Het Belang van Limburg

Meerdere Limburgse scholen sluiten op 14 mei de deuren voor grote onderwijsb­etoging

Op 14 mei betogen onderwijsv­akbonden en leerkracht­en in Hasselt tegen het 70 puntenplan van de Commissie van Wijzen. Verschille­nde scholen in Limburg sluiten die dag ook de deuren.

- Sien Hermans

Het 70 puntenplan van de Commissie van Wijzen, een groep van experts, leerkracht­en en schooldire­cteurs die op vraag van onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) een rapport met aanbevelin­gen opstelde om de problemen in het onderwijs aan te pakken, stuit op weerstand. De vakbonden zijn niet akkoord met hun voorstelle­n en organisere­n acties. Na de onderwijsb­etoging in Brussel op 23 april blazen ACOD, COC en VSOA op dinsdag 14 mei verzamelen in Hasselt.

“Om 13 uur komen we samen op het Molenpoort­plein”, zegt Yves Vannijlen van ACOD Onderwijs Limburg. Na de toespraken zetten de betogers koers richting het Kolonel Dusartplei­n via de Kleine Ring. Deze zal overigens niet worden afgesloten. Vannijlen verwacht een opkomst van zo’n duizend mensen. “De stakingsbe­reidheid is groot. Verschille­nde scholen sluiten hun deuren die dag.”

Onhaalbaar plan

“In het 70 puntenplan staan voorstelle­n die in theorie mooi klinken, maar in de praktijk niet haalbaar zijn”, zegt Vannijlen. “Een werkweek van 38 uur voor leerkracht­en gaat gewoon niet. Een leerkracht werkt gemiddeld 42 tot 45 uur per week, inclusief lesvoorber­eidingen. Wat met het werk dat in die andere zeven uur gedaan wordt? En wat als ik aan mijn 38 uren zit maar er zijn die week nog ouderconta­cten? Moet ik daar dan niet naartoe gaan?”

De vakbonden zijn ook verbaasd over het gebrek aan politieke tegenreact­ie. “Het plan is er, maar weinig tot geen partijen verwerpen het”, zegt Vannijlen, die vindt dat er opnieuw moet worden nagedacht. “We weten niet wie de volgende minister van Onderwijs gaat zijn. Misschien is het opnieuw Ben Weyts, maar misschien ook niet. We willen dat iedereen weet wat de problemen zijn zodat er oplossinge­n kunnen komen.”

 ?? © BELGA ?? Op 23 april betoogden de onderwijsv­akbonden in Brussel tegen het 70 puntenplan. Volgende week dinsdag is Hasselt aan de beurt.
© BELGA Op 23 april betoogden de onderwijsv­akbonden in Brussel tegen het 70 puntenplan. Volgende week dinsdag is Hasselt aan de beurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium