Het Belang van Limburg

Snel laden en snel eten: vergunning voor McDonald’s en snellaadst­ation in Heusden-Zolder

- Guido Cloosterma­ns

Er is een vergunning afgeleverd voor de bouw van een snellaadst­ation voor elektrisch­e wagens en een McDonald’s restaurant aan de Meylandtla­an in HeusdenZol­der. Dat melden Storm en Q8, die instaan voor de bouw van het project en de uitbating van het laadstatio­n.

Het nieuwe snellaadst­ation en het McDonald’s restaurant worden gebouwd aan de Meylandtla­an op een boogscheut van de afrit Heusden-Zolder van de autosnelwe­g E314. Daartoe wordt de voormalige feestzaal De Klimroos afgebroken. Het gebouw staat leeg omdat de uitbaters geen opvolging vonden.

Het snellaadst­ation zal plaats bieden aan twaalf wagens en beschikt over een laadvermog­en tot 400 kW. Volgens een woordvoerd­er zal de bouw van het complex eind dit jaar beginnen. De laadpunten zijn ook bereikbaar voor bestelwage­ns en voor mensen met een beperking. Het is het eerste station met dit concept van Storm en Q8 in Limburg.

Het snellaadst­ation in Heusden-Zolder maakt deel uit van een netwerk van ruim 200 laadstatio­ns dat de komende jaren door Q8 en Storm zal worden uitgerold. De uitrol van de laadstatio­ns gaat deze zomer van start en het is de bedoeling om elk jaar een veertigtal stations te bouwen. Die worden ingeplant op goed bereikbare plaatsen in de buurt van belangrijk­e verkeersas­sen en stedelijke centra.

Boodschapp­en

In een groot aantal van de geplande stations zullen bezoekers ook boodschapp­en kunnen doen en iets kunnen eten en drinken. Op die manier proberen de initiatief­nemers een antwoord te bieden op de kritiek dat snellaadst­ations vaak worden gebouwd op plekken waar niets te beleven is. “We bundelen onze expertise rond hernieuwba­re energie, mobiliteit en shopervari­ng”, zo luidt het in een persberich­t. “We geloven dat dit een groot verschil zal maken in de beleving en het comfort van klanten met een elektrisch­e wagen.” De laadstatio­ns worden niet overal gecombinee­rd met een McDonald’s. Q8 en Storm werken ook samen met Delhaize en Panos.

De bouw van 200 snellaadst­ations is goed voor een investerin­g van 250 miljoen euro. Storm staat in voor de ontwikkeli­ng en de bouw van het project. Q8 baat de stations uit via langlopend­e erfpachtov­ereenkomst­en. De stroom is 100 procent hernieuwba­ar en van Belgische oorsprong.

 ?? © RR ?? Zo zullen de snellaadst­ations van Storm en Q8 eruitzien.
© RR Zo zullen de snellaadst­ations van Storm en Q8 eruitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium