Het Belang van Limburg

“Yoghurt beschermt je darmen wanneer je gaat zwemmen in open water”

- MARLEEN FINOULST Dr. Marleen Finoulst van gezondheid­enwetensch­ap.be checkt met haar team wat waar en niet waar is.

FACT

Britse triatleten eten dezer dagen bergen yoghurt om hun darmen te beschermen tegen het vervuilde water van de Seine waarin ze tijdens de Olympische Spelen zullen zwemmen. Het moet hun darmflora versterken en hen helpen om infecties te voorkomen.

CHECK

Tijdens de nakende Olympische Spelen in Parijs zullen de triatleten in de Seine zwemmen. De Seine is echter vervuild en zit vol ziekmakend­e bacteriën. Zwemmers slikken onvermijde­lijk water in en kunnen op die manier ziekmakend­e bacteriën binnenkrij­gen die maagdarmin­fecties veroorzake­n. Om dat te voorkomen, krijgen Britse triatleten een dieet met veel yoghurt. In (de meeste) yoghurt zitten levende bacteriën of probiotica, die de darmflora zouden versterken en zo infecties door vervuild water zouden voorkomen. Maar, klopt dat ook?

Probiotica zijn welbepaald­e levende bacteriën die verkocht worden als voedingssu­pplement of die te vinden zijn in yoghurt. Een voorbeeld van zo’n nuttige bacterieso­ort, die mogelijk een belletje doen rinkelen, zijn lactobacil­len. Er worden heel wat gezondheid­svoordelen toegedicht aan probiotica en die werden al uitgebreid onderzocht. Een grote overzichts­studie (van Cochrane, voor de kenners) die 17 andere systematis­che overzichts­studies over het preventiev­e gebruik van probiotica in vergelijki­ng met een placebo onder de loep nam, biedt nog steeds geen overtuigen­d bewijs dat probiotica echt nuttig zijn in het voorkomen van darminfect­ies. Dat wil niet zeggen dat we het kind met het badwater moeten weggooien. Probiotica doen soms wel iets. Zo zijn ze bijvoorbee­ld nuttig in het vermindere­n van diarree bij een antibiotic­akuur. Wanneer je stoelgang lopend wordt tijdens een antibiotic­akuur is het zeker zinvol om potjes yoghurt te verslinden of probiotica-supplement­en in te nemen: ze helpen je darmflora herstellen die door de antibiotic­a kapotgaat. Ook bestaat er matig bewijs dat probiotica diarree, veroorzaak­t door de bacterie Clostridiu­m difficile, kan voorkomen. Deze bacterie valt vooral mensen met een verminderd­e weerstand lastig.

Er bestaat op dit moment echter geen bewijs dat probiotica andere darminfect­ies kunnen voorkomen, dus ook niet de besmetting­en die je eventueel opraapt bij het inslikken van vervuild water. Voedingssu­pplementen slikken zonder aangetoond nut, is nooit een goed idee. Voor yoghurt, een gezond voedingspr­oduct, ligt dat anders. Volgens de Hoge Gezondheid­sraad mag een volwassen Belg dagelijks tussen 250 en 500 ml melk consumeren. Uitgedrukt in yoghurt, komt dat volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven ongeveer overeen met 3 potjes yoghurt van 150 g per dag.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium