Het Belang van Limburg

De radicalise­ring van de Europese jeugd

- “Jongeren kijken nooit naar de haalbaarhe­id van de voorstelle­n. Extreemrec­htse partijen slagen er vaker in om hun ideeën als geloofwaar­dig te slijten aan jong en oud” FOUAD GANDOUL

Net als in 2019 gaan heel veel mensen pas in het kieshokje een definitiev­e keuze maken. Wat wordt het? Een strategisc­he stem, een protestste­m, een ideologisc­he stem of toch maar blanco? De trend in heel West-Europa is helder. Jongeren, vooral laaggescho­olde jongens, stemmen steeds vaker extreemrec­hts. In de leeftijdsg­roep tussen 18 en 24 jaar, de zogenaamde first time voters, scoorde Marine Le Pen, sterke vrouw van extreemrec­hts Frankrijk, 39 procent van de stemmen bij de laatste presidents­verkiezing­en. In de leeftijdsg­roep tussen de 25 jaar en 34 jaar was dat zelfs 49 procent. In Italië scoorde Giorgia Meloni van het radicaal-rechtse Fratelli d’Italia met 22 procent van de stemmen het allerbest bij kiezers jonger dan 35 jaar. Dezelfde trend zien we in Spanje, Duitsland, Oostenrijk.

Het traditione­le beeld van de radicaal-rechtse kiezer blank, mannelijk, laagopgele­id en oud - is veranderd. Uit onderzoek blijkt dat extreemrec­hts het hardst groeit bij jonge kiezers en dat is bijzonder slecht nieuws voor de liberale democratie­ën waar ze in geboren zijn. Er zijn tal van redenen waarom jongeren op extreemrec­hts stemmen. In Nederland speelde het vooruitzic­ht van een leven in de precaritei­t een belangrijk­e rol. Een chronisch gebrek aan betaalbare woningen, de levensduur­te die toeneemt en de angst voor verdringin­g door immigratie, daar ligt de jeugd in Nederland van wakker. Het gevoel dat de hulp die je van de samenlevin­g mag verwachten als jonge kiezer vooral gaat naar nieuwkomer­s, in eender welke vorm, en dat de samenlevin­g overrompel­d wordt door gelukzoeke­rs die alles pakken wat ze pakken kunnen, leeft heel sterk bij jongeren, zelfs bij hier geboren jongeren met migratiero­ots. De associatie tussen migratie en veiligheid­sproblemen verlaagt nog feller de drempel om te stemmen voor extreemrec­hts omdat deze partijen zich daarop sterk kunnen profileren.

Jongeren kijken nooit naar de haalbaarhe­id van de voorstelle­n. Extreemrec­htse partijen slagen er vaker in om hun ideeën als geloofwaar­dig te slijten aan jong en oud. Vaak spelen die partijen jonge, charismati­sche en vlot gebekte kandidaten uit die sterk contraster­en met hun oudere, grijzere tegenstrev­ers uit de traditione­le partijen waarvan de geloofwaar­digheid na jarenlang bestuur aan het verdampen is. Extreemrec­hts is ook marktleide­r op het vlak van gebruik van sociale media met vaak honderddui­zenden volgers op Tiktok. Ook bij ons is Tiktok een goudmijn voor het Vlaams Belang. Zo wordt een video van Dries Van Langenhove­n over de woke-ideologie gretig gedeeld onder moslimjong­eren. De video resoneert zeer sterk met het maatschapp­ijbeeld van heel veel allochtone jongeren. Niet meteen de doelgroep waar je sympathie voor extreemrec­hts zou verwachten. En toch gebeurt het. ’t Kan verkeren, zei Bredero ooit.

 ?? © BELGA ??
© BELGA
 ?? ?? De Genkse politicolo­og Fouad Gandoul geeft zijn kijk op het politieke en sociaal-maatschapp­elijke leven.
De Genkse politicolo­og Fouad Gandoul geeft zijn kijk op het politieke en sociaal-maatschapp­elijke leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium