. Hij verdient stilaan een standbeeld bij Club Brugge”

zitten. Ik blijf die halvering een sportieve ongerijmdh­eid vinden. Het is gewoon niet correct. Maar we zitten nu eenmaal in deze situatie. Dan gaan we het proberen niet meer af te geven.”

Als uitsmijter wil de voorzitter nog één speler absoluut in de bloemetjes zetten. “Hans Vanaken. Wat een wedstrijd speelde die alweer tegen Fiorentina. Hij verdient stilaan een standbeeld bij Club Brugge. Mijn respect voor hem is gigantisch. En niet alleen van mij. Die Italianen wilden allemaal zijn truitje. Ze schudden hem de hand met de melding dat ze hem enorm waardeerde­n. Zijn vista, zijn balbehande­ling... Hans is een icoon van de club. Chapeau!”

Bart Verhaeghe Voorzitter Club Brugge

CLUB BRUGGE: Mignolet – Sabbe, Mechele, Ordonez, De Cuyper – Odoi (86’ Nielsen), Vetlessen, Skoras (86’ Nusa), Vanaken, Jutgla – Thiago FIORENTINA: Terraccian­o – Dodo, Milenkovic, Martinez, Biraghi – Beltran (89’ Ranieri), Arthur (70’ Nzola), Mandragora – Gonzales, Belotti (70’ Duncan), Kouamé

DOELPUNTEN: 20’ De Cuyper (Vanaken) 1-0, 86’ Beltran (strafschop) 1-1

GELE KAARTEN: 43’ Ordonez (fout), 52’ Thiago (fout), 62’ Vetlessen (fout), 72’ Odoi (fout), 83’ Mechele (fout), 89’ Beltran (spelbederf), 90+4’ Dodo (spelbederf), 90+6’ Nzola (handspel)

RODE KAARTEN: 90+4’ Odoi (2 x geel) SCHEIDSREC­HTER: Halil Umut Meler TOESCHOUWE­RS: 26.200

HALVE FINALES

Fiorentina - Club Brugge 3-2 5' Sottil 1-0, 17' Vanaken 1-1 (pen.), 37' Belotti 2-1, 63' Thiago 2-2, 90'+1' Nzola 3-2

Aston Villa - Olympiakos

16' El Kaabi 0-1, 29' El Kaabi 0-2, 45'+1' Watkins 1-2, 52' Diaby 2-2, 56' El Kaabi 2-3, 67' Hezze 2-4

Club Brugge - Fiorentina

20' Vanaken 1-0, 85' Beltran 1-1 (pen.)

Olympiakos - Aston Villa

10’ El Kaabi 1-0, 81’ El Kaabi 2-0

 ?? © ISOSPORT ?? Voorzitter Bart Verhaeghe strooit met lof voor uitblinker Hans Vanaken: “Mijn respect voor hem is gigantisch.”
© ISOSPORT Voorzitter Bart Verhaeghe strooit met lof voor uitblinker Hans Vanaken: “Mijn respect voor hem is gigantisch.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium