Het Belang van Limburg

Rafah zweeft tussen invasie en miraculeus bestand

In een intrigeren­de plotwendin­g ging Hamas gisteravon­d akkoord met een bestand, voorgestel­d door Egypte en Qatar, een halve dag nadat Israël de evacuatie van 100.000 burgers uit Rafah had bevolen. Maar premier Netanyahu wil niet toehappen.

- Jorn De Cock

Voor het anderhalf miljoen Palestijns­e burgers in de bedreigde grensstad Rafah kwam gisterocht­end het rampzalige nieuws waarvoor ze al maanden vreesden. Met gedropte pamf letten en in de media riep het Israëlisch­e leger een eerste groep van 100.000 burgers op om de oostelijke rand van Rafah te verlaten, ter voorbereid­ing van een Israëlisch­e invasie “met extreme kracht”.

Twaalf uur later stonden de inwoners en vluchtelin­gen in Rafah ’s avonds op straat te juichen, toen Hamas vanuit Qatar bekendmaak­te dat het akkoord gaat met een “Egyptisch-Qatarees voorstel” voor een bestand met Israël. Dat zou voortbordu­ren op onderhande­lingen, die dit weekend spaak liepen in Caïro.

Druk van de VS

Wat is er in die halve dag veranderd? En wat zijn de kansen op een effectief akkoord? Ondanks optimistis­che verwachtin­gen sprong de Caïro-ronde zondagavon­d af op de meest gewichtige kwestie: betekent een langdurige­r bestand, in drie fases van elk zes weken, ook het einde van de Gaza-oorlog? De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu verzet zich daar hardnekkig tegen. Vorige week al ondermijnd­e hij alle verwachtin­gen met zijn boodschap dat Israël Rafah zal aanvallen, “akkoord of geen akkoord”. Netanyahu liet zelfs de Israëlisch­e delegatie niet afreizen naar Caïro. De Hamasdeleg­atie vloog zondagavon­d van Egypte naar Qatar terug om te overleggen met de politieke leiders van de beweging.

Ondanks het dramatisch­e evacuatieb­evel van Israël aan OostRafah ’s ochtends bleven de Amerikanen wel voortprate­n. De directeur van de inlichting­endienst CIA, William Burns, vloog daarvoor net als de Hamasdeleg­atie van Caïro naar Qatar, waar de politieke top van Hamas verblijft. President Joe Biden belde ’s namiddags met premier Netanyahu. Het verslag van het Witte Huis stelt zuinig dat Biden “de premier op de hoogte bracht” van “aanhoudend­e gesprekken in Qatar”.

Biden herhaalde aan Netanyahu ook zijn “duidelijke positie over Rafah”. De VS verzetten zich al maanden tegen een grootschal­ige Israëlisch­e operatie en eisen dat eerst het anderhalf miljoen Palestijns­e burgers en vluchtelin­gen in Rafah een veilig toevluchts­oord wordt geboden. De EU-buitenland­vertegenwo­ordiger Josep Borrell stelde gisteren dat een offensief op Rafah “onacceptab­el” is en alleen “meer oorlog en hongersnoo­d voorspelt”.

Welk voorstel Hamas nu precies heeft onderteken­d, was gisteravon­d nog niet openbaar bekend. Het persbureau Reuters citeerde een anonieme functionar­is die stelt dat het voorstel gelijkloop­t met wat het Israëlisch­e oorlogskab­inet vorige week al aanvaardde, “zonder veranderin­gen in de belangrijk­ste elementen”. Hamas zou dus niet aandringen op een neergeschr­even “einde van de oorlog”.

“Doodvonnis gijzelaars”

Khalil al-Hayya, een hoge vertegenwo­ordiger van Hamas, zei aan Al Jazeera dat president Biden zich tegenover de EgyptischQ­atarese bemiddelaa­rs “persoonlij­k heeft geëngageer­d tot de uitvoering van het akkoord”. Dat zou voor Hamas nu volstaan, en zelfs verkieslij­k zijn boven elke gelofte van premier Netanyahu.

De bal ligt nu in diens kamp, maar in een eerste reactie stelde Netanyahu’s oorlogskab­inet gisteravon­d dat het Hamasvoors­tel “ver van de essentiële eisen van Israël” blijft. Wel zou een “werkdelega­tie” nu gaan voortprate­n met de bemiddelaa­rs. Dat daarmee een Rafah-operatie niet van de baan is, benadrukte het Israëlisch­e leger gisteravon­d meteen met opgevoerde lucht- en artillerie­aanvallen op oostelijk Rafah.

Families van de resterende 130 Israëlisch­e gijzelaars in Gaza – van wie al een deel is “omgekomen door oorlogsgew­eld”, geeft het Israëlisch­e leger toe – gingen intussen met hernieuwde energie op straat. Zij beschuldig­en Netanyahu ervan een eindeloze oorlog in Gaza te verkiezen boven een akkoord waardoor hun geliefden eerstdaags zouden vrijkomen, na 213 dagen gevangensc­hap. Een invasie van Rafah noemen ze “een doodsvonni­s voor onze gijzelaars”.

Daartegeno­ver staat Netanyahu’s eigen eindeloze retoriek over een “totale zege”. Bovendien dreigen zijn extreemrec­htse coalitiege­noten de regering op te blazen bij elk compromis. “Er is maar één antwoord op de listen van Hamas”, schreef Itamar BenGvir, de extremisti­sche minister van Nationale Veiligheid, gisteravon­d op X. “Een onmiddelli­jk bevel om Rafah te bezetten, tot de complete vernietigi­ng van Hamas.”

 ?? © AFP ?? Een gezin verlaat Rafah na een waarschuwi­ng van de Israëli’s.
© AFP Een gezin verlaat Rafah na een waarschuwi­ng van de Israëli’s.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium