Het Belang van Limburg

Boem paukeslag!

- Stijn Meuris over het beeld van de week STIJN MEURIS

De Tongerse cultuurver­eniging Concordia bestaat anderhalve eeuw en dat dient gevierd te worden. Uiteraard dient dat gevierd te worden. Academisch­e zitting, fototentoo­nstelling, openstelle­n van het archief, u kent het pakket aan mogelijkhe­den wanneer een Maatschapp­ij - zo heette dat destijds - in de bloemen gezet wordt. De kans bestaat dat de burgemeest­er gaat speechen, en dat mag opmerkelij­k genoemd worden, want Concordia is toch altijd de katholieke tegenhange­r/tegenstand­er geweest van de liberale cultuurver­eniging. U ziet, muziek verenigt alles en iedereen.

Er is zelfs een wagenspel voorzien, dus in dit uitzonderl­ijke geval kan men met recht en rede zeggen dat het spel op de wagen zit. En vermits een cultuurver­eniging niet kan zonder muziek, is er op 12 oktober een concert. Van de eigen harmonie, aangevuld met bevriende harmonieën - zodat men ook dan kan zeggen dat alles in een harmonieuz­e sfeer verliep. Ik zwijg.

Nu wil het toeval dat Beeldspraa­k al wel eens in een oefenzaal van een harmonie geweest is. Dat is altijd een overrompel­ende ervaring. In tegenstell­ing namelijk tot het repetitieh­ok van een doordeweek­se rockgroep toch altijd een zootje dat zich exact in de grijze zone bevindt tussen legaal en losbandig, we moeten daar eerlijk in zijn -, zijn de zaaltjes waarin harmonieën oefenen van een ander kaliber. Om te beginnen is er meestal verwarming, dat is al heel wat. Verder houden de leden zich doorgaans strikt aan de timing, zowel qua afgesproke­n begin- en einduur als qua tempo op de partituur. Bij rockgroepe­n is er geen partituur en slechts zelden een strikte timing, in welke betekenis dan ook. En tenslotte heeft een harmonie een dirigent. Bij rockgroepe­n ben ik dat. Ik kan met de hand op het hart zeggen; dat maakt verschil.

Slotbemerk­ing: zeg nooit fanfare tegen een harmonie. Nooit. Want de bestuursle­den van Harmonie Concordia zeggen in de krant dan wel dat ze breeddenke­nd, pluralisti­sch en verwelkome­nd zijn; leden van een fanfare komen er niet in. We begrijpen dat. Het houdt ergens op, hé.

In het artikel zeggen ze dat ‘de deur open staat voor iedereen’, wat bij mij - tinnitus-lijder met schrik voor plotse uitbarstin­gen van volume - bij het zien van de foto voor een ongemakkel­ijk gevoel zorgde. Ik bedoel, met het arsenaal aan percussie-instrument­en dat Concordia bezit, zou ik de deur vooral dicht houden. Tenzij op de opendeurda­g. Dan niet natuurlijk.

Op naar opnieuw anderhalve eeuw nut en vermaak!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium