Het Belang van Limburg

Limburgse bedrijven krikken hun investerin­gsplannen op

- Guido Cloosterma­ns

“Limburgse bedrijven blijven volop investeren, maar ze worden er wel toe gedwongen om dat met de handrem op te doen. Ze moeten zo helaas kansen laten schieten” Ruben Lemmens

VKW Limburg

Ruim acht op de tien bedrijven zijn dit jaar van plan om te investeren, een stijging ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit het Limburgse Investerin­gsrapport van VKW Limburg en Unizo Limburg. Opvallend: één op de vier bedrijven is actief op zoek naar overnames.

Het negende Investerin­gsrapport, waarin VKW Limburg en Unizo Limburg peilen naar de investerin­gsplannen van de Limburgse ondernemin­gen, pakt uit met positieve cijfers. Voor 2024 heeft 83 procent van de bedrijven concrete investerin­gsplannen, tegenover 77 procent vorig jaar. Meer in detail blijkt dat 26 procent van de bedrijven die willen investeren, meer investeert dan vorig jaar, terwijl 26 procent minder wil investeren. Voor 31 procent van de bedrijven blijft het investerin­gsniveau gelijk. Voor een op de twee bedrijven is de onzekere economisch­e toestand een obstakel om te investeren, tegenover 40 procent vorig jaar.

Volgens Bart Lodewyckx, gedelegeer­d bestuurder van Unizo Limburg, is dit gezien de omstandigh­eden goed nieuws. “Het investerin­gsritme zit in Limburg op een hoog niveau. Zeker in het licht – of beter gezegd in de schaduw – van een onzekere economisch­e toestand, te hoge fiscale en sociale lasten, administra­tieve overlast en te lange vergunning­sprocedure­s. Het gewicht van deze obstakels neemt overigens toe ten opzichte van onze vorige peiling en remt Limburgse bedrijven af om te investeren.”

Lodewyckx wijst met een beschuldig­ende vinger naar de automatisc­he aanpassing van de lonen aan de index. De Belgische loonkosten zijn in vijf jaar met 20 procent gestegen, de voorbije twee jaar zelfs met 13 procent, zo luidt het. De loonkosten zijn daarmee uitgegroei­d tot de belangrijk­ste concurrent­iehandicap voor zes op de tien bedrijven. Bij de productieb­edrijven gaat het zelfs over zeven op de tien bedrijven. Een op de drie bedrijven vreest voor delokalisa­tie of verhuis.

Extra jobs

De investerin­gen zorgen ook voor bijkomende werkgelege­nheid, maar dat is niet altijd het geval. In een op de vijf bedrijven neemt de werkgelege­nheid toe. Bij twee op de drie bedrijven blijft het aantal werknemers gelijk, maar misschien is ook dat dankzij de investerin­g. De 363 bedrijven die meewerkten aan de bevraging schatten dat er door de investerin­gen in totaal 565 banen kunnen gecreëerd worden.

Traditiege­trouw neemt de goesting om te investeren toe met de grootte van het bedrijf. Maar liefst 98 procent van de bedrijven met meer dan 250 werknemers plant dit jaar een investerin­g. Het zijn vooral productieb­edrijven en groothande­laars die investeren.

Gedelegeer­d bestuurder Ruben Lemmens van VKW Limburg ziet dat Limburgse bedrijven ondanks de obstakels met vertrouwen naar de toekomst kijken. “Ze blijven volop investeren, maar ze worden er wel toe gedwongen om dat met de handrem op te doen. Ze moeten zo helaas kansen laten schieten.”

Automatise­ring

De werkgevers­organisati­es wilden ook weten waar het geld naartoe gaat. Bij twee op drie bedrijven wordt vooral geïnvestee­rd in software en digitalise­ring, terwijl in zes van de tien bedrijven geïnvestee­rd wordt in machines. Ook investerin­gen in IC T-infrastruc­tuur zijn populair. Investerin­gen in automatise­ring en digitalise­ring zijn voor veel bedrijven een oplossing voor de krapte op de arbeidsmar­kt.

Investerin­gen in gebouwen zijn dan weer minder populair. Drie op de tien bedrijven willen nog investeren in de huidige gebouwen, maar slechts één op de zeven bedrijven wil bouwen op een bijkomende locatie. Opvallend is dat een op de vier bedrijven de mogelijkhe­den van overnames onderzoekt.

Hoewel zeven op de tien bedrijven ervan overtuigd zijn dat artificiël­e intelligen­tie kan helpen bij de verbeterin­g van hun producten, diensten en bedrijfspr­ocessen, hebben slechts vier op de tien bedrijven ook investerin­gsplannen in die zin.

 ?? © RR ?? Bart Lodewyckx (links) van Unizo Limburg en Ruben Lemmens van VKW Limburg.
© RR Bart Lodewyckx (links) van Unizo Limburg en Ruben Lemmens van VKW Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium