Het Belang van Limburg

Dak van nieuwe school geïsoleerd met oude isolatie

Waarom nieuwe isolatie kopen als er zo veel isolatiepl­aten naar de verbrandin­gsoven gaan? Oude platen kunnen na een afbraak weer perfect onder een ander dak gelegd worden. Maar isoleert die tweedehand­s isolatie even goed als nieuwe?

- Chris Nelis

Giovanni Mislej werd in juni 1896 geboren in het Italiaanse dorpje Uttaglie di Tomado en leidde er als slager een vredig bestaan, tot in 1922 de Italiaanse dictator Benito Mussolini aan de macht kwam. Andersdenk­enden, socialiste­n, communiste­n en tegenstand­ers van het regime vreesden voor hun leven en konden niet anders dan het land verlaten.

Zo ook Giovanni en zijn gezin. Na een tussenstop in het Waalse mijnbekken belandde hij in 1924 in Genk, aanvankeli­jk om er in de mijn van Waterschei te werken. Tot hij begin jaren dertig de kans kreeg om een slagerij in de Stalenstra­at over te nemen. “Dat was de slagerij van verzetsman Miecyslaw Flak”, weet Roger Rutten, geschiedsc­hrijver gespeciali­seerd in lokale perikelen tijdens de Tweede Wereldoorl­og.

“Absoluut”, zegt innovatiem­anager Lennert Schreurs van het bedrijf CPE, dat gespeciali­seerd is in dak- en gevelmater­ialen. “Althans: we hebben het samen met Buildwise getest. Onlangs werd een bestaand dak bij Ovam in Mechelen afgebroken. Die isolatiepl­aten zijn deze keer eens niet naar de verbrandin­gsoven gebracht,

“Er zijn in die tijd veel tegenstand­ers van Mussolini naar België gekomen, niet zelden Italiaanse communiste­n. Ze mochten hier werken op voorwaarde dat ze zich gedeisd hielden. Ons land was toen nog neutraal en wilde niet betrokken worden bij de conflicten. Er was de vrees dat kleine incidentje­s wel eens oorlog zouden kunnen uitlokken.”

Razzia

Mislej runde in Waterschei ook nog een bioscoop. Toen ook in België de oorlog uitbrak, besloot hij zich te keren tegen de bezetter. Niet met wapens, wel met pamfletten waarin opgeroepen werd om traag te werken en de productie van steenkool te saboteren. Hij was zeker niet de enige die zijn nek durfde uitsteken in het verzet tegen de Duitsers. In 1942 hield de Gestapo opeenvolge­nde razzia’s in de Genkse mijnstreek en in de bestelwage­n van Giovanni troffen ze opruiende maar naar een onderzoeks­team. In het labo bleek dat hun isolatiewa­arde na 22 jaar dienst amper gewijzigd was. In die periode kwam trouwens de eerste zeer performant­e isolatie op de markt. Die kun je vandaag dus nog altijd perfect hergebruik­en. De zogenaamde lambdawaar­den van de gerecupere­erde isolatiepl­aten bedroeg 0,0261 W/ m²K, wat nauwelijks verschilt met de oorspronke­lijke waarde van ongeveer 0,022 W/m²K.”

Volgens het bedrijf en volgens onderzoek van Buildwise heeft dat veel voordelen. “Er moet minder afval verbrand worden. Alles wordt duurder, maar als je hergebruik­t, scheelt dat natuurlijk in de portefeuil­le. Bij recyclage recupereer je weliswaar de geschrifte­n aan. “Hij werd meteen overgebrac­ht naar de gevangenis aan de Begijnenst­raat in Antwerpen”, gaat Rutten verder. “Het is daar dat hij een andere slager van de Stalenstra­at en geduchte weerstande­r Basile Bethlen leerde kennen. Ze werden eerst overgebrac­ht naar het kamp van Breendonk en nadien naar dat van Güsen-Mauthausen in Oostenrijk. Daar kwamen in dat jaar 28 Genkenaars terecht, van wie er twintig het beruchte concentrat­iekamp niet meer levend

“Er waren ook Italiaanse fascisten naar Genk afgezakt. Die hielden voor en tijdens de oorlog alles nauwgezet in de gaten. Het klimaat dat toen heerste was erg giftig en dodelijk”

grondstoff­en, maar moet je toch weer alles opnieuw maken. Dat is in dit geval zelfs niet nodig. Deze isolatiepl­aten uit PUR zijn integraal herbruikba­ar. Dat illustreer­t dat een circulair dak - met recupereer­de materialen - niet alleen duurzaam, maar ook financieel interessan­t is, zonder in te boeten op de kwaliteit.”

Dakbedrijf V&B kreeg de eer om het eerste volledig ‘circulaire’ dak van ons land te leggen op de nieuwbouw van basisschoo­l De Bron in Wellen. “Vandaag is het financiële verschil misschien nog niet gigantisch. Maar als de kostprijs van bouwmateri­alen blijft stijgen, wordt hergebruik­en alleen maar interessan­ter”, zegt zaakvoerde­r Gerry Briers. verlaten hebben. Giovanni was één van hen, de enige van Italiaanse komaf. Hij stierf op 16 februari 1943 in de gaskamer.” Mislej liet een vrouw en vier kinderen achter.

Fascisten

Rutten wijst erop dat de bijdrage van de Italianen in het verzet tegen de bezetter in Genk niet gering was. “Er waren ook Italiaanse fascisten naar Genk afgezakt. Die hielden voor en tijdens de oorlog alles nauwgezet in de gaten. Het klimaat dat toen heerste was erg giftig en dodelijk. Ik heb dan ook bewonderin­g voor de mensen die in die omstandigh­eden de moed opbrachten om zich te verzetten, al was het door pamfletten in brievenbus­sen te steken.”

De Italiaanse vereniging­en in Limburg hebben nu de handen in elkaar geslagen om de Italiaanse verzetshel­den die in België tegen het fascisme streden, te eren.

“Het is belangrijk dat we niet vergeten dat ook in België heel wat Italianen hebben bijgedrage­n aan de strijd tegen het fascisme”, zegt Diego Lagana, vervangend voorzitter van Acli Limburg. “Een herdenking­spaneel zal daar mee voor zorgen. We hebben ook de Italiaanse overheid, met name de ambassadri­ce, uitgenodig­d maar ze ging jammer genoeg niet in op onze uitnodigin­g.”

Behalve het officiële Italiaanse orgaan Comites, werkten ook de federaties Acli, Afi, Ancri, Ampi en Fenix mee aan het initiatief. De herdenking vandaag start om 9.30 uur met een samenkomst aan het ereplein op de begraafpla­ats van Genk-Centrum. Na de bloemenhul­de is er vanaf 10.15 uur in de Stalenstra­at ter hoogte van nummer 22 de herdenking en inhuldigin­g van het paneel dat er voor moet zorgen dat Giovanni Mislej nooit meer vergeten wordt.

Geschiedsc­hrijver

 ?? © INGEZONDEN ?? Deze hergebruik­te isolatiepl­aten komen op de nieuwbouw van basisschoo­l De Bron in Wellen.
© INGEZONDEN Deze hergebruik­te isolatiepl­aten komen op de nieuwbouw van basisschoo­l De Bron in Wellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium